Το έχει στο DNA του ο Αλέξης Τσίπρας να “τρώει” τους στενούς του συνεργάτες όταν βλέπει ότι το πολιτικό κόστος από την διαχείριση του οικονομικού προβλήματος από τους Υπουργούς του  μετακυλίεται στην δική του πλάτη.
Αυτό έκανε με τον Βαρουφάκη, αυτό θα κάνει και τώρα.
Είναι θέμα ημερών να “καθαρίσει” τον Τσακαλώτο όπως και τον Βαρουφάκη.
Πόσο εύκολο είναι;
Ο Τσακαλώτος είναι ίδιος με τον Βαρουφάκη;
Η απάντηση είναι όχι. Ο Τσακαλώτος έχει μαζί του τους 53 συν δύο βαριά ονόματα της “παρέας” Τσίπρα. Τον Φίλη και τον Σκουρλέτη. Άρα εκ των πραγμάτων θα είναι δύσκολο στον Τσίπρα να ρίξει στο “καναβάτσο” τον Τσακαλώτο. 
Ο Τσίπρας ξέρει ότι αν έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Τσακαλώτο θα είναι ο χαμένος της υπόθεσης. Θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να πάει σε εκλογές που θα τις χάσει.
Η Χώρα όμως δεν μπορεί να περιμένει πότε θα τελειώσουν τα εσωκομματικά “τερτίπια”  του κ. Τσίπρα για να πάει μπροστά. Είναι καιρός επιτέλους ο Πρωθυπουργός της Χώρας να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες του.
Α.Π.

Η άγρια κόντρα «Τσίπρα – Τσακαλώτου» είναι μόνο η αρχή – Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο υπουργός οικονομικών ετοιμάζει ηρωική έξοδο – Απίστευτο παρασκήνιο

«Ο Ευκλείδης μπορεί αν θέλει και την κυβέρνηση να ρίξει και στο κόμμα να κάνει μαύρη τη ζωή του Αλέξη». Η άποψη αυτή ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα της κυβερνώσας παράταξης και διατυπώνεται στο Newsbomb.gr με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει από τη σχεδόν ανοικτή αντιπαράθεση των δύο στρατοπέδων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευτυχώς όμως», συνεχίζει ο ίδιος συνομιλητής μας, «ο Ευκλείδης δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για τρεις λόγους: Πρώτον δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, δεύτερον δεν είναι πλήρως έτοιμος για την επόμενη ημέρα μιας εκλογικής ήττας και τρίτον, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, είναι καλό παιδί».

 

Κι όμως, σύμφωνα με ένα άλλο συνομιλητή μας, οι φωνές του Ευκλείδη Τσακαλώτου ακούγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες. «Δεν θα με κάνετε ρόμπα για τρίτη φορά» ακούστηκε να λέει σε υψηλότατους τόνους πριν από λίγα 24ωρα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρόντων του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η συζήτηση αφορούσε στην δεύτερη αξιολόγηση, στον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και φυσικά χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές που το Μαξίμου πλέον γνωρίζει ότι χάνει και μάλιστα με σημαντικότατη διαφορά. Και όπως ενημερώθηκε το Newsbomb.gr το σημείο της έντονης αντιπαράθεσης του κ. Τσακαλώτου με τους υπόλοιπους συνομιλητές του που βρίσκονταν en bloc απέναντί του ήταν η επιστολή που έστειλε στους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών και κορυφαίος εκφραστής της μεγαλύτερης εσωκομματικής τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συγχωρεί ακόμη -στον πρωθυπουργό, αλλά και στον εαυτό του- δύο γεγονότα στα οποία υποχρεώθηκε τελικά να σιωπήσει και να μην αντιδράσει:

Την πρώτη περικοπή του αφορολόγητου για το οποίο σχεδόν ως το τέλος της πρώτης αξιολόγησης επέμενε ότι δεν θα μειωθεί και το χριστουγεννιάτικο βοήθημα που ανεπιτυχώς προσπάθησε να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας ως 13η σύνταξη.

Αυτό για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί, είχε διαφωνήσει με τη χρονική στιγμή και τελικά υποχρεώθηκε να στείλει, με την υπογραφή του, μια εξευτελιστική επιστολή στους δανειστές με τους οποίους υποσχόταν ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί και ουσιαστικά τους παρακαλούσε να συγχωρήσουν την κυβέρνηση.

