Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού, σχετικά με τις ρίψεις από αέρος δολωμάτων-εμβολίων κατά του ιού της Λύσσας, για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και έχοντας υπόψη την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου αλλά και το γεγονός ότι αυτή την εποχή διενεργούνται στην ύπαιθρο πλήθος αγροτικών εργασιών, υπενθυμίζει τα εξής:
- Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού ολοκληρώθηκε στην ΠΑΜΘ στις 31/10/2016
- Τα δολώματα έχουν ριχθεί για τις κόκκινες αλεπούδες, οι οποίες όταν καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα θα αποκτήσουν ανοσία έναντι του ιού της Λύσσας.
- Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει:
- Μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα
- Τετρακυκλίνη για τον χρωματισμό των δοντιών των ζώων, ως δείκτη
- Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση, ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ(εικόνα):
Προσοχή!!
- Σε περίπτωση εύρεσης δολώματος σε κάποια περιοχή
- ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ και αποφύγετε κάθε επαφή με αυτό.
- Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε από μία κατοικημένη περιοχή, που μεταφέρθηκε λόγω του αέρα, χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα
- Τοποθετήστε το σε περιοχή που δεν έχουν πρόσβαση άνθρωποι ή ζώα και επικοινωνήστε με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
- Κίνδυνος έκθεσης του ανθρώπου στον ιό του εμβολίου
- υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα μάτια).
- Μετά από άμεση επαφή με το εμβόλιο –δόλωμα:
- Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο. Συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε οινόπνευμα ή ιώδιο.
- Πλύνετε με άφθονο νερό του βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα.
- Αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό.
- Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει έναν δόλωμα
- µην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δε διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει.
- Στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια, να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και µην έρθετε σε επαφή µε το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματος του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα ή περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.
- Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο
- είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (keelpno.gr) στη διαδρομή (Νοσήματα ► Λοιμώδη Νοσήματα ► Ζωονόσοι ► Λύσσα) και επίσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων (http://www.minagric.gr/), στη διαδρομή (Πολίτης ► Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο► Λύσσα)