Εξιχνιάστηκαν 2 απόπειρες απάτης σε βάρος 2 ημεδαπών γυναικών στην πόλη της Αλεξανδρούπολης
Συνελήφθη 41χρονη ημεδαπή
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο (2) υποθέσεις απόπειρας απάτης, σε βάρος δύο (2) ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 69 και 66 ετών, στην Αλεξανδρούπολη.
Συνελήφθη χθες (9-12-2016) το μεσημέρι, από τους παραπάνω αστυνομικούς, 41χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα απάτης.
Αναλυτικότερα, η δράστιδα μετέβη στις οικίες των δύο γυναικών, όπου προσποιούμενη υπάλληλο των ΕΛ.ΤΑ. και επικαλούμενη ότι δικαιούνται οικονομικό μέρισμα από φιλανθρωπικά ιδρύματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχείρησε να τις εξαπατήσει. Κατά την προσπάθεια εξαπάτησης, η 41χρονη ζήτησε από τις δύο ημεδαπές να της παραδώσουν χρήματα και κοσμήματα, προκειμένου να τους καταβληθούν τα οικονομικά μερίσματα, πλην όμως οι απατηλές προθέσεις της έγιναν αντιληπτές.
Μετά την καταγγελία των περιστατικών οι αστυνομικοί διεξήγαγαν επιστάμενες έρευνες και αναζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν την δράστιδα.
Σημειώνεται ότι η 41χρονη κατηγορείται επίσης για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια, καθόσον κατείχε με σκοπό την πώληση εκκλησιαστικά είδη, στερούμενη της απαιτούμενης άδειας, ενώ της επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.
Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ταχυδρομικές επιταγές και 12 τραπεζικές κάρτες ανάληψης χρημάτων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται, καθώς επίσης 96 εκκλησιαστικά είδη.
Επισημαίνεται ότι η δράστιδα έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.
Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 8 μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (9-12-2016) το πρωί, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 61 και 37 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Αφγανιστάν.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να οδηγούν δύο (2) Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητα (ταξί) και να μεταφέρουν με αυτά, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.
Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, δύο από τους μη νόμιμους μετανάστες, κατηγορούνται και για πλαστογραφία, καθόσον κατά τον έλεγχο κατείχαν και επέδειξαν στους αστυνομικούς, δύο (2) πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα.
Κατασχέθηκαν συνολικά 2 Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 2 πλαστά έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.
Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθη την 9-12-2016 το μεσημέρι, σε χωριό της Δράμας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, 47χρονος ημεδαπός, διότι κατείχε στην οικία του ένα (1) πλαστικό δοχείο με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 8,7 γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το κακόβολο λογισμικό «Crypto-Wall»
Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους Η/Υ απλών χρηστών ή εταιρικών δικτύων
Τα κακόβουλα λογισμικά της οικογένειας “crypto-malware” μπορούν να επηρεάσουν όλες τις εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων και εξαπλώνονται, κυρίως, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση με πολλές αναφορές για περιστατικά μολύνσεων εταιρικών δικτύων
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την συνεχιζόμενη εμφάνιση και στη χώρα μας, του κακόβουλου λογισμικού «CryptoWall».
Το συγκεκριμένο λογισμικό συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.
Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό μολύνει έναν υπολογιστή με δύο κυρίως τρόπους, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και μέσω επισφαλών ή μολυσμένων ιστοσελίδων.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.λπ.) που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Το λογισμικό κυκλοφορεί στην 3η έκδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015 παγκοσμίως και σημειώνεται ότι τόσο για την τρέχουσα όσο και για την προηγούμενη έκδοση του – ενώ υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις για την απομάκρυνση του – δεν καθίσταται εφικτή η αποκρυπτογράφηση των αρχείων, λόγω της πολύ ισχυρής κρυπτογράφησης (2048-bit / 4096-bitRSAkey) που χρησιμοποιείται.
Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.
Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος τύπου bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.
Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και ιδιαιτέρως οι διαχειριστές των εταιρικών δικτύων να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.
Συγκεκριμένα:
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
|