Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δΕν έχει όπλα να πολεμήσει την οικονομική κρίση και να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας όταν μπορεί να έχει 12 μήνες το χρόνο τουρισμό;
Και αυτό το τριήμερο που πέρασε τα χιονοδρομικά κέντρα όλης της Ελλάδος “βόγκηξαν” στην κυριολεξία από επισκέπτες και η λύση στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της Χώρας είναι στην βαριά βιομηχανία μας που ακούει στο όνομα τουρισμός.
Η Ελλάδα έχει όπλα για να πολεμήσει όμως οι πολιτικές επιλογές των Ελλήνων πολιτών είναι αυτές που φέρνουν στο προσκήνιο, πολιτικούς άβουλους, δεμένους σε οικονομικά άρματα, ξένων συμφερόντων.
Τρανή απόδειξη ότι οι Έλληνες Επιχειρηματίες Τουρισμού και γνωρίζουν το αντικείμενο τους και θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την Χώρα.
Το ερώτημα είναι: Η ίδια η Χώρα θέλει να πάει μπροστά;
Α.Π.
Τις παλιές καλές εποχές θυμίζει στους ξενοδόχους των δημοφιλών χειμερινών προορισμών η τουριστική κίνηση που παρατηρείται μέχρι στιγμής την πρώτη εβδομάδα του 2017. Η εικόνα το τριήμερο των Φώτων ήταν εξαιρετική, και παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε ακόμη και διψήφια αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα άγγιξε το 90-100%, καθ’όλη τη διάρκεια των Εορτών.
Ψηλά στις προτιμήσεις βρέθηκε το γραφικό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου στην Πέλλα, δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν. Θετική ήταν και η εικόνα στη Δράμα και στην Πιερία, όπου δεσπόζουν τα χιονοδρομικά κέντρα του Φαλακρού και του Ελατοχωρίου αντίστοιχα αλλά και στη Νάουσα στα 3-5 Πηγάδια.
Σε όλα τα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας μάλιστα, παρατηρήθηκε πρωτόγνωρη απόβαση Σκοπιανών, Σέρβων, Βουλγάρων και Τούρκων επισκεπτών.
Το αδιαχώρητο όμως επικράτησε και στα χιονοδρομικά κέντρα της νότιας Ελλάδας το τριήμερο των Φώτων όπου χιλιάδες επισκέπτες θέλησαν να απολαύσουν λίγες στιγμές διασκέδασης και ανεμελιάς στο χιόνι. Παρνασσός, Πήλιο, Τρίκαλα και Καλάβρυτα βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων, με τα χιονοδρομικά να βουλιάζουν στην κυριολεξία από κόσμο παρά το πέρασμα του κυκλώνα “Αριάδνη”. Μάλιστα, φέτος παρατηρήθηκε άνοδο των επισκεπτών από Ορθόδοξες χώρες όπως η Ρωσία, η Σερβία, τα Σκόπια και η Ουκρανία, που θέλησαν να περάσουν τις ημέρες των Ορθόδοξων Χριστουγέννων (Παλαιό Εορτολόγιο) στην Ελλάδα.
Στελέχη του υπουργείου Τουρισμού σημειώνουν ότι μετά από χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μπορούν να μένουν ανοιχτά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χάρη στις υποδομές δημιουργίας τεχνητού χιονιού. Χαρακτηριστικά μόνο για το Χιονοδρομικό του Παρνασσού επενδύθηκαν το 2016 περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ σε αναβάθμιση των υποδομών (ΕΠΑνΕΚ), προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Η ίδια η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, έχει ψηλά στην ατζέντα της τον χειμερινό τουρισμό, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για outdoor activities όλον τον χρόνο από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ισραήλ και ο Λίβανος. Μεγάλο μέρος των προωθητικών
ενεργειών του ΕΟΤ επικεντρώνονται στην προώθηση νέων ελληνικών προορισμών που προσφέρονται για ορειβασία, ράφτινγκ, τρέκιγνκ, αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία στο βουνό και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού.