Μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα με βαριά ατζέντα στο Βερολίνο, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της Γερμανίας.
Τα αποτελέσματα της Συνόδου κρίνονται από κυβερνητικούς κύκλους ως θετικά και σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μια σειρά ζητημάτων που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, έπειτα και από τις εξαγγελίες του.
Οι υψηλές επαφές του Αλέξη Τσίπρα γίνονται σε μια περίοδο που η Ευρώπη βλέπει και πάλι με καχυποψία και αμφισβήτηση τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησηςΈτσι, στο τετ α τετ που θα έχει με την κα Μέρκελ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στο τραπέζι τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου, καθώς και τα όσα ακολούθησαν με την αυστηρή ρητορική του Eurogroup αλλά και του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί» είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών η Ελλάδα θα είναι ακόμη ένα «όπλο στη φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.
Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Τις προθέσεις του σχετικά με τις σημερινές επαφές του, ο πρωθυπουργός τις εξέθεσε και στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου. Αναφερόμενος στα μέτρα που προανήγγειλε είπε πως «πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν θέτουν σε κανέναν κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος και δεν έχουν καμία συνέπεια στους στόχους του 2016, ούτε επηρεάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018 και 2019, και πήραμε αυτήν την απόφαση».
Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει «παραβίαση της συμφωνίας» την αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Spiegel: Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε
Οι υψηλές επαφές του Αλέξη Τσίπρα γίνονται σε μια περίοδο που η Ευρώπη βλέπει και πάλι με καχυποψία και αμφισβήτηση τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Το κλίμα που διαμορφώνεται αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», το οποίο τιτλοφορείται «Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε».
Ειδική αναφορά γίνεται στη μετάβαση των Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου στη Γερμανία, ώστε να εξηγήσουν τις διευκολύνσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για συνταξιούχους και νησιά.
Το «Spiegel» σημειώνει πως οι ισχυρισμοί της ελληνικής πλευράς ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αποτελούν απειλή για τους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να είναι αλήθεια, ωστόσο «στην πραγματικότητα οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τους δανειστές».
«Φαίνεται πως ο παλιός Τσίπρας είναι πίσω: Ο χαρισματικός ρήτορας, που καλλιεργεί την πολεμική διάθεση. Ο Τσίπρας είχε τόση αυτοπεποίθηση την άνοιξη του 2015. Εκείνη την εποχή πυροδότησε μια μάχη εξουσίας, η οποία κατέληξε με την Ελλάδα να χρεοκοπεί. Από τότε ο πρωθυπουργός ήταν αιχμάλωτος των απαιτήσεων της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα έπρεπε να συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά ο ρόλος του πιστού των δανειστών κούρασε τον Τσίπρα. Ήταν συχνά κυκλοθυμικός, πικραμένος και ανυπόμονος» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
Παράλληλα, παραθέτει δύο πιθανά σενάρια της τακτικής Τσίπρα: «Οι πιστωτές να δώσουν τις ευχές τους και να αποδεχθούν ηπιότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά του και θα του αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής. Αν οι δανειστές δεν ”παίξουν”, ο Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές -παρότι ο Τσακαλώτος το αρνήθηκε στο Βερολίνο. Αντί να είναι διστακτικός, θα γίνει ένας σεβαστός αντίπαλος των πιστωτών».