Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και την Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού αλλά και την Ένωση Καπνοπωλών & Περιπτέρων Μακεδονίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης να απευθύνουν σε συνεντεύξεις Τύπου ύστατη έκκληση προς την κυβέρνηση για την απόσυρση του μέτρου, καθώς, όπως αναφέρουν, ο επιπλέον φόρος υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στο δρόμο περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα. Επιπλέον, η εξαιρετικά υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού επιφέρει ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα και την άνθηση της παραοικονομίας.
Με 8 συνεχόμενες αυξήσεις τα τελευταία 7 χρόνια στα καπνικά προϊόντα, η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο σχετικό «ρεκόρ» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τη φορολογία να αποτελεί πια το 90% της τελικής τους τιμής, αν ισχύσει και η επιπλέον αύξηση, ενώ το σημερινό ποσοστό φτάνει το 84%. Η αύξηση της τιμής τους,δε, θα κυμανθεί από 40 έως 50 λεπτά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και το ΙΟΒΕ φαίνεται να συμφωνεί με τις κλαδικές ενώσεις δημοσιεύοντας την προηγούμενη εβδομάδα μελέτη σύμφωνα με την οποία «τα φορολογικά έσοδα θα είναι εν τέλει μειωμένα». Αναλύοντας την αύξηση του φόρου σε συνδυασμό με την πτώση της αγοράς και την αύξηση του λαθρεμπορίου, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι «η υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (€3,111 δις.) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €100 εκατ.»
«Η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας»
«Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, κ. Θεόδωρος Μάλλιος. Επιπλέον, εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει. Όπως τόνισε ο κ. Μάλλιος, «με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου μας βασίζονται στα καπνικά προϊόντα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας».
Η υπερβολική φορολόγηση επιφέρει επίσης άμεσες δυσμενείς συνέπειες και στους καπνοπαραγωγούς, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ο.Α.Κ., Βασίλης Μελενεκλής, «ας κατανοήσουν κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού στη συνέντευξη Τύπου αμφισβήτησαν με στοιχεία την αποτελεσματικότητα της υπερφορολόγησης, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτή αποδεικνύεται ακόμα και ζημιογόνα για τα κρατικά έσοδα, σημειώνοντας ότι από αυτόν τον κλάδο προέρχεται το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (3,1 δισ. ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ το 2015).
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος κ. Μάλλιος, «οι πολίτες, λόγω και της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης, αδυνατούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς αυξήσεις στα τσιγάρα με αποτέλεσμα η νόμιμη αγορά να έχει χάσει περίπου το 50% του όγκου της. Επομένως, αντί να έρθουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα των 120 εκ. ευρώ από τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καπνά, αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα «μαύρη τρύπα» που θα επιτείνει το φαύλο κύκλο ελλειμματικών προϋπολογισμών και της ενίσχυσης της παραοικονομίας».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τον Πρόεδρο Μιχάλη Ζορπίδη να τονίζει «Το έχουμε πει χιλιάδες φορές: η υπερφορολόγηση καταστρέφει την πραγματική οικονομία και τα απανωτά χαράτσια δεν αυξάνουν τα έσοδα του κράτους».
Ανθεί το λαθρεμπόριο καπνού
Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης τιμής των καπνικών προϊόντων, η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 9,8%. «Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ», τόνισε ο εκπρόσωπος των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ακατέργαστου Καπνού κ. Νίκος Τζούμας, ενώ η νόμιμη αγορά έχει συρρικνωθεί κατά 50%.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το λαθρεμπόριο θα φτάσει το 30% με την εφαρμογή της νέας φορολογίας το 2017.Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων ανέφερε ότι «καλό θα ήταν πριν από οποιαδήποτε σκέψη αύξησης φόρου – σε λογικά πλαίσια βέβαια – να θωρακίσουμε τη νόμιμη αλυσίδα και όχι να καταδικάζουμε σε μαρασμό χιλιάδες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις σε έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της χώρας μας! Ζητάμε την ακύρωση του μνημονιακού νόμου που φέρνει τη νέα αύξηση στα καπνικά προϊόντα και την προστασία της νόμιμης αγοράς από τη μάστιγα του λαθρεμπορίου».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών & Περιπτέρων Μακεδονίας Κώστας Ιακώβου προχώρησε και σε συγκεκριμένες παραινέσεις προς την κυβέρνηση: «να εφαρμοστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, να ισχύουν αυστηρότερες ποινές για τους λαθρεμπόρους αλλά και να τοποθετηθούν (επιτέλους) σκάνερ σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, που θα βοηθήσουν σημαντικά στον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων».
Παραδόθηκε το πολυαναμενόμενο σκάνερ
Κάτι φαίνεται να αρχίζει να γίνεται ως προς το τελευταίο σημείο αφού επιτέλους (μόλις την προηγούμενη Πέμπτη) παραδόθηκε και επίσημα το σκάνερ των 2 εκατ. ευρώ που δώρισε η Παπαστράτος στο Υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων από τα Τελωνεία στις πύλες εισόδου και άλλα σημεία διακίνησης παράνομων φορτίων σε όλη τη χώρα.