ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
& ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΑΥΤΙΑ»
Ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε στη ΔΕΘ. Νέο ρεκόρ ψεμάτων στην ίδια πίστα
Όσοι νόμιζαν πως o κ. Τσίπρας το τερμάτισε το 2014 έκαναν λάθος. Έκανε νέο ρεκόρ ψεμάτων στην ίδια πίστα. Έχει γίνει ο πιο πρόθυμος πρωθυπουργός στην Ευρώπη στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων. Δεν τολμά να πει στον κ. Σόιμπλε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας για 3.5% πλεόνασμα και μας λέει ότι τώρα τα πάντα παραπέμπονται από το 2019 και μετά. Με αυτούς τους ρυθμούς και με την ύφεση που εξακολουθούμε να έχουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε τον στόχο για το 2018. Και τότε θα έρθει ο κόφτης που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει με τα ψέματα που ειπώθηκαν χθες;
Τα «5 βήματα» του κ. Τσίπρα δεν θα χρειάζονταν αν δεν είχαν γίνει τόσα λάθη
Είπε «δεν έχουν μειωθεί οι κύριες συντάξεις». Μα δεν έχει αυξηθεί η εισφορά υπέρ υγείας, δεν είχαμε μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση του ΕΚΑΣ; Δεν έχει πετσοκόψει τις επικουρικές; Οι συνταξιούχοι είναι σε απόγνωση. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει, σε κανέναν δεν έχουν πει με ποια κριτήρια έγιναν αυτές οι περικοπές. Υπάρχουν περιπτώσεις αναπήρων που οι περικοπές φτάνουν στο 50%. Εμείς τα ψάχνουμε όλα αυτά και θα βρούμε την άκρη και θα βρούμε πώς έγιναν αυτοί οι υπολογισμοί και πώς φτάσαμε ως εδώ. Να επισημάνω ότι όταν έγιναν οι πολλές περικοπές και αδικίες θα μπορούσα να πω – δεν παριστάνω ότι ήρθαμε με παρθενογένεση και ξαφνικά σήμερα τα βρίσκουμε όλα λάθος – τότε είχαμε 35 δις έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα έπρεπε να εξαλειφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί ποτέ δεν μας δόθηκε χρόνος να γίνει ομαλά η προσαρμογή. Γι αυτό ήταν τόσο βίαιες οι περικοπές. Όμως ο κ. Τσίπρας βρήκε μια χώρα που ήταν ήδη σε πλεόνασμα, μικρό αλλά πλεόνασμα και δειλά-δειλά φαινόταν ότι πηγαίναμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με δική του ευθύνη ο κ. Τσίπρας και εξαιτίας των χειρισμών του, έχουμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα.
Είπε για «5 βήματα για το μέλλον». Μα τα 4 από αυτά δεν χρειάζονταν, αν δεν είχε κάνει όλα αυτά τα λάθη. Και θα έπρεπε να μας πει ότι εγώ αυτά τα 5 βήματα τα έκανα, τα τελείωσα ήδη. Αν είχε δείξει οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου, αν έδειχνε έστω οποιαδήποτε ικανότητα στη διαχείριση των υποθέσεων. Μας μίλησε για «ολοκλήρωση αξιολόγησης» όταν δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρώσει τα συμπληρωματικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και που ο ίδιος αποδέχτηκε και ψήφισε. Του χτυπούν το καμπανάκι από τις Βρυξέλλες και από το Eurogroup και όπως φαίνεται η δεύτερη αξιολόγηση θα σέρνεται, όπως ακριβώς σέρνεται και η προηγούμενη αξιολόγηση, παρατείνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, κόβοντας οποιαδήποτε προοπτική επενδύσεων στη χώρα.
