Η πόλη ζει στο ρυθμό του καρναβαλιού; Να μπούνε επαγγελματίες στο παιγνίδι;
Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές – το καρναβάλι της Ξάνθης – είναι ένας θεσμός που εδώ και 51 χρόνια είναι γραμμένος στο μυαλό και την καρδιά κάθε Ξανθιώτη, μικρού ή μεγάλου.
Το γεγονός και μόνον ότι στην έναρξη του καρναβαλιού ο κόσμο της Ξάνθης δεν ήταν στην κεντρική πλατεία, θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις την ηγεσία του κέντρου πολιτισμού, τους πολιτιστικούς συλλόγους και φυσικά τους επαγγελματίες.
Μέχρι πρόσφατα όλος ο νομός Ξάνθης, ζούσε στην αναμονή της έναρξης των Θρακικών Λαογραφικών γιορτών και στους χώρους συνάθροισης της Ξάνθης το θέμα της συζήτησης ήταν αυτό και φυσικά ο τρόπος που θα εντυπωσιάσει ο κάθε Ξανθιώτες όλους τους άλλους για να συνεχιστεί η συζήτηση και μετά την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Ο σχεδιασμός του πώς θα «γλεντήσει» ο καθένας και όχι απαραίτητα με την στενή έννοια του όρου, ήταν το πρωταρχικό μέλημα του κάθε Ξανθιώτη.
Αυτό πλέον πέρασε και οι προτεραιότητες των Ξανθιωτών άλλαξαν ριζικά λόγω των μνημονίων.
Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η μέχρι τώρα κακή οικονομική διαχείριση του καρναβαλιού δεν έβαλε εκείνες τις βάσεις όπου θα μπορούσε σήμερα να «τσουλάει» από μόνο του και να φέρει τον κόσμο από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη ακόμη.
Η Ξάνθη ήταν πολύ μικρή για να σηκώσει στους ώμους της ένα «πανελλαδικού ενδιαφέροντος» γεγονός και αυτό φαίνεται στην πράξη όταν ευκαιριακά και πρόσκαιρα μοιράζονται κάποια φυλλάδια στις πύλες εισόδου της Βουλγαρίας και της Τουρκίας ενώ κατά την άποψη μας αυτό θα έπρεπε να γίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο στα σύνορα.
Άρα ο σχεδιασμός δεν είναι αυτός που πρέπει να είναι. Άρα, οι επισκέπτες της Ξάνθης, ήρθαν είδαν αυτό που μπορούσε η Ξάνθη να τους δώσει και μάλλον δεν ξανάρθαν. Αυτοί, δεν έφεραν καινούριους-φταίει και η κρίση.
Σημασία έχει ότι όσο υπήρχαν δανεικά λεφτά που σκορπίστηκαν στον αέρα, κάτι γινόταν. Τώρα όμως που τα λεφτά από τους πολίτες και τον δήμο στέρεψαν και δεν δημιουργήθηκε η εναλλακτική δεξαμενή επισκεπτών. Μοιραία τα πράγματα «ζορίζονται» και εκεί είναι το λάθος των επαγγελματιών της Ξάνθης.
Οι επαγγελματίες της Ξάνθης «αφέθηκαν» στον σχεδιασμό και το οικονομικό σκορποχώρι που επικρατούσε από την πλευρά του δήμου που είχε σαν μοναδικό σκοπό την επανεκλογή του προέδρου του κέντρου πολιτισμού, του δημάρχου και γενικά την στήριξη και διατήρηση του αυτοδιοικητικού προσωπικού στα «πόστα» του, με ότι καταστροφικές συνέπειες είχε αυτό στο μέλλων για τον θεσμό, τους ίδιους τους επαγγελματίες και κατ επέκταση για την πόλη.
Μοιραία οι επαγγελματίες της πόλης τα τελευταία χρόνια, περιορίζονται στο να βγάλουν τα «σπασμένα» ίσως το τελευταίο Σαββατοκύριακο και αυτό πολλές φορές με την λογική της «αρπαχτής», έχοντας παράλληλα πάνω από το κεφάλι τους τους ελεγκτικούς φορολογικούς μηχανισμούς της Χώρας.
Αυτό ήθελαν; Αυτό θέλουν; Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Βολεύτηκαν όπως οι υπεύθυνοι πολιτικοί του τόπου αφού χρήμα είχε ο δήμος μπόλικο, το μοίραζε σε φιέστες το άκουγαν οι υπόλοιποι, έρχονταν, γέμιζαν τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες και τα καφέ και όλα πήγαιναν καλά ώσπου ήρθε η κρίση και πλέον όλο και λιγότεροι επαγγελματίες δουλεύουν.