Τώρα λοιπόν που, όπως αυτός υποστηρίζει, χωρίς δική του ευθύνη η κυβέρνηση πιέζεται να νομοθετήσει προληπτικά νέα επώδυνα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να του φορτωθεί ο «μουτζούρης».

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να συγκρουστεί μετωπικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πρώτον γιατί μεσούσης της διαπραγμάτευσης ανατινάζονται ουσιαστικά όλα στον αέρα ακόμη κι αν τον αντικαταστήσει ένας γνωστός των δανειστών, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης. Και ουσιαστικά αλλά και επικοινωνιακά το πλήγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα είναι τεράστιο και αυτό το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρότι πιστεύει ότι τόσο ο Ευκλείδης όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επηρεάζει δεν θα καταψήφιζαν την κυβέρνηση προκαλώντας εκλογές ή έστω απρόοπτες εξελίξεις που θα φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην εξουσία, δεν θέλει τον κ. Τσακαλώτο εκτός κυβέρνησης και με ελεύθερο χρόνο που θα διαθέτει στο κόμμα.

Γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη της ομάδας Πρωτοβουλία 53+ και επίσης γνωρίζει, όπως έχει επισημάνει ήδη το Newsbomb.gr, ότι μετά από ήττα σε εκλογές η επόμενη ημέρα δεν θα είναι τόσο ρόδινη για τον ίδιο και την παρέα του. Ιδιαιτέρως όταν πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο.

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος τόσο με την επιστολή που έστειλε στους δανειστές και αποκάλυψε το Bloomberg όσο και με τη χθεσινή του δήλωση- απάντηση στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη καθιστά σαφές ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι από όσα ζητούν οι δανειστές -περίπου το 30%- με το οποίο δεν συμφωνεί και για το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό -μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση- να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη της όποιας συμφωνία έχει αποφασίσει να κάνει και να μην κρύβεται πίσω από τον υπουργό Οικονομικών. Είναι ακριβώς το σημείο εκείνο που αφορά στην άμεση νομοθέτηση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου και της προληπτικής νομοθέτησης του κόφτη στις συντάξεις μετά το 2018 και για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Τσακαλώτος που έχει απειλήσει αρκετές φορές έως τώρα με παραίτηση. Η πρώτη φορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν πέρυσι τον Απρίλιο όταν στην τότε συνεδρίαση του Eurogroup οι εταίροι τον πίεζαν να πέσει το αφορολόγητο κάτω από τις 9.100 ευρώ που ήταν υποτίθεται η «κόκκινη γραμμή του», πολύ κάτω φυσικά από τις 12.000 ευρώ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών διακηρύξεων της κυβέρνησης. Τότε τελικά και δεν παραιτήθηκε και δεν καταψήφισε, όπως διαρρεόταν. Η τελευταία, σύμφωνα πάλι με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup όταν διαπίστωσε πως σχεδόν όλοι μαζί τον πίεζαν να δεχθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Και τώρα όλοι αναμένουμε τόσο τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου, τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο -αν όχι καθοριστικό- βαθμό τις εξελίξεις. Και θα είναι ακριβώς δύο χρόνια μετά από την ημέρα που ο προκάτοχός του Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε τη συμφωνία που του είχε προταθεί στο όνομα της περήφανης διαπραγμάτευσης που μας έφερε capital controls και το τρίτο μνημόνιο, φορτώνοντας στον ελληνικό λαό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρεών.

Ως τότε λοιπόν στην κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι προσπαθώντας, όπως έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, να εξωραΐσουν την κατάσταση αλλά ουσιαστικά προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να πείσουν τους δανειστές να μην τους εκθέσουν ακόμη περισσότερο στα μάτια των ψηφοφόρων που ήδη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τους γυρνούν την πλάτη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, να «ενδώσει» σε ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών και να προχωρήσει σε νομοθέτηση της περικοπής του αφορολόγητου και σε λεπτομερή εξειδίκευση της δυνατότητας περικοπής συντάξεων μέσω του κόφτη μετά το 2018. Απλώς θα προσπαθήσει η συμφωνία αυτή να έχει μεν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες υπέρ των δανειστών, αλλά να μην χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή.

Το πως μπορεί να το καταφέρει αυτό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει μια συγκεκριμένη πρόταση προς τους δανειστές και ελπίζει ότι δεν θα απορριφθεί.