Υλικά
Για τους μελιτζανοκεφτέδες
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5-6 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 400γρ. ντομάτες τριμμένες, φρέσκες ή κονκασέ
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο ή ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 400γρ. κριθαράκι βρασμένο σε ζωμό κοτόπουλου
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και την πιπεριά. Ρίχνετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, λίγο μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να χυλώσει. Ύστερα, αν θέλετε, την πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
Στο μεταξύ, κόβετε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και τρίβετε το ψωμί στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Λιώνετε τις βρασμένες μελιτζάνες και τις ανακατεύετε με το ψωμί, τα αβγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το κεφαλοτύρι. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον και κατόπιν το πλάθετε σε κεφτεδάκια.
Τηγανίζετε τους μελιτζανοκεφτέδες σε μπόλικο καυτό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ύστερα τους σερβίρετε πάνω στο βρασμένο κριθαράκι και τους περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζοντας από πάνω με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ρίγανη.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης – Food styling: Elena Jeffrey