Εκπλήξεις έκρυβε η πρόσφατη έρευνα Holiday Habits της ένωσης Βρετανών τουριστικών πρακτόρων, ΑΒΤΑ. Η Holiday Habits αποτελεί την ετήσια έρευνα σχετικά με τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Βρετανών. Σύμφωνα με την έρευνα, το Brexit δεν επηρέασε ταξιδιωτικές προτιμήσεις ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά !
Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η ABTA κάνει λόγο για οριακή αύξηση 0,5% το 2016, από την αρχή του έτους ως και τον Αύγουστο, στις ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών τουριστών.
Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος που έκανε λόγο για μείωση των εσόδων από το Ηνωμένο Βασίλειο -35% τον Ιούλιο λόγω του Brexit. Και έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την αξιοπιστία των στατιστικών για τον τουρισμό από τις αρχές του έτους.
Αύξηση στις τουριστικές δαπάνες και το 2017
Περισσότερα ή τα ίδια χρήματα όμως, αναμένεται να δαπανήσει το 73% των Βρετανών ταξιδιωτών για τις διακοπές τους το 2017, σύμφωνα με την Holiday Habits. Πιο συγκεκριμένα, το 24% προτίθεται να δαπανήσει περισσότερα για τα ταξίδια του το ερχόμενο έτος και μόνο το 16% αναφέρει ότι έχει την πρόθεση να μειώσει τα έξοδα σε ό,τι αφορά στις διακοπές του.
Η έκθεση της ΑΒΤΑ εντοπίζει ως βασικό λόγο της θετικής εικόνας που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στο ότι το 24% των Βρετανών προγραμματίζει να κάνει ένα ταξίδι ζωής μέσα στο ερχόμενο έτος, ιδίως το ηλικιακό γκρουπ 18-24 (με ποσοστό άνω του ενός τρίτου, 35%).
Ως δεύτερο λόγο αναγνωρίζει ότι το 23% των Βρετανών επιθυμεί να έχει διασφαλίσει ότι θα επιλέξει τον προορισμό επιλογής του, με τις οικογένειες να αναφέρουν πιο συχνά από το γενικό πληθυσμό αυτόν το λόγο.
Όσον αφορά στον τύπο διακοπών που θα επιλέξουν, τα city break, οι διακοπές παραλίας και τα all in φαίνεται πως θα συνεχίσουν να οι πιο δημοφιλείς.
Επίσης, περισσότεροι από το ένα τέταρτο (25%) θεωρούν πολύ πιθανό να ταξιδέψουν σε χώρα, που δεν έχουν ξαναταξιδέψει στο παρελθόν, έναντι 18% που είπαν το ίδιο πέρυσι.
Τέλος, το 29% δήλωσε ότι θα κάνει διακοπές σε νέο θέρετρο ή πόλη, ακόμη και αν έχουν επισκεφθεί ξανά τη χώρα στο παρελθόν, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 23% πέρυσι.