«Χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μόνο με πλαστικό χρήμα, κατάργηση μετρητών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, επιβολή φόρων και προσαυξήσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και φορολόγηση των μισθώσεων ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για το πλαστικό χρήμα προβλέπουν τα εξής:
1) Τη διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος ως εξής:
– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω και μέχρι 30.000 ευρώ.
2) Για τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης.
3) Εφόσον οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που δεν συγκεντρώθηκαν.
4) Έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες θα δίνεται μόνο σε όσες πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ώστε να παταχθεί η υψηλή φοροδιαφυγή στους κλάδους αυτούς.
5) Από τη ρύθμιση εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο, αυτές θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση.
6) Την αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών από φυσικά ή και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με σταδιακή ένταξη στο καθεστώς σύμφωνα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής καθώς και τον τόπο εγκατάστασης.
7) Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνεία. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
8) Την παροχή στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
9) Λοταρία. Την παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. λοταρίες με ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.). Ειδικότερα θεσπίζεται Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (Λοταρία), που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα. Το συνολικό διανεμόμενο ποσό που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.
10) Τέλος τα μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.