Περιγραφή

Μαγειρευτό κρέας, με μία “σκανδαλώδη” όσο και νόστιμη ποσότητα πιπεριών !!

Οι λάτρεις του πιπεριού και των δυνατών και αρωματικών (αλλά όχι κατ’ ανάγκην και καυτερών) γεύσεων, θα βρουν το πιάτο πολύ ενδιαφέρον, στο “ύψος των προσδοκιών” τους! Νοστιμότατο, ιδιαίτερα αρωματικό και πλούσιο!!

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, με ρίζες στην περιοχή της Τοσκάνης, που ο θρύλος θέλει να έχει επινοηθεί από του εργάτες που έψηναν τα πλακάκια από τερακότα που καλύπτουν τον τρούλο του περίφημου Duomo της Φλωρεντίας, του Καθεδρικού ναού της πόλης. Αυτοί, λοιπόν, ανακάτευαν κομμάτια βοδινού με μπόλικο πιπέρι σε κόκκους, αλάτι και κόκκινο κρασί (Chianti, φυσικά), σε πήλινα δοχεία που τα έβαζαν σε μια γωνιά του φούρνου τους, να σιγο-ψηθούν, μέχρι να τελειώσουν την εργασία τους και να έρθει η ώρα να φάνε κάτι.

Σήμερα, το πιάτο εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένο, σε όλη την Τοσκάνη. Σε πολλές συνταγές χρησιμοποιείται και ντομάτα, μάλλον όμως είναι πιο ενδιαφέρουσα η παραδοσιακή συνταγή, της προ-Κολομβιανής εποχής. Σε κάθε περίπτωση, τη στιγμή που θα βάλετε τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και στο φούρνο, αυτό το νόστιμο πιάτο κυριολεκτικά μαγειρεύεται από μόνο του. Βλέπετε, οι τουβλάδες είχαν πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθούν… ακριβώς όπως εσείς, άλλωστε…. Αλλά πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι το θεσπέσιο άρωμα του peposo που σιγο-ψήνεται αργά και βασανιστικά στο φούρνο, μπορεί να είναι αποδειχθεί πραγματικός πειρασμός και να αποσπά διαρκώς την προσοχή σας…

Τι χρειαζόμαστε:

  • 600 κρέας μοσχαρίσιο (ποντίκι). Ακόμη καλύτερα, όμως, εάν είναι βοδινό
  • 300 γρ άσπρα φασόλια προβρασμένα
  • 600 ml κόκκινο κρασί
  • 6 σκελίδες σκόρδο ΜΕ την λεπτή φλούδα του (“en chemise”)
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. πιπέρια σε κόκκους (διάφορα, μαύρο, πράσινο, κόκκινο, ροζ, κ.λ.π)
  • πιπέρι τριμμένο
  • 1 ματσάκι φτιαγμένο από φασκόμηλο και δενδρολίβανο
  • παρθένο ελαιόλαδο

…για το σερβίρισμα :

  • επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο για το τελικό γαρνίρισμα των φασολιών
  • φέτες χωριάτικου ψωμιού ψημένες στο φούρνο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μοσχάρι
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Ιταλική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Σκόρδο , Όσπρια
Σερβίρει: 4 άτομα