ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΑΙΤΗΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Η χρέωση του τέλους αποχέτευσης ήταν αυτή που έγειρε εντάσεις εκ μέρους μερίδας κατοίκων του Κοσμίου, ζητώντας μείωση του ποσού, που ανέρχεται κατά μέσο όρο ανά κατοικία στα 700 – 800 ευρώ
Κόσμιο και Ροδίτης είναι οι δύο μοναδικοί οικισμοί που απέκτησαν αισίως δίκτυο αποχέτευσης, οι μοναδικοί μετά την πόλη της Κομοτηνής
Δήμητρα Συμεωνίδου
Κόσμιο και Ροδίτης είναι οι δύο μοναδικοί οικισμοί που απέκτησαν αισίως δίκτυο αποχέτευσης, οι μοναδικοί μετά την πόλη της Κομοτηνής. Τα έργα εκτελέστηκαν και ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Κομοτηνής, ενημέρωνε τους κατοίκους των δύο οικισμών ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των ιδιωτικών παροχών ακαθάρτων. Καλούνταν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να τροποποιήσουν τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης. Η σύνδεση ακινήτων είναι υποχρεωτική βάσει του αρ.16 του Ν. 1069/80 και της υπ. αριθμ. 3046/304/89 αρ.26 υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με τα οποία ορίζεται προθεσμία 30 ημερών από την περάτωση κατασκευής της εξωτερικής διακλάδωσης, μετά την πάροδο της οποίας άρχεται η υποχρέωση καταβολής του τέλους αποχέτευσης. Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προέβη μετά από τον Σεπτέμβριο του 2016 στη χρέωση του τέλους αποχέτευσης μέσω των λογαριασμών.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΣΜΙΟΥ
Η χρέωση του τέλους αποχέτευσης ήταν αυτή που έγειρε εντάσεις εκ μέρους μερίδας κατοίκων του Κοσμίου, ζητώντας μείωση του ποσού, που ανέρχεται κατά μέσο όρο ανά κατοικία στα 700 – 800 ευρώ. Η αίτηση της τοπικής κοινότητας κατατέθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, συζητήθηκε και τελικά αποσύρθηκε, αφού κρίθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει επιλεκτική μείωση μόνο για τους κατοίκους του Κοσμίου, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Κομοτηνής είχαν ήδη επωμιστεί και πληρώσει το τέλος αποχέτευσης που τους αντιστοιχούσε. Είχε προηγηθεί συνάντηση κατοίκων του Κοσμίου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ και τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ.
ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Το θέμα αποφάσισε να επαναφέρει στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ ο επικεφαλής της παράταξης Σπάρτακος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ Κώστας Καραΐσκος. Αναφερόμενος στο θέμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες είπε τα παρακάτω: «Διατυπώσαμε την πρότασή μας προς την ΔΕΥΑΚ για μείωση των τιμολογίων της, τουλάχιστον αναφορικά με τις νέες συνδέσεις με το δίκτυο της αποχέτευσης. Σε Κόσμιο και Ροδίτη αλλά και όχι μόνο. Ελέγχοντας τα τιμολόγια των διπλανών πόλεων και την τεκμηρίωση της δικής μας χρέωσης, καταλήξαμε πως επιβάλλεται μία δραστική μείωση, την οποία και ζητήσαμε με επιστολή μας στον πρόεδρο κ. Καρασταύρου. Επισημαίνουμε λοιπόν στην διοίκηση της ΔΕΥΑΚ πως υπάρχουν κάποια αδιαμφισβήτητα στοιχεία: α) το γεγονός ότι ως πόλη είμαστε πολύ ακριβότεροι από τις γειτονικές μας Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ με την Καβάλα δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση, όλοι ξέρουμε το πώς είναι χτισμένη και φανταζόμαστε τι κόστη συνεπάγεται το δίκτυο εκεί. β) η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ που προσδιόρισε τις σημερινές τιμές ελήφθη πριν …22 χρόνια και έκτοτε δεν αναπροσαρμόστηκε. Τι σχέση έχουν οι συνθήκες του 1994 με τις συνθήκες του 2016; γ) το καίριο θέμα είναι αν σήμερα η επιχείρηση καλύπτει τις δαπάνες της – και ποιες δαπάνες της. Όταν οι εκπτώσεις που παίρνει από τις εργολαβίες σε Ροδίτη και Κόσμιο είναι της τάξης του 70%, δηλαδή ένα έργο των 500.000 ευρώ κοστίζει μόλις 150.000, πόσα χρήματα μένουν στην ΔΕΥΑΚ; Ο πρόεδρός της στο ΔΣ επικαλέστηκε την ανάγκη να μείνουν χρήματα και για τις επόμενες μελέτες, που θα ωριμάσουν νέα έργα και θα επιτρέψουν την σύνδεση και άλλων οικισμών. Δεν το αμφισβητούμε αλλά το θέμα είναι αν μπορεί ο κόσμος να στηρίξει μέσα στην σημερινή κρίση μια τέτοιαν έμμεση χρηματοδότηση».
