Σε μια συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν (με τον μεταφραστή να είναι παρών περίπου τα 45 λεπτά) επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι στην παρούσα φάση όλα τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα μπορούν να λυθούν με διάλογο και συνεννόηση. Το κλίμα της συζήτησης μεταφέρεται ως «θετικό».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά. Ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.»
Για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, μετά και την εξέλιξη που υπήρχε για την μη χορήγηση ασύλου στους 3, από την ελληνική πλευρά έγινε σαφές πως το θέμα αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο έτσι ώστε η οποιαδήποτε απόφαση να μην μπορεί να προσβληθεί.
Το προσφυγικό στο προσκήνιο
Όπως είναι φυσικό το μεταναστευτικό αποτέλεσε το κυρίως «μενού» της συνάντησης των δυο πλευρών με την επιβεβαίωση κατ’ αρχάς για την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε που υπογράφηκε πέρυσι τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται από την πλευρά του να επεσήμανε πως η συμφωνία εξαρτάται από την μεταξύ μας σχέση.
Αυτό που τονίστηκε από τον πρωθυπουργό είναι πως η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα στη βάση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε αυτό το σημείο επισημάνθηκε η πρόοδος που καταβάλει η Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο τονίστηκε πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί από όλες τις πλευρές.
Το Κυπριακό
Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση για την ανάγκη αποχώρησης των στρατευμάτων, χωρίς να τεθεί το ζήτημα των εγγυήσεων. Αυτό που τονίστηκε είναι πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να επιλυθούν ακόμα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δεν απάντησε στην τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά επέλεξε να δώσει μια γενική απάντηση επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να υποστηριχθούν κάποια ζητήματα που θέτει η Τουρκία στο πλαίσιο της ένταξής της στην Ε.Ε.
Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην βάση που έχει τεθεί στη Σμύρνη, δηλαδή την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.
Η μίνι Σύνοδος της Βιέννης
Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πως τη χθεσινή ημέρα ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στην τοποθέτησή του για το προσφυγικό στην Σύνοδο των Ηγετών στα Ηνωμένα Έθνη, μιλώντας ξεκάθαρα για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τους φράχτες που υπάρχουν στα Ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι σημαντικό για την ελληνική πλευρά να γίνει σαφές πως η συνεργασία με την FRONTEX πρέπει να συνεχιστεί και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα, καθώς δίνει ένα σαφές μήνυμα κατά των διακινητών.
Αυτή, άλλωστε θα είναι και η βασική ατζέντα που θα πάρει μαζί του στην Αυστρία ο Αλέξης Τσίπρας, όπου θα βρεθεί το Σάββατο για την μίνι Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνει ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κέρν. Θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία, η Αλβανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η ΠΓΔΜ.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν και στη συνέχεια θα επισκεφθεί σχολείο της ομογένειας στην Αστόρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ. Θα ακολουθήσει η κεντρική του ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει η ομογένεια στο Harvard Club.