Άρχισαν τα…προεκλογικά όργανα;
Με φόντο τις εκλογές στην Ξάνθη, ήδη, ο πυρετός άρχισε και ανεβαίνει και οι φιλόδοξοι που ζητούν μία θέση στο κοινοβούλιο, άρχισαν να κινούνται θολώνοντας περισσότερο το τοπίο παρά ξεκαθαρίζοντας το.
Σαφώς και είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για πρόσωπα αφού αυτήν την περίοδο, όσοι κάνουν θόρυβο, τον κάνουν για να «πιάσουν πόρτα», στην λογική ότι κάποια στιγμή, κάποιοι κοντινοί των προέδρων των κομμάτων, ίσως να εξετάσουν σοβαρά την υποψηφιότητα τους, επιλέγοντας μεταξύ άλλων τους ίδιους, αγνοώντας τον βασικό κανόνα που λέει ότι το μόνο κριτήριο είναι να φέρει στο κόμμα ψήφους και τίποτε άλλο.
Η αξιοσύνη δυστυχώς εκ του αποτελέσματος απλά μετρά στα… τυπικά προσόντα.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που προσπαθούν όλοι να φτάσουν κοντά στο κόμμα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές και αυτό, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις είναι η ΝΔ.
Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ένα καζάνι που βράζει και τα πισώπλατα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν.
Μπορεί οι δηλώσεις των άμεσα εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων όπως τις ΝΟΔΕ Ξάνθης, του Δ. Σαλτούρου, του Α. Κοντού να δίνουν μία νότα ήρεμης αντιμετώπισης του όλου θέματος της εκλογικής διαδικασίας στην δήθεν αναμονή των κινήσεων από τα κεντρικά, όμως στο παρασκήνιο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι στήνουν τα δικά τους πηγαδάκια και μετρούν τα κουκιά.
Στο άλλο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και εκεί τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Σαφώς και η ΔΗΜΑΡ με το πολύ χαμηλό ποσοστό δεν μπορεί να επιβάλλει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως, απαιτεί να αξιολογηθεί σαν ένας σημαντικός εταίρος στην κοινή προσπάθεια ζητώντας το «δίκιο» της.
Στο στρατόπεδο της Χ.Α. στην Ξάνθη, η οποία κινείται στην λογική της διεκδίκησης μίας έδρας, τα πρόσωπα της τοπικής οργάνωσης κινούνται στην λογική, επειδή βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους αηδιασμένους πλέον πολίτες, να τους πείσουν ότι είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και ότι όλα αυτά τα περί ακραίας οργάνωσης είναι αποτέλεσμα του πολέμου που δέχονται από αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα και τίποτε άλλο.
Όσο για το Ποτάμι στην Ξάνθη, τα τοπικά στελέχη τουλάχιστον, ακόμη δεν δείχνουν ότι έχουν την δυνατότητα να συγκροτηθούν σε μία ομάδα η οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει σεβαστό αριθμό ψήφων από τους Ξανθιώτες.
Τα τοπικά στελέχη των ΑΝΕΛ στην Ξάνθη δείχνουν ότι η συνοχή τους η οποία, παρ όλο που το κόμμα τους συμμετέχει στην κυβέρνηση και θα μπορούσε ίσως αυτό να είναι μία αιτία διατάραξης των σχέσεων τους λόγω των οφιτσίων που λογικά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν, δεν έχει διασπαστεί.
Τα τοπικά στελέχη θα δουλέψουν ενωμένα. Στους Ξανθιώτες εναπόκειται να αξιολογήσουν το βάρος της συγκυβέρνησης και ποιο μερίδιο της πολιτικής φθοράς θα αποδώσουν στους υποψηφίους του κόμματος στην Ξάνθη.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ η γκρίνια για την ανεπάρκεια του Ζειμπέκ, σίγουρα θα συμπαρασύρει και τους δύο βουλευτές.
Αν αλλάξουν οι εντολές και η μειονότητα συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, τότε σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιά με άλλον γραμματέα του 3% έψαχνε στελέχη για να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, μάλλον κάτι ανάλογο θα γίνει και σε αυτές τις εκλογές αν όπως αναφέραμε η μειονότητα συμπεριφερθεί διαφορετικά.
Αν πάλι η μειονότητα δεχτεί τις ανάλογες πιέσεις και μείνει ο Ζειμπέκ εξ αιτίας αυτού του γεγονότος στο ψηφοδέλτιο, τότε ίσως κρατήσει την μία έδρα.