Στο χθεσινό (23/02/2017) ετήσιο τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα. Από τη μία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν να παρουσιάσουν μία πλούσια δράση όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστάτησαν. Πιο συγκεκριμένα ανέδειξαν τους αγώνες που αναπτύχθηκαν για το ασφαλιστικό, οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για τις ΣΣΕ με την πρόταση νόμου και την κορύφωση με τα Συλλαλητήρια στις 17/10/16. Για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Π.Α.ΜΕ. με τη συμμετοχή εκατοντάδων σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα και από την Ξάνθη. Αναδείχτηκε η πάλη κόντρα στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται, για την απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 8/12/16 και το συλλαλητήριο στις 21/2/17. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν τους αγώνες, που έγιναν όλο τον προηγούμενο χρόνο, για το δικαίωμα στη δουλειά στο Νομό μας, όπως στην γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ, στην ΚΟΜΟΤΕΞ, στον ΔΡΑΚΟ ΑΕ, στην ΒΙΟΚΟΤ (πρώην ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ), τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις για τις εξελίξεις στα SUPER MARKETS Μαρινόπουλος κ.α.
Από την άλλη, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΞ επιβεβαίωσαν το ρόλο τους.
Δεν προβλημάτισε καθόλου την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΞ και επιχειρήθηκε να μεταφερθεί και στο σώμα η αδιαφορία για όλη την αντεργατική λαίλαπα των μέτρων που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα, η κατάσταση υποχώρησης που βρίσκεται το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η κατάργηση των ΣΣΕ κλπ., οι ευθύνες της κυβέρνησης για όλη αυτήν την επίθεση, το 3ο μνημόνιο, την συμφωνία για την ψήφιση μέτρων που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δεν απασχόλησε την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΞ, το τί πρέπει να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα για την ανάκτηση των απωλειών μας, τι σχέδιο δράσης πρέπει να έχει αυτή τη χρονιά και σε ποια κατεύθυνση. Όταν μάλιστα στον τριήμερο απεργιακό ξεσηκωμό, τον περασμένο Μάη, για το ασφαλιστικό μέλη του ΔΣ του ΕΚΞ ήταν απεργοσπάστες.
Δεν απασχόλησε την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΞ η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, η ανάγκη τα σωματεία να γίνουν επιτελεία μάχης και αγώνα, το θέμα των ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας γι’ αυτό δεν υπήρξε και προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα αποτελέσματα των κοινωνικών διαλόγων που πρωτοστάτησαν αυτοί οι συνδικαλιστές για να παζαρέψουν τι θα χάσουν εκ νέου οι εργαζόμενοι.
Το πόσο εργοδοτικοί είναι δεν μπορούν να το κρύψουν πλέον, παρόλο που προσπαθούν πίσω από μία γενική και αόριστη επίκληση στην ενότητα. Όταν αυτοί μιλούν για ενότητα εννοούν αυτήν ανάμεσα σε εργάτες και εργοδότες, εννοούν οι εργάτες να σκύβουν το κεφάλι και να κάνουν ότι τους λέω το αφεντικό τους. Αυτή την ταξική συνεργασία επιδιώκουν και αυτήν αντιπαλεύει το ΠΑΜΕ καθημερινά. Για αυτό υπάρχουν αντικειμενικά δύο γραμμές στο κίνημα.
Μπροστά σε αυτήν την απροκάλυπτη σαπίλα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση, να μην το βάλουν κάτω, να κάνουν στην μπάντα τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Καλούμε τους εργαζόμενους του Νομού Ξάνθης να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, να αποφασίσουν τι κίνημα και τι σωματεία θέλουμε, για να βάλουν φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, για ανάκτηση των απωλειών μας και υπογραφή συμβάσεων που θα επαναφέρουν τους μισθούς και τα δικαιώματα μας στα προ κρίσης επίπεδα.
Το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης μέσα στους τόπους δουλειάς, μέσα στα σωματεία κόντρα στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ.