Παραδοσιακή ελληνική συνταγή είναι ο τραχανάς, ιδανικός για τον χειμώνα και το κρύο. Εδώ χρησιμοποιούμε έτοιμο ξυνό τραχανά από το σούπερ μάρκετ, αν και να ξέρετε ότι μπορείτε να φτιάξετε και τραχανά μόνοι σας. Αλλωστε ο τραχανάς είναι σπιτικό ζυμαρικό. Η παρακάτω συνταγή είναι για 4 άτομα και τρώτε το πολύ σε 20 λεπτά.

  • Βάζουμε 4 φλυτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Αν θέλετε να είναι πιο νερουλή η σούπα, προσθέστε κι άλλο ένα ποτήρι.
  • Όταν το νερό βράσει, προσθέτουμε τον τραχανά, το ελαιόλαδο και αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.
  • Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια. Το πόση φέτα θα βάλετε τελικά εξαρτάται από σας.
  • Μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει ομογενές το μείγμα.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται παραπάνω αλάτι.
  • Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε.
  • Σε 15 λεπτά, η σούπα μας με τον τραχανά θα αρχίσει να χυλώνει.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και η σουπα τραχανά με φέτα είναι έτοιμη.
  • Σερβίρουμε τον τραχανά ζεστο και αν θέλουμε προσθέτουμε πιπέρι και λίγα κρουτόν ή ψημένο ψωμάκι σε κυβάκια όπως στη φωτογραφία της συνταγής.
  • Καλή όρεξη.

Συμβουλές;

  • Στα χωριά, αντί για ελαιόλαδο έβαζαν φρέσκο βούτυρο. Αν έχετε φρέσκο βούτυρο, χρησιμοποιήστε το και θα με θυμηθείτε!
  • Οσο περισσότερο αφήστε τον τραχανά να βράσει τόσο περισσότερο χυλώνει. Αν προτιμάτε τραχανά σούπα νερουλή, βγάλτε το αμέσως. Αν τον προτιμάτε πιο πηχτό, όπως στη φωτογραφία, αφήστε να βράσει τον 2-3 λεπτά παραπάνω ανακατεύοντας.