«Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων»

 

 

Σύσκεψη για την επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή με την παρουσία του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη, του Προέδρου της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι τρόποι συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους και οι ενέργειες για τη διεκδίκηση της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης από πόρους του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων για τον ΠΕΣΔΑ.

 

«Έναρξη υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ»

 

 

Με την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης που αφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων στον τομέα των χημικών και πλαστικών-πολυμερών υλικών, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 2 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε η υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Έξυπνη Εξειδίκευση αφορά στη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με όχημα την έρευνα, την καινοτομία και την εφαρμοσμένη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας και τη συμφωνία επί ενός κοινού αναπτυξιακού στόχου για την αξιοποίησή τους.

Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή με υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, τα μη μεταλλικά ορυκτά (ζεόλιθος, μάρμαρο) και ο τουρισμός και αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσής τους τόσο με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος όσο και με πόρους τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων.