Η επόμενη μέρα στην Θράκη. Γιατί δεν την φέρατε;
Ο λόγος για το βιβλίο του πρώην Υπουργού και βουλευτού της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ξάνθη παρουσία ελάχιστων πολιτών, αφού η πλειονότητα των παρόντων ήταν τα κομματικά στελέχη της Ξάνθης.
Το βιβλίο φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «ΘΡΑΚΗ η επόμενη μέρα».
Μάλιστα ειπώθηκε από τους ομιλητές ότι το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη θα μπορούσε να διδάσκετε και στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές και στα πανεπιστήμια προκαλώντας ίσως την αφελή ερώτηση του αναγνώστη.
Για ποιόν λόγο να γραφτεί αυτό το βιβλίο τώρα, όπου εκτός από μία καταγραφή των γεγονότων, αναφέρει μεν την λύση του προβλήματος αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε από τον ίδιο και την κυβέρνηση του, για πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους επικαλείται ο συγγραφέας πρώην Υπουργός.
Η επόμενη ερώτηση είναι: Ποια ακριβώς είναι τα κίνητρα του συγγραφέα;
Να πουλήσει περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου του;
Να αφήσει παρακαταθήκη το πέρασμα του από την πολιτική;
Να αποτυπώσει τις προσπάθειες του και την αγωνία του για το μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδας του;
Είναι γεγονός ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του βγαίνει η αγωνία του για την Θράκη.
Αυτό σίγουρα ως συγγραφέα τον τιμά.
Ως πολιτικό πρόσωπο όμως;
Γιατί εφ όσον μέσα από το βιβλίο βγαίνουν ξεκάθαρα τα λάθη που έγιναν για την μη ανάπτυξη και θωράκιση της Θράκης, την στιγμή που ο ίδιος ήταν στην κυβέρνηση ως βουλευτής και υπουργός, αυτά, δεν θεραπεύτηκαν;
Το γεγονός ότι αναγνωρίζει τις πολιτικές ευθύνες όλων και μεταξύ αυτών τις δικές του τι σημαίνει; «Αφίενταί σου αἱ ἁμαρτίαι»;
Στο βιβλίο μιλάει αόριστα για «κέντρα» τα οποία παρεμπόδισαν αυτόν και άλλους βουλευτές να θωρακίσουν την Θράκη.
Σαφώς και έπρεπε ήδη να είχε δώσει διευθύνσεις και ονόματα.
Μάλιστα αναφέρετε σε ένα σημείο του βιβλίου του ότι ο διαχωρισμός της μειονότητας της Θράκης ξεκίνησε πριν την Χούντα και συνεχίστηκε και στην μεταπολίτευση με την τοποθέτηση υπαλλήλων από άλλες περιοχές της Ελλάδος με διαφορετική κουλτούρα και αυτό είχε σαν συνέπεια οι μειονοτικοί Έλληνες συμπολίτες μας να πέσουν στην αγκαλιά της Άγκυρας λόγω ίσως της κακής τους συμπεριφοράς. Προφανώς λησμονεί ότι οι πολιτικοί έδιναν τις εντολές και σχεδίαζαν.
Να με συμπαθά ο πρώην Υπουργός, όμως η Θράκη δεν είδε από κανέναν Υπουργό Εσωτερικών, μετά την μεταπολίτευση, να κάνει καμία προσπάθεια ενημέρωσης των υπαλλήλων των Νομαρχιών της Θράκης, υπό τύπου σεμιναρίων, για να συμπεριφέρονται σε όλους του πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος ίσα και όμοια. Μία Εθνική πολιτική, δυστυχώς για τον τόπο, που τα κόμματα εξουσίας, μετά την μεταπολίτευση, δεν ακολούθησαν και φυσικά, παρέδωσαν την σκυτάλη στον κ. Τσίπρα ο οποίος ισοπέδωσε κάθε έννοια Εθνικής Γραμμής στην διαχείριση των μειονοτήτων. Το «όλοι είμαστε ίσοι, μάλλον αναφέρετε στην υπέρμετρη στήριξη της τουρκογενούς μειονότητας.
Για να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα, είναι ένα πολύ καλό βιβλίο, τα στοιχεία είναι αυθεντικά και αξίζει ο αναγνώστης να το διαβάσει.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αναγνώστης θα δει κάποιες λεπτομέρειες του πολιτικού βίου, που έχουν σχέση άμεσα με την σημερινή άσχημη κατάσταση της Χώρας.
Η ένσταση είναι ότι όταν ένας πολιτικός λέει ότι εγώ ήθελα το καλό της περιοχής αλλά δεν με άφησαν τα συμφέροντα και οι «άλλοι» να το κάνω, τότε σίγουρα ο πολίτης διερωτάται αν έκανε σωστή επιλογή μπροστά στην κάλπη, στην λογική ότι ένας πολιτικός, πρέπει να βρίσκει λύσεις, να παίρνει αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν είναι και όσο πολιτικό ρίσκο και αν περιλαμβάνουν.
Αν δεν το καταφέρνει, απλά δεν είναι πολιτικός.
Το άσχημο είναι ότι ο Έλληνας πολίτης διερωτάται, αφού ψηφίσει και μετά.