Με το ερώτημα στους αρμόδιους Υπουργούς από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον χαρακτηρισμό αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό, αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έχουν καμία διάθεση να φέρουν την ανάπτυξη στον τόπο. Αγκυλωμένο ι στις παλιομοδίτικες αποτυχημένες οικονομικές συνταγές του Σταλινισμού, εμποδίζουν την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό. Μία επένδυση που θα φέρει 45.000 θέσεις εργασίας στον τόπο, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξ αιτίας μίας ιδεοληψίας.

Ορισμό αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούν να ενημερωθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των εγκρίσεων, οι οποίες σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Οι βουλευτές ζητούν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Όπως υπογραμμίζουν, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των εγκρίσεων για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (έκταση πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και παράκτιας ζώνης) και την έναρξη κατασκευής της επένδυσης, απαιτείται να ολοκληρωθούν μία σειρά θεσμικών βημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα, με σκοπό τη νομική κατοχύρωση της επένδυσης, τη βέλτιστη ανάπτυξή της ως προς την περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοσή της και την αποφυγή εμπλοκών λόγω μελλοντικών δικαστικών προσφυγών.

«Ένα από αυτά τα θεσμικά βήματα, είναι ο ορισμός των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες.

Στο ΣτΕ η Επιτροπή Αγώνα κατά απόφασης Κονιόρδου

Παράλληλα, η επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Η αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, αφορά «νεότερα μνημεία, πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως: το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα, πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, των αρχών της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

Όπως συμπληρώνει η Επιτροπή, «την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) – ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)». 

Πυρά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ασκεί, με δήλωσή του, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό των αρχαιολογικών χώρων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

«Λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης “αναδείχθηκε” σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως “λαγός” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού», αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσθέτοντας: «Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των “53”».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει ότι εδώ και εβδομάδες, με πρωτοβουλία της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής και στους προέδρους των αρμόδιων Επιτροπών, επιστολή από κοινού με τις ΚΟ της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με αίτημα για σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο της τεράστιας επένδυσης, ύψους 8,2 διδ. ευρώ, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση», σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτει για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, επισημαίνει ότι «ένας υπάλληλος του Δασαρχείου και η Αρχαιολογία σταματούν την επένδυση, με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης» και καταλήγει: «Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαφορετικές απόψεις όταν χάνουν την καρέκλα τους, αλλά μία κοινή θέση: να μην προχωρούν τις επενδύσεις και ιδιαίτερα την επένδυση του Ελληνικού και να χαθούν οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ποτάμι: Ελληνικό… όπως Ακρόπολη«Μετά την απόρριψη από το ΚΑΣ της Ακρόπολης για την επίδειξη του οίκου Gucci, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση. Η επίδειξη θα μπορούσε να γίνει στο Ελληνικό! Γιατί όχι, αφού με σημερινή ερώτησή τους ζητούν να κηρυχθούν νέοι αρχαιολογικοί χώροι σε μεγάλο μέρος του πρώην αεροδρομίου. Μπράβο φωστήρες! Μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις μην ακούσετε, γιατί σας πιάνει αλλεργία» σχολίασε το Ποτάμι.