Ανακοίνωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος:
Με αφορμή τις εκδηλώσεις, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
«Μέρες όπως η σημερινή είναι πολύ σημαντικές στην πορεία ενός έθνους. Η ιστορική μνήμη είναι αυτή που διατηρεί την ταυτότητα των εθνών ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων.
Αυτή τη μνήμη τιμούμε σήμερα, τις πατρογονικές εστίες των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Δυστυχώς ο 20ος αιώνας επεφύλαξε για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό θάνατο και δυστυχία. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, έδωσε τέλος σε μια ιστορική παρουσία 3.500 ετών.
Ο Ελληνισμός μετά το 1922 συρρικνώθηκε, ακρωτηριάσθηκε. Η συστηματική εξόντωση των Ελληνικών Πληθυσμών της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου είναι ένα ιστορικό γεγονός αδιαμφισβήτητο, που δεν χωρά ιδεοληπτικούς αστερίσκους. Θεωρείται ως μία από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες, απώτερος στόχος της εθνικιστικής πολιτικής των Νεότουρκων “Η Τουρκία για τους Τούρκους”.
Οι πρόσφυγες που έφυγαν, και πολλοί εξ αυτών ήρθαν και στο Ηράκλειο, αποτέλεσαν την δημιουργική και παραγωγική σπορά της δημιουργίας της σύγχρονης Ελλάδας. Ποτέ ξανά μέχρι τότε στην ευρωπαϊκή ιστορία, ένας λαός δεν κατάφερε να σταθεί , τιμούμε σήμερα. ωρίην Ελλάδα έαι του Πόρθιος στα πόδια του σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, μετά από μία τόσο μεγάλη καταστροφή, όσο η Ελλάδα της μετά του 1922 εποχής, υπό την ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Τη μνήμη αυτών που χ, τιμούμε σήμερα. ωρίην Ελλάδα έαι του Πάθηκαν, στις διώξεις και στις σφαγές, στα τάγματα εργασίας, στα πεδία των μαχών, αυτών που ήρθαν στην Ελλάδα ως πάμπτωχοι πρόσφυγες, τιμούμε σήμερα.
Στους απογόνους αυτών που επέζησαν δηλώνουμε ότι οι πατρίδες αυτές δεν ξεχνιούνται. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης».