Ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2017 και την επίτευξη των δημοσιονομικών στοχων συμφωνήθηκε στη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς.
Οι δανειστές βάζουν «αστερίσκους», ωστόσο πηγή του ΥΠΟΙΚ βεβαιώνει ότι οι δανειστές δεν αξιώνουν νέα μέτρα. Επίσης, ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση του αφορολόγητου, ενώ εκτιμά πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά τέθηκαν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.
Όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015, καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat και πόσο αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Το μέγεθος της επίπτωσης είναι αυτό που επιχειρείται να μετρηθεί τώρα.
Επίσης, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018, καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση -εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ- διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο, γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.
Επίσης, δύναται δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία να τις ανακατευθύνει προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Νωρίτερα, παράγοντας του υπουργείου ξεκαθάρισε, προσερχόμενος στη συνάντηση, πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση του αφορολόγητου, ενώ εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.Σχολιάζοντας την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το αφορολόγητο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου».
Στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών περιλαμβάνονταν και θέματα κοινωνικής πρόνοιας τα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών συζήτησαν με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γ.Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, δεν θα γίνει νέα συνάντηση είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο επικεφαλής, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, οπότε αναχωρούν οι θεσμοί. Το επόμενο ραντεβού θα γίνει τον Νοέμβριο, εφόσον ανταλλαγούν στοιχεία μεταξύ δανειστών-υπουργείου Οικονομικών-υπουργείου Εργασίας και Παγκόσμιας Τράπεζας. Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Θ.Φωτίου οι δανειστές φέρονται να παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.
Αύριο Τρίτη, το μενού των επαφών περιλαμβάνει θέματα Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης και Ενέργειας, ενώ χθες, Κυριακή, συζητήθηκαν ο μηχανισμός του εξωδικαστικού διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων -ζήτημα για το οποίο υπήρξε καταρχήν συμφωνία- και τα εργασιακά.
Η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα εργασιακά ήταν διερευνητική. Ωστόσο, ενδεικτική του κλίματος ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας περί «ακραίων θέσεων» των θεσμών.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, σημειώνοντας πως δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου.
Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όσον αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών το απόγευμα της Τετάρτης.
Σημειώνεται πως στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η διαμόρφωση κριτηρίων επιλεξιμότητας της επιχείρησης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης.
Το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.
Μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.