Από τον Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Η προσφιλής πρακτική της κυβέρνησης να κατασκευάζει δίπολα και να διχάζει το λαό έφτασε μέχρι την μακρινή Ωκεανία.
Συγκεκριμένα, ο Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμων, σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS της Αυστραλίας (8 Δεκέμβρη), επιχειρεί να διασπάσει τους Απόδημους με το θέμα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Αποκαλεί «αμαρτωλό» τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό του ΣΑΕ και ρίχνει νερό στο μύλο όλων όσων εσκεμμένα και κακόβουλα μπερδεύουν τους θεσμούς με τα πρόσωπα.
Στοχοποιείτους πολιτικοποιημένους συμπατριώτες ομογενείς που ασχολούνται με το ΣΑΕ. Προφανώς του διαφεύγει ότι όλα όσα αφορούν στον Ελληνισμό της Διασποράς συμπεριλαμβανομένου και του ΣΑΕ συζητούνται στην Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, την οποία απαρτίζουν αποκλειστικά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και στην οποία υπήρξε Γραμματέας.
Στην προσπάθειά του, δε, να ισοπεδώσει τα πάντα και να υποβαθμίσει τους πάντες που λειτούργησαν στο ΣΑΕ, κάνει λόγο για «επαγγελματίες πατριώτες».
Με τις υπόνοιες σας κύριε Υπουργέ καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά γεγονός ανεπίτρεπτο. Γι’ αυτό οφείλετε ή να πείτε συγκεκριμένα ποιους εννοείτε ή να πάρετε τη δήλωση πίσω.
Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το θεσμό του ΣΑΕ που συστάθηκε το 1995, ακριβώς πριν 21 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Αντρέα Παπανδρέου και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της οργανωμένης Ομογένειας.
Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες του ΣΑΕ. Τις διαπιστώσαμε, τις διατυπώσαμε. Καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα. Ο κόσμος άλλαξε, η ψηφιακή εποχή είναι πια πραγματικότητα. Η Ομογένεια άλλαξε, υπάρχει νέα ελληνική μεταναστευτική ροή. Πρέπει απαραίτητα να αλλάξει και το ΣΑΕ γι’ αυτό και αναμένουμε την πρόσκληση από την κυβέρνηση στο σχετικό διάλογο που έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει.
Επίσης, συνεχίζουμε να ενισχύουμε την άποψη ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δημιουργήθηκε για να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και όχι να τους διχάσει.
Βέβαια, συγκινούμαστε όταν ακούμε μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι επιτέλους(ξανά)θυμήθηκαν το ΣΑΕ και το (ξανά)βάζουν στην ατζέντα τους.
Περιμένουμε όμως στην πράξη να δούμε αποτέλεσμα.
Όσο για την ανακάλυψή του Υπουργού περί συμμετοχής και του τελευταίου Έλληνα στο ΣΑΕ, και επειδή ο ίδιος παραδέχεται, ότι παλιά ως δημοσιογράφος γύριζε την πλάτη του στο ΣΑΕ, τού θυμίζουμε λοιπόν ότι στο πλαίσιο του ΣΑΕ λειτούργησαν ήδη από τον …προηγούμενο αιώνα διάφορα δίκτυα του Ελληνισμού όπως ΠΑΔΕΕ, δίκτυο αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίκτυα πολιτισμού, επιχειρηματιών, νεολαίας κ.ο.κπου επιχείρησαν να δώσουν φωνή σε όσους περισσότερους ομογενείς γίνεται.
Στα περί ψηφιακής πλατφόρμας που θα ενώνει τους Απόδημους με την Ελλάδα δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μετέτρεπε ο Υπουργός και την προαναγγελθείσα επίσκεψή του στην Αυστραλία σε ψηφιακή.