Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος 9 φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης μετά από αναφορά του Καθηγητή Γ. Παύλου.
Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια των επεισοδίων του Απριλίου του 2016 στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης που οδήγησε σε κακουργηματική δίωξη 2 φοιτητών, και για τα οποία ο εν λόγω καθηγητής έχει κατηγορηθεί από τη φοιτητική κοινότητα ότι τα έχει προκαλέσει εμμέσως. Εξάλλου η Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διενεργεί ΕΔΕ σε βάρος του για διάφορα ζητήματα όπως η διδασκαλία του μαθήματός του, η διανομή συγγράμματος και άλλα στοιχεία.
Καταγγελίες Παύλου σε βάρος φοιτητών και καθηγητών
Προσπαθώντας να αμυνθεί ο Γ. Παύλος κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία στην οποία καταγγέλλει φοιτητές και διοίκηση και ισχυρίζεται ότι στο Πολυτεχνείο επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας, ότι υπάρχουν «Πανεπιστημιακά ΜΑΤ» και «ISIS φοιτητών» και ότι ενοχλούν οι «πατριωτικές» του απόψεις, όπως της χαρακτηρίζει. Υπενθυμίζεται ότι οι απόψεις έχουν γίνει κατ΄επανάληψη αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές του Δημοκριτείου ενώ κατά καιρούς συνυπογράφει διάφορα κείμενα εθνικιστικού περιεχομένου.
Ο Γ. Παύλος ισχυρίζεται ότι άλλος καθηγητής καθοδηγεί τις εναντίον του αντιδράσεις, ότι λειτουργεί ως «Γραφείο Τύπου φοιτητικών ομάδων που απειλούν τον ίδιο και την οικογένειά του» καθώς και ότι σκοπός του είναι να αναδειχθεί πρύτανης με τις ψήφους των φοιτητών. Στο πλαίσιο της αλληλογραφίας του με την Εισαγγελία Ξάνθης κατέθεσε μεταξύ των άλλων και ένα έγγραφο, με τον τίτλο «Ενδεικτικός κατάλογος ονομάτων φοιτητών που ευθύνονται για το κλίμα τρομοκράτησης στο ΔΠΘ» στο οποίο αναφέρει ότι «οι κάτωθι φοιτητές μεταξύ άλλων ευθύνονται για όλα τα γεγονότα τρομοκράτησης, απειλών λεκτικών, για πράξεις σωματικής βίας, στοχοποίησης, συκοφάντησης, ψευδών ειδήσεων και εν γένει για το κλίμα βίας εναντίον φοιτητών ή μελών ΔΕΠ στην Πολυτεχνική Σχολή. Πολλοί από αυτούς τους φοιτητές μας μετείχαν και στους ξυλοδαρμούς».
Ακολουθεί κατάλογος με έντεκα φοιτητές, κυρίως συνδικαλιστές παρατάξεων, χωρίς να αναφέρεται ποια είναι η κατηγορία για τον καθένα. Με βάση τον κατάλογο αυτό, διενεργείται η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος εννέα εξ αυτών (τα στοιχεία των 2 δεν βρέθηκαν) για πιθανή τέλεση των αδικημάτων της παράνομης βίας και της γ. απρόκλητης σωματικής βλάβης.
Σοβαρές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα
Από την πλευρά τους οι φοιτητές και οι παρατάξεις κατηγορούν τον Καθηγητή ότι επιχειρεί να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των φοιτητών και απαιτεί «δηλώσεις μετανοίας» από τους φοιτητές που έχουν πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις εναντίον του και τις εθνικιστικές απόψεις που εκφράζει στα μαθήματά του ενώ κάνουν λόγο για αποτυχία ως και 100% στις εξετάσεις των μαθημάτων του.
Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης η «Έκθεση για την Πανεπιστημιακή Βία» που έχει εκπονήσει ο εν λόγω καθηγητής όπου κάνει λόγο για «εγκληματικές ενέργειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο ΔΠΘ» όπου μεταξύ άλλων προτείνει για την «αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας», τοποθέτηση σε περίβλεπτες θέσεις πινακίδων με επιλεγμένες φράσεις και ρητά που θα διδάσκουν και θα εμπνέουν και άλλες…
Τέλος, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει εκφράσει κατ΄επανάληψη τον προβληματισμό της για τη δράση του εν λόγω Καθηγητή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο παρελθόν έχουν υπάρξει και συναντήσεις πρυτανικών και εισαγγελικών αρχών για την αποτροπή της ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής ζωής.
dramini.gr