Άραγε φταίει μόνο η κρίση; Φταίνε η πολιτικοί που κοίταξαν μόνο την «πάρτη» τους; Φταίνε μόνο οι επαγγελματίες που βολεύτηκαν; Φταίνε οι πολιτιστικοί σύλλογοι που κοίταζαν και καλά έκαναν, να περάσουν τα μέλη τους και οι παρέες τους καλά; Φταίνε κάποια από τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που… έκαναν και αυτοί τις «κουτσουκέλες» τους;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν φταίνε οι Ξανθιώτες οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια «μάζευαν» και συγκέντρωναν όλες τις άσχημες εικόνες, όλα τα στραβά και κάποια στιγμή είπαν δεν πάει άλλο, μαζεύτηκαν στο «καβούκι» τους και ίσως να θέλουν να πάψουν να είναι «κομπάρσοι» σε όλα τα προαναφερόμενα και να ζητούν να νοιώθουν, αυτό που γίνεται για αυτούς χωρίς αυτούς.
Οι Ξανθιώτες θέλουν να ξαναμπούνε στο κέφι, στην χαρά και στην ζωντάνια.
Οι Ξανθιώτες περνούσαν όμορφα και διασκέδασαν.
Το μόνο ίσως θετικό κομμάτι της όλης υπόθεσης ήταν ότι όντως οι ίδιοι οι Ξανθιώτες που συμμετείχαν και συμμετέχουν, διασκέδασαν και αν αυτό ήταν εξ αρχής το ζητούμενο δεν θα υπήρχε θέμα.
Το θέμα δημιουργήθηκε, προφανώς από τους διαχειριστές του πολιτιστικού γεγονότος, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν το τεράστιο κόστος των καρναβαλικών εκδηλώσεων καλλιέργησαν, είναι βέβαιο όχι αθώα, την αίσθηση, ότι θα μπορούσε ίσως το Ξανθιώτικο καρναβάλι να ανταγωνιστεί ακόμη και το καρναβάλι της Βενετίας.
Και τώρα, τι γίνεται τώρα;
Πώς μπορεί να σχεδιαστεί ένα καρναβάλι της Ξάνθης;
Για τους Ξανθιώτες;
Για τους επισκέπτες;
Για τον πολιτισμό;
Ένας αχταρμάς όλων αυτών και ας πάει και το «παλιάμπελο»;
Σίγουρα το καρναβάλι της Ξάνθης δεν πρέπει να μείνει στα χέρια αυτών των ανθρώπων των «ντεμέκ» προοδευτικών και κουλτουριάρηδων (Ας έχουν και αυτοί την γωνιά τους) όμως αν κρίνει κανένας από την τρελή τους επιθυμία να αλλάξουν οι γιορτές παλιάς πόλης στο ποιοτικότερο αλλά χωρίς συγκεκριμένη πρόταση να στηρίζει το αυθόρμητο, το πηγαίο, το κεφάτο, άστο καλλίτερα να μην ανακατευτούν.
Εκτιμάτε ότι όλοι αυτοί οι οποίοι προαναφέρθηκαν, δηλαδή Κέντρο πολιτισμού, σύλλογοι, επαγγελματίες και Ξανθιώτες, την επομένη της λήξης τη μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, πρέπει να σκύψουν τα κεφάλια, να σηκώσουν τα μανίκια, να δουλέψουν και να αποφασίσουν αν θέλουν ένα καρναβάλι για την Ξάνθη και τους Ξανθιώτες ή ένα καρναβάλι εφάμιλλο της Βενετίας.
Οι Ξανθιώτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Στοχευμένες κινήσεις και σταθερή πορεία υλοποίησης των αποφάσεων.
Και μιας και μιλάμε για σχεδιασμό. Η Ξάνθη διαθέτει επιστήμονες και δεν μιλάμε απλά για μορφωμένους συμβουλάτορες της Δημοτικής Αρχής που είναι εκεί για να δικαιολογούν την παρουσία τους, αλλά έχει επιστήμονες που βγάζουν μεροκάματο στην αγορά και ξέρουν πώς γίνεται η προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος. Αυτοί οι επιστήμονες δεν μπορούν να οργανώσουν, να μελετήσουν αυτό το προϊόν που ακούσει στην φράση «Ξανθιώτικο καρναβάλι» και να το «πουλήσουν»; Το γραφείο τουρισμού του δήμου τι κάνει;
Μήπως είναι καιρός να αφήσουμε τους εγωισμούς κατά μέρος και όλοι μαζί, ακούγοντας τους ειδικούς να το πουλήσουμε… ή να το κρατήσουμε για μας τους Ξανθιώτες;
Λείπει ο «μπροστάρης», το καταλαβαίνουν και οι πέτρες. Όμως στο χέρι όλων των Ξανθιωτών είναι όταν στέκονται μπροστά στην κάλπη για να ψηφίσουν, ας επιλέξουν αυτόν που θα παίξει τον ρόλο του «μπροστάρη».