Η «πρώτη φορά Αριστερά» χάρισε 6 δις ευρώ στους ευρωπαίους τραπεζίτες
Φανερό ότι «στραβά αρμενίζει» αυτή η κυβέρνηση κ. Αυτιά. Γι αυτό ζητήσαμε να παραιτηθεί τον χειμώνα, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση – γιατί βλέπαμε πού πάει – για να υπάρξει μια σοβαρή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα θέματα και να κλείσει σωστά την αξιολόγηση. Μας μιλά ο κ. Τσίπρας για το χρέος. Η συμφωνία του 2012 πετάχτηκε στο καλάθι των σκουπιδιών και μαζί η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή 6 δις. Η «πρώτη φορά Αριστερά» χάρισε 6 δις ευρώ στους ευρωπαίους τραπεζίτες. Και έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας με ΕΝΦΙΑ, περικοπή επικουρικών, περικοπές για ανάπηρους, κόψιμο ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Για να τα δώσει πού; Για να τα δώσει στους ευρωπαίους τραπεζίτες ο «αριστερός κυβερνήτης». Πέρα από τα χρήματα, υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα σχετικά με τους εταίρους μας. Γιατί είναι αδιανόητο οι εταίροι, δανειστές να βγάζουν κέρδη από τον πόνο και τις θυσίες των ελλήνων πολιτών. Εμείς θα τα διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα, γιατί είχε συμφωνηθεί η επιστροφή τους. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης. Έρχομαι τώρα στο θέμα της «ανάπτυξης». Αναρωτιέμαι για ποιο επενδυτικό κλίμα, μιλά ο κ. Τσίπρας με αναπτυξιακό νόμο, που έφερε με 18 μήνες καθυστέρηση και με σειρά υπουργικών αποφάσεων που πρέπει να εκδώσει; Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει πάρει κανείς ούτε ένα ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Μηδέν. Μας είπε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν απορροφήσει 6 δις». Μα ο κ. Σταθάκης μόλις προχθές στη Βουλή, σε ερώτηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, απάντησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζει ότι θα έχουν απορροφήσει 1 δις. Πακέτο Γιούνκερ, «ωριμάζουν τα έργα» ακούσαμε. Μηδέν, τίποτα δεν έχει εισπράξει η κυβέρνηση. Και το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στους επενδυτές ποιο είναι; Έχω μιλήσει με όλους τους πρέσβεις που ενδιαφέρονται και μου λένε: «έχουμε επενδυτές που περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ένα σήμα ότι κάτι έχει αλλάξει σε αυτή τη χώρα».
Συμπλήρωμα δεν γινόμαστε. Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ
Η ηγεσία του Ποταμιού μετά από τόσους μήνες συζητήσεων, διαβουλεύσεων, αναμονής από τη μεριά μας, υποχωρήσεων, χρόνου που χάθηκε και κόπου πολλών ανθρώπων απέδειξε ότι έχει μια στόχευση: να γίνει συμπλήρωμα της Δεξιάς. Εμείς αυτό το αρνούμαστε. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει δύναμη για να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση.
Ζητάμε δύναμη να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση
Το μήνυμα που εκπέμπουμε ως χώρα θα αλλάξει με μια σοβαρή κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Πρέπει να δυναμώσουμε εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να σπάσουμε αυτό το δίπολο που διχάζει και καθηλώνει.
Το «φύγε εσύ – έλα εσύ» δεν έδωσε λύσεις στην Ελλάδα, έδωσε μόνο λύση σε προσωπικές φιλοδοξίες όποιου ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Ως εδώ. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στη χώρα θα αλλάξει μόνο με μια σταθερή κυβέρνηση, όπου ο δεύτερος δεν θα πετροβολά τον πρώτο, δεν θα υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, δεν θα χτίζεται χάρη στο δίπολο το πελατειακό κράτος. Μόνο έτσι, θα χτυπήσουμε τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση και θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το κλίμα. Και να νοιώσει επιτέλους η ελληνική οικογένεια ότι «ναι, έχω κάπου να ακουμπήσω». Αυτό ψάχνει ο κόσμος, που άκουσε τόσες πολλές υποσχέσεις, στήριξε τόσες πολλές ελπίδες στην «πρώτη φορά δήθεν Αριστερά». Επειδή δε, άρχισε να καλλιεργείται μια λογική, ο «σώζων εαυτόν σωθήτω»» και φεύγουν όλα τα νέα παιδιά και ψάχνουν να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό, όλα αυτά πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καίμε ευκαιρίες και να χάνουμε ανθρώπους από την Ελλάδα.