Στο επίκεντρο η θέση της κυβέρνησης Τραμπ
Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη.
- Ποιους όρους θέτει το ΔΝΤ για την Ελλάδα
- ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος ακόμη και με πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια
- ΔΝΤ: «Βόμβες» για συντάξεις-φορολογία, στήριξη για χρέος-πλεονάσματα
- ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα
Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Τις απόψεις τους θα καταθέσουν και όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι και έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα γίνει γνωστή η θέση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης».
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.
Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν «όχι όμως με τρόπο που θα τραυματίζει περισσότερο την κοινωνία, θα αναιρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις και θα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ.Χαρίτσης.
Επισημαίνει ότι στόχος δεν είναι να κλείσει η αξιολόγηση «με οποιοδήποτε τρόπο, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει την παραμονή της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να γίνει από την πλευρά μας μόνο με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεκτό τρόπο».
Πρωτοβουλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