Σύλληψη διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 9 μη νόμιμους μετανάστες

 

Συνελήφθη χθες (20-10-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες, και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες.

 

Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης, καθόσον ο δράστης αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του.

 

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και 1 κινητό τηλέφωνο.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

 

Επιστροφή 14 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

 

 

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, επιστράφηκαν σήμερα στην Τουρκία 14 Σύροι πρόσφυγες -8 άνδρες, 2 γυναίκες και τέσσερα συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά. Από τους επιστραφέντες, οι 10 ουδέποτε εξέφρασαν βούληση χορήγησης ασύλου, ενώ οι λοιποί 4 παραιτήθηκαν από τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει.

 

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Frontex που παρέλαβε τους 14 Σύρους διαδοχικά από τα αεροδρόμια της Μυτιλήνης και της Κω με προορισμό τα  Άδανα  της Τουρκίας.

 

Σημειώνεται ότι μία τριμελής οικογένεια (ανδρόγυνο και ένα ανήλικο παιδί), πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμια της Κω, εξέφρασε την βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου. Κατά συνέπεια, οι τρεις Σύροι δεν επιβιβάστηκαν στην πτήση επιστροφής μαζί με τους 14 ομοεθνείς τους.

 

 

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία υπεγράφη στις 1 6 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • Με βάση το διμερές Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.085 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
  • βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, 682 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από ενάρξεως εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 228 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα μας, δια θαλάσσης, από την Τουρκία.

 

Επιστροφή στην Τουρκία 59 παράτυπων μεταναστών

 

                                           

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, επιστράφηκαν 59 παράτυποι μετανάστες στην Τουρκία. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex που απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί.

 

Συγκεκριμένα επιστράφηκαν:

 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, 5 παράτυποι μετανάστες, 3 άνδρες και 2 γυναίκες -2 από το Πακιστάν, 1 από το Ιράκ, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από την Αλγερία. Για δύο υπήρξαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου στον β’ βαθμό, για έναν απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε α’ βαθμό, ενώ οι υπόλοιποι δύο δεν είχαν εκφράσει βούληση για αίτημα διεθνούς προστασίας.

 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, επιστράφηκαν 54 παράτυποι μετανάστες, 52 άνδρες, 1 γυναίκα και 1 συνοδευόμενο ανήλικο -49 από το Ιράκ, 3 από το Αφγανιστάν και 2 από το Ιράν. Ολοι τους δεν είχαν εκφράσει βούληση για αίτημα παροχής ασύλου.

 

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.139 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και

 

  • Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 687 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 228 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.