Τέλεια «γιουβαρλάκια» με κιμά κοτόπουλου
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄
Υλικά (για 4 – 6 άτομα)
Για τα γιουβαρλάκια
- 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου, κατά προτίμηση από μπούτι
- 150 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια εστραγκόν, ψιλοκομμένα (αν βρούμε στο τμήμα μαναβικής μεγάλων σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή, αλλιώς βάζουμε 1/2 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν ή μαντζουράνα, τριμμένα)
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σούπα
- 1.600 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- 200 γρ. τραχανάς αλευρένιος ξινός
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά με τα χέρια μας. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σούπα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό ή το νερό μαζί με αλάτι και πιπέρι σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μη διαλύσουμε τα γιουβαρλάκια, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 – 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, να «γίνουν» τα γιουβαρλάκια και να χυλώσει ελαφρώς η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο: Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα, ξεχωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ (ή με το μίξερ χειρός ή με τον αυγοδάρτη, απλώς το τελευταίο έχει περισσότερο κόπο) για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο μέχρι το μείγμα να αφρατέψει λίγο και να ασπρίσει.
Το αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν. Οταν θα έχουμε τραβήξει την κατσαρόλα από τη φωτιά (και δεν θα κοχλάζει το υγρό), ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά με την κουτάλα της σούπας 2 – 3 δόσεις από το ζουμί της κατσαρόλας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και την ανακινούμε απαλά για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με το υπόλοιπο ζουμί. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να «ξεκουραστεί» προτού σερβίρουμε.
Τι πίνουμε
Το αυγολέμονο θέλει λευκό: μια ωραία Ρετσίνα, μια Ρομπόλα, μια Ντεμπίνα.