Οι κουραμπιέδες αποτελούν το παραδοσιακό κέρασμα των εορτών και τους θυμόμαστε από τότε που τους έφτιαχνε η γιαγιά, όταν είμασταν παιδιά. Για να φτιάξει κανείς κουραμπιέδες, ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζει, αρκεί να ακολουθήσει τη συνταγή μας :).
Tα υλικά
– 1/2 κιλό βούτυρο
– 2 κρόκοι αυγών
– Ζάχαρη άχνη (1 φλυτζάνι του καφέ)
– Κονιάκ (1,5 φλυτζάνι του καφέ)
– 2 βανίλιες
– 1,5 φλυτζάνι του τσαγιού κοπανισμένα αμύδγαλα (ελαφρώς καβουρντισμένα)
– 750 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
Η εκτέλεση
1. Χτυπάτε καλά τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο και μετά ρίχνετε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύτε μέχρι να γίνει αφράτη η ζύμη.
2. Φτιάχνετε τη ζύμη στο σχήμα των κουραμπιέδων, είτε με τα χέρια σας είτε σε φορμάκια (αν έχετε), αλείφετε το ταψί με λίγο βούτυρο και αφήνετε τους κουραμπιέδες να ψηθούν στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τους βγάζετε από το φούρνο πριν ξεροψηθούν, τους ραντίζετε με ζάχαρη άχνη και τους αφήνετε να κρυώσουν.
Καλη όρεξη!