Η 11η Σεπτεμβρίου 2016 είναι μια μέρα σταθμός στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία καθ’ ότι την ημέρα αυτή ιδρύθηκε στην Χάγη το Παγκόσμιο Κοινοβούλιο Δημάρχων.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι Κεντρικές Κυβερνήσεις σε παγκόσμια είναι ανήμπορες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών από τους οποίους έχουν αποξενωθεί, τους οποίους καταπιέζουν δια επαχθούς φορολογίας. Από την άλλη μεριά οι Δήμαρχοι ασκούν καθημερινά καθήκοντα για την προστασία του περιβάλλοντος , την καθαριότητα, τον καλλωπισμό και την ανάπτυξη των πόλεων τους, την συντήρηση και την δημιουργία νέων υποδομών, την μετανάστευση . Κατά τον παγκοσμίου φήμης Κοινωνιολόγο Benjamin Barber αν οι δήμαρχοι κυβερνούσαν αυτόν τον κόσμο, ο κόσμος θα ανανεωνόταν και θα χτιζόταν και πάλι από κάτω προς τα πάνω στα δημοκρατικά πρότυπα της αρχαιοελληνικής πόλεως κράτους, αντικαθιστώντας την παγκοσμιοποίηση με τον κοσμοπολιτισμό.
Εβδομήντα Δήμαρχοι επιλέχτηκαν για την ίδρυση του Παγκόσμιου Κοινοβουλίου από πόλεις όπως Το Κέηπ Τάουν, η Σεούλ, το Παρίσι, το Τόκυο, η Ουασιγκτον και μεταξύ τους και ο δικός μας Δήμαρχος Δοξάτου , Δημήτρης Δαλακάκης.
Η μεθοδολογία εξυγίανσης που ακολούθησε ο Δήμαρχος Δοξάτου (δραματική μείωση εξόδων του Δήμου- αύξηση εσόδων δια της μείωσης της δημοτικής φορολογίας), όχι μόνο γλίτωσαν τον Δήμο Δοξάτου από την πτώχευση, αλλά αποτέλεσαν και τον λόγο επιλογής του Δημάρχου Δοξάτου στο Παγκόσμιο Κοινοβούλιο, αφού η μέθοδος αυτή αποδεικνύει ότι οι αντίθετες πρακτικές που ακλουθούν οι Κυβερνήσεις , το ΔΝΤ και οι ΕΚΤ αποτελούν εντελώς αποτυχημένες συνταγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παγκόσμιο Κοινοβούλιο με μεγάλη διαφορά ο μικρότερος σε πληθυσμό Δήμος ήταν ο Δήμος Δοξάτου και ότι με διαφορά και πάλι ο μικρότερος Δήμαρχος σε ηλικία ήταν και πάλι ο Δήμαρχος του Δήμου Δοξάτου.
Μετά την συμμετοχή του Δημάρχου μόλις τον περασμένο Ιούνιο στην Σύνοδο Παγκόσμιων Ηγετών του ΟΗΕ, ήρθε και μια νέα αναγνώριση των προσπαθειών του και πάλι σε διεθνές επίπεδο.
Ο δήμαρχος Δοξάτου Κος Δημήτριος Δαλακάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «αποτελεί εξαιρετική τιμή για το δήμο μας και περίτρανη αναγνώριση των στοχευμένων προσπαθειών και ενεργειών μας το γεγονός ότι ένας δήμος σαν τον δικό μας με συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα κακοδιαχείρισης έγινε δεκτός στο παγκόσμιο κοινοβούλιο των δημάρχων. Σε μόλις δύο χρόνια κατορθώσαμε να ελαφρύνουμε σημαντικά τα χρέη που βαρύνουν το δήμο μας ανοίγοντας νέους ορίζοντες ευέλικτης και αποτελεσματικής διοίκησης. Χωρίς να μετακυλήσουμε τα οικονομικά βάρη στους δημότες μας είτε με την μορφή νέων φόρων είτε με αύξηση δημοτικών τελών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δήμου. Αυτές οι προσπάθειες μας αναγνωρίστηκαν ως καλή πρακτική διοίκησης που στοχεύει στην ανάπτυξη και στην αειφορία. Αυτή η παγκόσμια αναγνώριση είναι για εμάς η πιο δυνατή ώθηση ώστε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και να εργαστούμε ακόμη σκληρότερα για το καλό του τόπου μας και των δημοτών μας. Σε ότι αφορά στο Παγκόσμιο Κοινοβούλιο θεωρώ ότι μέσω των συμμαχιών του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με τον ΟΗΕ, θα μπορέσει να αποτελέσει μοχλό δημιουργίας και σοβαρό παράγοντα στην διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής ατζέντας τα επόμενα χρόνια».