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ
«Αυτό που συμβαίνει πάντοτε είναι ότι όταν συζητάμε για τις χρεώσεις των άλλων είναι καλά, αλλά όταν έρχεται η δική μας στιγμή θέλουμε πάντα να είναι πιο φτηνά και πιο οικονομικά. Φυσικά σε αυτό βοηθάει η οικονομική συγκυρία, αλλά είναι και κάτι το οποίο έχει να κάνει με μια διαχρονικότητα.
Μια τέτοια στάση τη συναντάμε πάντα όταν έρχεται η στιγμή να καταβάλουμε εμείς προσωπικά τα τέλη, όπως τα έχουν καταβάλει και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», δήλωσε στον «Χ» με αφορμή την επαναφορά του θέματος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου.
Γνωρίζοντας τα επιχειρήματα του Κώστα Καραΐσκου, αντέκρουσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ λέγοντας τα παρακάτω: «Καταβάλλοντας τέλη στο Κόσμιο και στο Ροδίτη, όπου για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΚ πάει να κάνει αποχέτευση σε μικρούς οικισμούς, δίνεται η δυνατότητα να πάμε και να κάνουμε αυτήν την επέκταση και σε άλλους οικισμούς, δηλαδή δεν πληρώνουμε μόνο για να έχουμε αποχέτευση εμείς, θα πρέπει εμείς να καλύψουμε τα έξοδα που χρειάζονται για την αποχέτευση. Αυτοί οι οικισμοί αν μαζέψουμε τα έσοδα από την αποχέτευση θα μας δώσουν ένα ποσό γύρω στις 250.000 ευρώ από τον κάθε οικισμό».
Όσον αφορά το επιχείρημα όσων διαμαρτύρονται ότι το έργο έλαβε μεγάλη έκπτωση, ο κ. Καρασταύρου έκανε γνωστά τα εξής: «Οι μελέτες οι οποίες έγιναν για να γίνουν οι διακλαδώσεις προβλέπουν ένα προϋπολογισμό της τάξης των 500.000 ευρώ. Με τις εκπτώσεις όμως που δόθηκαν το ποσό αυτό πέφτει στις 170.000 ευρώ. Δόθηκαν μεγάλες εκπτώσεις γύρω στο 65% με 70%. Με βάση αυτό δόθηκε η αφορμή να πουν η ΔΕΥΑΚ τι κάνει, βγάζει κέρδη; Βγάζει έσοδα; Όμως δεν είναι έτσι, εμείς έχουμε μια τιμολογιακή πολιτική, οπότε ακόμα και αν μας έδιναν 5% έκπτωση θα έπρεπε η ΔΕΥΑΚ να τα καταβάλλει από την τσέπη της. Επίσης αυτά τα 250.000 ευρώ που θα πάρει η ΔΕΥΑΚ δεν θα τα πάρει εφάπαξ, ενώ ο εργολάβος θα πρέπει να τα πληρωθεί με το που τελειώνει το έργο και πολύ νωρίτερα». Οι κάτοικοι των οικισμών Ροδίτη και Κοσμίου έχουν δικαίωμα να κάνουν διακανονισμό. Ειδικότερα για την αποπληρωμή του τέλους αποχέτευσης δίνεται η δυνατότητα, είτε εφάπαξ αποπληρωμής με έκπτωση 15%, είτε διακανονισμού με προκαταβολή 25% και 6 τετραμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών ύδρευσης.
ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΟ
Περιγράφοντας το έργο αποχέτευσης στο Κόσμιο, ο κ. Καρασταύρου στάθηκε σε κρίσιμα στοιχεία που σηματοδοτούν αύξηση του συνολικού κόστους κατασκευής του. Όπως εξήγησε «υπάρχουν ατέλειες στον οικισμό, κάποια αδιέξοδα τα οποία δεν ήταν επιλέξιμα στην χρηματοδότηση του προγράμματος, λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτά η ΔΕΥΑΚ θα αναγκαστεί να τα κάνει με δικούς της πόρους, γιατί θέλαμε να καλύψουμε το σύνολο του οικισμού. Υπάρχουν κατοικίες στο Κόσμιο που είναι εκτός του οικισμού και αυτές δεν είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα. Εκεί θα πρέπει να δαπανήσουμε ένα μεγάλο ποσό για να κάνουμε την αποχέτευση. Πληρώνοντας ο καθένας μας αυτά τα τέλη αποχέτευσης δίνουμε το δικαίωμα και σε άλλους να αποκτήσουν αποχέτευση που δεν έχουν. Στην Κομοτηνή κάνεις 100 μέτρα αποχέτευση και εξυπηρετείς αριστερά και δεξιά πολυκατοικίες με δεκάδες κατοικίες. Στον οικισμό κάνεις εκατό μέτρα αποχέτευση και εξυπηρετείς έξι κατοικίες. Αυτό το πράγμα είναι ασύμφορο για τη ΔΕΥΑΚ, όμως εμείς δεν το βλέπουμε έτσι, αλλά προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Όλοι έχουν δικαίωμα στην αποχέτευση, αλλά θα πρέπει να μας βοηθήσουν και να δώσουν το έναυσμα να συνεχίσουμε».
Σε 700 με 800 ευρώ το κάθε σπίτι υπολογίζεται το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι κάτοικοι του Κοσμίου για το τέλος αποχέτευσης σε βάθος διετίας, χρήματα που, όπως λέει ο κ. Καρασταύρου
«σε δυο χρόνια, ούτως ή άλλως, θα τα δώσει στον βόθρο. Εκτός βέβαια και αν τα ρίχνει στα όμβρια, τότε μιλάμε για παρανομίες».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έκανε γνωστό ότι δεν διατυπώθηκαν παράπονα από τον Ροδίτη, ούτε στην Κομοτηνή, ενώ στη γειτονιά του Χάρμανλη, όπου εκτελείται έργο αποχέτευσης «σε συνάντηση που είχα μαζί τους το μόνο πράγμα που μας ζήτησαν είναι να ξεκινήσουν να συνδεθούν μετά τον Ιανουάριο, γιατί οι υποχρεώσεις έπεσαν μαζεμένες, να μην τους καταλογίσουμε άμεσα το τέλος αποχέτευσης». Ο κ. Καρασταύρου κατέληξε λέγοντας ότι «η ΔΕΥΑΚ δεν βγάζει λεφτά, είναι μια δημοτική επιχείρηση που έχει έσοδα, τα οποία τα δίνει πίσω στους πολίτες. Αν ζητήσει ο Σπάρτακος μείωση των τελών μια φορά, εγώ θα ζητήσω δυο, αλλά θα ξεκινήσει πρώτα από αυτούς που δεν πλήρωσαν. Αυτοί που πλήρωσαν ήδη τι ήταν;».
Όσον αφορά τέλος το αίτημα για αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΚ, έκανε γνωστό ότι η ίδια η πολιτεία πρόκειται να αλλάξει την τιμολογιακή πολιτική στην ύδρευση από 1/1/2018, οπότε, όπως εξήγησε, «δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια διαδικασία τώρα να αλλάξουμε τιμολογιακή πολιτική και σε ένα χρόνο μετά να την αναπροσαρμόσουμε, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που θα βγάλει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων».