Σε αναστάτωση οι επιχειρηματίες του τουρισμού
Σε αναστάτωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού από τα αντικρουόμενα μηνύματα για τις επιδόσεις του τουρισμού φέτος. Από τη μία, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που μιλάει για αύξηση +8% στο 9μηνο ’16 των διεθνών αφίξεων και ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο “Ελ.Βενιζέλος” και σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως του Ηρακλείου. Από κοντά ο ΟΛΠ και οι υπόλοιποι οργανισμοί λιμένων (Κέρκυρα, Βόλος, Ηράκλειο κα) που ανακοίνωσαν με τη σειρά τους αύξηση εσόδων +14,2% μόνο για ‘α εξάμηνο ’16. Αντίστοιχα, οι οδικές αφίξεις επανέκαμψαν το β’εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας μόνο τον Σεπτέμβριο αύξηση +14%!
Ενώ, και ο ΣΕΤΕ δια στόματος του Προέδρου του, Α.Ανδρεάδη, στο Thessaloniki Summit πριν από μία εβδομάδα μίλησε για νέο ρεκόρ αφίξεων +27,5 εκατ. επισκέπτες και βέβαιη άνοδο – έστω και οριακή – στα έσοδα στο τέλος της χρονιάς. Μάλιστα, λόγω της ραγδαίας ανόδου του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία (2015-2016) ο ΣΕΤΕ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους ως το 2021 προς τα πάνω (στα 35 εκατ. επισκέπτες), αφού μόλις μέσα σε μία διετία ο στόχος που είχε τεθεί το 2014, 27 εκατ επισκέπτες, φέτος ξεπεράστηκε !
Επιπλέον, όλες οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων μιλούν για μια εξαιρετικά χρονιά με γεμάτες κλίνες ως και το τέλος Οκτωβρίου. Ακόμη και η Ένωση Ξενοδόχων Κω πανηγύριζε ότι τελικά “σώθηκε” η χρονιά παρά την προσφυγική κρίση. Χαρακτηριστικά έως τώρα έχει υπολογισθεί ότι οι διανυκτερεύσεις έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ το 2016 !
Τα έσοδα από το ΦΠΑ έκλεισαν με μεγάλη άνοδο τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ λόγω και της καλής πορείας του τουρισμού. Ομοίως και τα αποτελέσματα για την απασχόληση μέσω της “Εργάνης” έδειξαν χαρακτηριστική μείωση της ανεργίας λόγω του τουρισμού.
Τα μηνύματα δε, και από το εξωτερικό είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Ενδεικτικά, αύξηση 8% από τη Γαλλία σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου φορέα των tour operators της Γαλλίας, SETO. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας κατέγραψε επίσης αύξηση 6,1% στις αναχωρήσεις με προορισμό την Ελλάδα μόνο το πρώτο 6μηνο του ’16. Ενώ, η Ρωσική Στατιστική Αρχή Rosstat, είχε δώσει για το ‘Α εξάμηνο 2016 αύξηση 22,1%. Τάση που συνεχίστηκε όπως φαίνεται μέχρι και τον Οκτώβριο, αφού σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία του ΥΠΕΞ φέτος τον Σεπτέμβριο η αύξηση στις εκδόσεις τουριστικών βίζα ήταν 140% !
Μόνη παραφωνία αυτού του θετικού κλίματος για την πορεία του τουρισμού είναι η ΤτΕ, η οποία συστηματικά φέτος αποδεικνύεται απαισιόδοξη δίνοντας τελείως διαφορετικά στοιχεία όχι μόνο στα έσοδα, αλλά και στις διεθνείς αφίξεις. Αμφισβητώντας όλους τους παραπάνω, εγχώριους και διεθνείς φορείς.
Χωρίς καμιά διάθεση για αμφισβήτηση του τρόπου που συγκεντρώνει η ΤτΕ τα στατιστικά της στοιχεία για τον τουρισμό, οφείλουμε να καταγράψουμε όλες αυτές τις αποκλίσεις, οι οποίες ζημιώνουν αναμφίβολα την εικόνα της χώρας. Καθώς, αυτή τη στιγμή τρέχουν 160 μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις ανά την χώρα και επιπλέον 15 επενδυτικά υπερ-project πολλών δισεκατομμυρίων. Ενώ, εγχώριοι επιχειρηματίες με την βοήθεια του ΕΣΠΑ επενδύουν πάνω από €120εκατ. στον κλάδο του τουρισμού. Όλοι αυτοί οι επενδυτές, αλλά και όσοι νέοι έρθουν στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τι γνώμη θα σχηματίσουν για την βιωσιμότητα των επενδύσεών τους, όταν βρίσκονται εν μέσω αντικρουόμενων στοιχείων και προβλέψεων;
Ν.Αργυρός