Τι χρειαζόμαστε:
1,5 πακέτο (750 γρ.) κοντά μακαρόνια τύπου κοχύλια, πέννες ή άλλο είδος στο οποίο να μπορεί να εισχωρήσει η σάλτσα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
λίγα φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου (για γαρνιτούρα)
Για την σάλτσα ντομάτας και βασιλικού:
500 γρ. ντοματίνια αρκετά γινωμένα (για να βγάζουν ζουμάκι)
¾ φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι balsamico
1,5 κοφτή κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 μέτριο (προς μεγάλο) ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
1 κ.σ. ξηρό βασιλικό
1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι (ή 1 κ.γλ. φρέσκο)
1,5 κ.σ. πάστα ντομάτας
μια μεγάλη χούφτα φρέσκο βασιλικό (ολόκληρα τα φύλλα)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με λαχανικά
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Ζυμαρικά , Σκόρδο , Τυριά , Ντομάτες , Βαλσάμικο
Σερβίρει: 6 άτομα
Οι φίλοι λένε Η γνώμη σου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: – (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: – (0 ψήφοι)
Πώς το κάνουμε:
Σε ένα ξύλο κοπής κόβω τα ντοματίνια στην μέση (ή στα 4 αν είναι μεγάλα).
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετώ όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από τον φρέσκο βασιλικό. Την ανακατεύω καλά και την αφήνω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να «δέσουν» οι γεύσεις. Προτού χρησιμοποιήσω την σάλτσα την βγάζω από το ψυγείο και την αφήνω έξω για 60′ να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, βράζω τα μακαρόνια, τα σουρώνω και τα αλατίζω. Με σβησμένη την φωτιά επιστρέφω τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ρίχνω όλα την σάλτσα από πάνω καθώς και τον φρέσκο βασιλικό (ο οποίος προστίθεται στο τέλος για να είναι φρέσκος). Τα ανακατεύω καλά να πάει η σάλτσα παντού ταρακουνώντας την κατσαρόλα (αποφεύγω να τα ανακατέψω με την κουτάλα για να μην διαλυθούν τα ντοματίνια) και προσθέτω το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω ότι λείπει. Η υπάρχουσα θερμοκρασία της κατσαρόλας είναι αρκετή για να ζεστάνει όσο πρέπει την μακαρονάδα και την σάλτσα.
Εφόσον επιθυμώ μπορώ να σερβίρω με τριμμένη παρμεζάνα, επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 2-3 φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας.
Η καλοκαιρινή μακαρονάδα με την άψητη σάλτσα ντομάτας και βασιλικού είναι έτοιμη!
Λίγα μυστικά ακόμα
Aν προτιμώ μπορώ να σερβίρω την καλοκαιρινή μακαρονάδα κρύα σαν σαλάτα.