Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης με τους συντελεστές του προγράμματος VIA EGNATIA που σκοπό έχει να τονώσει την περιφεριακότητα με συνδετικό κρίκο την Εγνατία οδό όπου κατά την αρχαιότητα διέσχιζε την ΑΜΘ.

 

Εγνατία Οδός. Via Egnatia. Δρόμος στρατιωτικός, δρόμος ατέρμονος, δρόμος σχεδόν θρυλικός.

Δρόμος που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να ενώσει και πάλι περιοχές που ένωνε στον καιρό του, με μια άλλη όμως τώρα προοπτική: την συνύπαρξη της ιστορίας και του πολιτισμού με τα σύγχρονα οικονομικά δρώμενα.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει φέτος το 2ο Φεστιβάλ Via Egnatia, με πληθώρα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δρωμένων.

Στην ΠΕ Ξάνθης οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Αυγούστου, στα Στενά του Νέστου (Γαλάνη).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει με φωτογραφική έκθεση και εισήγηση της Προϊσταμένης Κ. Καλλιντζή στις 27 Αυγούστου, πριν από τη συναυλία.

Η φωτογραφική έκθεση περιλαμβάνει μνημεία και ευρήματα σχετικά με την Εγνατία Οδό.

Οι δύο Μακεδόνες βασιλείς επισκεύασαν τον οδικό άξονα που προϋπήρχε του ρωμαϊκού δρόμου προκειμένου να διευκολύνουν την προέλαση των στρατευμάτων τους.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Γενησέας με τοπική κουζίνα και φυσικά με εδέσματα από το ζαχαροκάλαμο και φυσικά το πετιμέζι.

Ο κ. Κεσουδάκης από την ΦΕΞ ανέφερε ότι θα γίνουν επιδείξεις παράδοσης και πώς σαν σύλλογος, ποτέ δεν λένε όχι στην στήριξη του πολιτισμού.

Παρόντες θα είναι οι Τραντέλληνες με τον κ. Κολοβό Στέλιο, ο Σύλλογος Εβριτών ετοιμάζει μία έκπληξη εκτός από τα χορευτικά του.

Παρόντας δήλωσε και ο κ. Μπίκος από τον Σύλλογο των Σαρακατσάνων Ξάνθης.

Θα ακολουθήσει επίδειξη με αλεξίπτωτο πλαγιάς με τον κ. Καφετζή και φυσικά η κατάβαση του Νέστου με κανό καγιάκ και το Ξανθιώτικο συγκρότημα «Μωβ όνειρα».

Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη και η Αντιπεριφέρεια θα ναυλώσει λεωφορεία για την μεταφορά των πολιτών στον Νέστο μέχρι τους Τοξότες και από εκεί με μίνι μπας θα μεταφέρονται οι επισκέπτες στον χώρο των εκδηλώσεων δίπλα στον Νέστο.

Τα δρομολόγια θα ξεκινούν από την Δημοτική αγορά το απόγευμα και θα επιστρέφουν τον κόσμο στην Ξάνθη μετά την λήξη των εκδηλώσεων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η κ. Καλιντζή στην λογική  αν θα μπορούσαν αυτές οι εκδηλώσεις να γίνουν επάνω στην αρχαία Εγνατία οδό, ανέφερε ότι στην Ξάνθη δεν έχουν επισημανθεί σημεία της όπως στους διπλανούς νομούς, θα μπορούσε, σημείωσε με ένα σχετικά μικρό κόστος να επισημανθεί με σημείο αναφοράς τους υπάρχοντες τύμβους, όχι να σκαφτεί γιατί το κόστος με τα σημερινά δεδομένα είναι απαγορευτικό και εκεί να γίνονται οι εκδηλώσεις.

Τέλος ο κ. Ζαγναφέρης αφού ευχαρίστησε όλους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συντελεστές και κάλεσε όλον τον κόσμο να συμμετάσχει.

IMG_20160825_144027 1 viaegnati

IMG_20160825_144722 2 viaegnatia

IMG_20160825_144822 3 viaegnatia

IMG_20160825_144831 4 viaegnatia