Αυτό μας είπε ο δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος προχθές που τον φιλοξενήσαμε στην εκπομπή «ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ» στον super fm, με αφορμή τα παράπονα των κατοίκων σε ορεινό χωριό της Ξάνθης, σχετικά με την ξυλεία καύσης, τα λεγόμενα «χωρικά», τα οποία ο σύλλογος υλοτόμων άφησε δίπλα στο χωριό Κένταυρος αλλά είχαν προορισμό τους εμπόρους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Κενταύρου να είναι υποχρεωμένοι να πάνε στην ορεινή περιοχή του Δημαρίου για να προμηθευτούν την ξυλεία με μειωμένη τιμή, επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μήλιος όλος ο προϋπολογισμός για να στηριχθεί η ορεινή περιοχή της Ξάνθης για το 2016, ανερχόταν στο ποσό των 130.000 ευρώ κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές. Στην συνέχεια έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και ήρθαν από τα κεντρικά άλλες 80.000 ευρώ και κάτι έγινε σχετικά με την στήριξη των ανθρώπων της ορεινής περιοχής που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Όσο για το συμβάν, ανέφερε ότι ο δασικός συνεταιρισμός προόριζε τα καυσόξυλα για τους εμπόρους και είναι λογικό γιατί τα έξοδα τους είναι πολλά.
Το πρόβλημα λύθηκε με μικρή, όπως ο ίδιος τονίζει, ταλαιπωρία των κατοίκων του Κενταύρου.
Σχετικά με την λαθροϋλοτομία ο κ. Μήλιος ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι πολύ λίγα και αυτό γιατί η παρουσία των δασοφυλάκων είναι έντονη αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι του ορεινού συμπλέγματος αντιλαμβάνονται πώς πρέπει προστατεύσουν το δάσος.
Τέλος ο κ. Μήλιος μετά από σχετικό μας ερώτημα, ανέφερε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει στο δάσος και να πάρει πεσμένα και ξεραμένα κλαδιά τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ζεσταθεί, αρκεί να είναι σε γνώση του δασαρχείου.
Εξηγώντας για την διαδικασία, είπε ότι ο πολίτης μπορεί να παρουσιαστεί στο δασαρχείο και να ζητήσει, αυστηρά τα πεσμένα κλαδιά ή τους ξεραμένους κορμούς των δένδρων, και παρουσία ή καθ υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας μπορεί να μαζέψει από το δάσος τα ξερά και πεσμένα κλαδιά.