Στην Ελλάδα λένε κάποιοι ότι τα Χριστούγεννα τρώμε κατά παράδοση ψητό χοιρινό, αν και η ψητή γαλοπούλα είναι εξίσου παραδοσιακό πιάτο. Και μάλιστα η καλά ψημένη γαλοπούλα μπορεί να απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αρκεί να έχετε τη σωστή συνταγή. Αυτή εδώ ειναι μια πολύ απλή συνταγή για να μαγειρέψετε μια γευστικότατη γαλοπούλα χωρίς πολύπλοκη γέμιση αλλά με μπέικον, κάστανα και δαμάσκηνα στη γάστρα. Με το συνδυασμό αυτό, η γεύση της γαλοπούλας θα είναι μοναδική, γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα. Τα κάστανα μπορείτε να τα βρείτε προβρασμένα από σούπερ μάρκετ.
- Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς
- Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σας στη γάστρα, αφού πρώτα την πλύνετε προσεκτικά
- Αλατίστε, πιπερώστε το στομάχι της και βάλτε μέσα τις ρόγες του σταφυλιού. Το σταφύλι μαλακώνει τη γαλοπούλα!
- Δέστε τα πόδια της γαλοπούλας με την κλωστή.
- Καθαρίστε τις πατάτες και τοποθετήστε τις ολόκληρες γύρω από την γαλοπούλα
- Επίσης, γύρω από τη γαλοπούλα βάλτε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα ολόκληρα.
- Κόψτε το μπέικον σε κομμάτια και προσθέστε το στο μείγμα
- Περιχύστε με ελαιόλαδο παντού
- Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και από πάνω 1 ποτήρι νερό
- Κλείστε τη γάστρα και βάλτε την να ψηθεί στον προθερμασμένο φούρνο.
- Αφήνετε να ψηθεί 1 ώρα για κάθε 1 κιλό γαλοπούλας. Αν η γαλοπούλα σας ειναι 2.5 κιλά, θα την ψήσετε 2.5 ώρες.
- Κάθε μισή ώρα ανοίγετε τη γάστρα και με ένα πινέλο περνάτε τα υγρά πάνω στη γαλοπούλα.
- Οταν η γαλοπούλα έχει ψηθεί, βγάλτε τη γάστρα από το φούρνο και αφαιρέστε την κλωστή από τα πόδια. Στη θέση της, αν θέλετε βάλτε ένα ωραίο κορδονάκι.
- Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σας σε μια μεγάλη πιατέλα και βάλτε γύρω της τις πατάτες.
- Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τη γέμιση από κάστανα και δαμάσκηνα.
Καλή σας όρεξη!