«Ναι» σε νέα μέτρα μετά το 2019

«Ναι» σε νέα μέτρα μετά το 2019

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την προνομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις. Συγχρόνως, η Αθήνα έχει πλέον τη δυνατότητα να προνομοθετήσει μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί, ως «το καρότο στο μαστίγιο της προνομοθέτησης των μέτρων», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Η συμφωνία επετεύχθη σε μια συνάντηση 45 λεπτών πριν από την έναρξη του Eurogroup, με συμμετέχοντες τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), υπό την καθοδήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group T. Βίζερ, και από την Ελλάδα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ύψους 2% του ΑΕΠ: το 0,75% αφορά το ασφαλιστικό και άλλο ένα 0,75% το φορολογικό. Το ακριβές ύψος τους, πάντως, θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της, η Αθήνα εξέφραζε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις, καθώς μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου δήλωνε πως η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να έχουν απολύτως ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, κάτι που δεν επιβεβαίωσε όμως ο επικεφαλής του Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, όταν ερωτήθηκε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου, είπε πως «δεν είπα ποτέ ούτε ένα ευρώ λιτότητα», αλλά εξήγησε ότι μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις αποδώσουν και ξεπεραστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα έχει η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να πάρει μέτρα αναπτυξιακά, αφού πρώτα έχει έρθει σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Και ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έγινε συζήτηση για το ποιοι είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά τη λήξη του προγράμματος, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάριζε στην «Κ» ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% ΑΕΠ να είναι για λιγότερο από τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει «πολλή δουλειά ακόμη». Πρόσθεσε ότι όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement), τότε το Eurogroup θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος μεσοπρόθεσμα, αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, σε χθεσινή του ανακοίνωση μετά το Eurogroup, σημειώνοντας ότι παραμένουν ακόμη μεγάλες διαφορές, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Παρότι χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των θεσμών, κάθε άλλο παρά προεξόφλησε τη συνέχεια. Αλλωστε, πολλά αναμένεται να κριθούν κατά την αυριανή συνάντηση της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται πως «περισσότερη πρόοδος θα χρειαστεί για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά θέματα και είναι πολύ νωρίς να προεξοφλήσουμε την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε αυτή την αποστολή».

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Xanthi Times

Ηλεκτρονική εφημερίδα Xanthitimes.gr ειδήσεις από την Ξάνθη, Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έγκαιρη και έγκυρη Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *