Ξεκινά από σήμερα η εκστρατεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την πρόληψη και ενημέρωση για κακόβουλα λογισμικά που προσβάλλουν φορητές συσκευές (mobile malware)
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και ως επικεφαλής του Κύκλου Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EMPACT, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο [European Cybercrime Centre – EC3] της EUROPOL, ξεκινά εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης σχετικά με κακόβουλο λογισμικό που προσβάλλει φορητές συσκευές (mobile malware).
Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από 24 έως 30 Οκτωβρίου 2016, ταυτόχρονα σε είκοσι δύο (22) Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νορβηγία, στην Ουκρανία, στην Κολομβία, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την υποστήριξη της AMERIPOL.
Σε ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναρτηθεί σχετικό υλικό, με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών για τις υφιστάμενες απειλές σε σχέση με το mobile malware, καθώς και για τους τρόπους προστασίας από τις διάφορες μορφές του.
Επίσης, το ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο σε είκοσι (20) γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ιστοτόπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της EUROPOL.
Πιο αναλυτικά, μέσα από βίντεο, φυλλάδια και διαγράμματα, επιδιώκεται η επίτευξη στο μέγιστο δυνατό εύρος ενημέρωσης του κοινού που περιηγείται στο διαδίκτυο μέσα από φορητές συσκευές, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αποφυγή απώλειας χρημάτων και της διαρροής – υποκλοπής προσωπικών ή/και επαγγελματικών δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι τα κακόβουλα λογισμικά αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς, λαμβάνοντας μορφή «ψηφιακών οπλών», ενώ κάποια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν στις φορητές συσκευές.
Εξαιτίας των κακόβουλων λογισμικών, οι χρήστες κινδυνεύουν:
- με απώλεια προσωπικών πληροφοριών και χρημάτων,
- με «κλοπή» της ψηφιακής ταυτότητάς τους,
- με διαρροή επαγγελματικών δεδομένων και
- απώλεια όλων των αποθηκευμένων σε δεδομένων μιας συσκευής, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών φωτογραφιών, επαφών και e-mails, σε περίπτωση που αυτή σταματήσει να λειτουργεί.
Ενημερωθείτε για την εκστρατεία ενημέρωσης και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσω του #MobileMalware.
Ακολουθήστε την Ελληνική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης:
- https://www.facebook.com/hellenicpolice
- https://twitter.com/hellenicpolice
- https://www.youtube.com/user/EllinikiAstynomia
- https://www.facebook.com/CyberAlertGR
- https://www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
- https://twitter.com/CyberAlertGR
Παράνομος διαδικτυακός τζόγος.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, σε βάρος ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχηματισμού για παράβαση της νομοθεσίας περί παιγνίων
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διενέργειας παράνομου στοιχηματισμού και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχηματισμού, για παράβαση της νομοθεσίας περί παιγνίων.
Αναλυτικότερα, μετά από εκτεταμένες διαδικτυακές έρευνες, εντοπίστηκε η παραπάνω ιστοσελίδα που λειτουργούσε μέσω εταιρίας στην αλλοδαπή, για την οποία διαπιστώθηκε ότι αν και είχε υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς του άρθρου 50 του Ν. 4002/2011 και είχε αδειοδοτηθεί να διεξάγει αποκλειστικά μόνο το τυχερό παίγνιο του «στοιχήματος», διενεργούσε παράλληλα και άλλα τυχερά παίγνια (φρουτάκια κ.λπ.).
Μάλιστα, τα παίγνια αυτά τα παρείχε μέσω τρίτης χώρας, μη αδειοδοτημένης από αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων ενώ πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τις αρμόδιες εταιρείες και Αρχές.
Παράλληλα, ενημερώθηκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο των παιγνίων που διεξάγονται και μέσω διαδικτύου, προκειμένου να προβεί στις επιβαλλόμενες από το νόμο ενέργειες, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της (εξέταση για υπαγωγή στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου (black list), επιβολή τυχόν διοικητικών κυρώσεων – προστίμων κ.λπ.).
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά:11188
- Στέλνοντας e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones):CYBERΚΙD
- Μέσω twitter:@CyberAlertGR