Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες θα έχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Η συνάντηση της κυβέρνησης με τους προσωρινούς υπερθεματιστές θα γίνει σε δύο φάσεις.

Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση προετοιμασίας μεταξύ του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου και εκπροσώπων των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών στις 15:00.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών.

 

Στόχος της συνάντησης είναι να εξεταστούν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα. Σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες.

Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Η επιχείρηση «τηλεοπτική ευταξία» της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει οριστεί νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την ολομέλεια των προέδρων της Βουλής.

Το ΕΣΡ, με τη σειρά του, θα προκηρύξει και θα διενεργήσει τους επόμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς και, βεβαίως, θα έχει στο μεταξύ αποφανθεί το ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών επιχειρήσεων ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.

Οι τέσσερις νικητές με σειρά πλειοδοσίας είναι:

1- Ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ
2- Το σχήμα του Ιωάννη-Βλαδήμιρου Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. ευρώ
3- Ο όμιλος ΑΝΤ1 του Μ. Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ
4- Το σχήμα ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ

Η δημοπρασία έκλεισε συνολικά στα 246 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και των πλέον αισιόδοξων κυβερνητικών στελεχών.

Δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια οι εν λειτουργία σταθμοί, με συνολικά χιλιάδες εργαζόμενους, STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη, προσέφερε 13 εκατ. ευρώ) και ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά, προσέφερε 61 εκατ. ευρώ), όπως και το MEGA και το Ε που δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Δεν πήραν επίσης άδεια ο Ιβάν Σαββίδης (πρώτος επιλαχών, ανέβασε την προσφορά του στα 61,5 εκατ. ευρώ) και το κυπριακό σχήμα του επιχειρηματία Γιάννη Βαρδινογιάννη (έδωσε 18 εκατ. ευρώ).

Το φάσμα των απολύσεων

Σύμφωμα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο.

Με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους πρώτους μήνες του 2016, οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:

  • ALPHA 537
  • STAR 387
  • EPSILON 240
  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 61
  • ART TV 89
  • MEGA 540

Δηλαδή, στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ.

Τις ανησυχίες τους εξέφρασαν η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ.

H κυβέρνηση καθησυχάζει για τις θέσεις εργασίας

«Οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό και θεωρούσαν ότι “καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα”, προωθώντας απολύσεις, ελαστική εργασία και καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς στον ρ/σ “Κόκκινο”.

‘Οπως είπε, ενόψει της συνάντησης με τους υπερθεματιστές, το μεσημέρι, αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο θα οδηγήσει σε ανεργία. «Αντίθετα, η δική μας παρέμβαση θα βάλει φρένο» υποστήριξε ο κ.Παππάς και συμπλήρωσε: «υφιστάμεθα επιθέσεις ανοίκειες … όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν ως ασπίδα τους εργαζόμενους».

Είναι πολλά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, είναι εξοργιστικό το φαινόμενο, όταν προέρχονται από κόμματα που με ευκολία και παρανόμως πέταξαν στο δρόμο 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ, σημείωσε ο κ.Παππάς για τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση και ομίλους ΜΜΕ, στον απόηχο του διαγωνισμού για τις άδειες.

Τόσο καιρό σιωπούσαν, ή ακόμη και χαίρονταν, ενώ δεν έκαναν τίποτε όταν έκλεινε π.χ. το Alter, όταν έκλεινε η Ελευθεροτυπία, όταν μειωνόταν η απασχόληση στον κλάδο κατά 30%-40%, όταν στο Mega οι εργαζόμενοι είχαν φτάσει να είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, όπως είπε.

Ο κ. Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για τα τέσσερα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια, ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις, δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις, και θα είναι παραπάνω, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος αυτός, όπως και άλλοι για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ανάκληση της άδειας, που είναι 10ετής.