ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ·ΤΕΤΑΡΤΗ, 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Η CETA είναι η εμπορική συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε. Βγαίνει ο ΠΑΡΑΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τα αλλά κόμματα ότι ψήφισαν την συμφωνία της CETA. Φυσικά ξέχασε να μας πει πως πριν πάει η συμφωνία στο ευρωκοινοβούλιο, είχε περάσει ήδη από το ευρωπαϊκό συμβούλιο οπού εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την προετοίμασε και εισηγήθηκε θετικά υπέρ αυτής. Δηλαδή η συμφωνία της CETA στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμφωνίας, όπως τελικά διαμορφώθηκε, αποδέχτηκε την υπογραφή και προσωρινή εφαρμογή της CETA κατά τα προβλεπόμενα, καθώς και το αίτημα για έγκριση της απόφασης για σύναψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρηματολογούσαν υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνία ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών.
Δηλαδή οι ευρωβουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ψήφισαν την συμφωνία που οι ίδιοι εισηγήθηκαν θετικά. Ειρωνεύονται κιόλας στο τοπικό site, με την γνωστή ρητορική περί ξεπουλήματος και κοροϊδεύουν και τους Ξανθιώτες κτηνοτρόφους. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί καμία έκπληξη η πρακτική τους αυτή, ούτε σε εμάς και ούτε στον Ξανθιώτη φυσικά, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες μεθόδους. Την σανοποίηση της πολιτικής ζωής.
Αλλά το αξιοθαύμαστο είναι η γραπτή δήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κ. Κοντού. Το οποίο το ανάρτησαν και στο τοπικό site του ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχήν, μόνο αυτό αποτελεί θέμα από μόνο του. Αλλά μήπως είναι πρώτη φορά που η Καραμανλίκη δεξιά συντάσσεται σε κάποια θέματα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η αλήθεια είναι ότι και οι δυο λαϊκίζουν για άλλη μια φορά και ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι δεδομένο, φαίνεται για μερικά στελέχη της ΝΔ η κρίση ούτε μάθημα έγινε, ούτε πάθημα.
Επί του πρακτέου, η φέτα που ποτέ στο παρελθόν δεν προστατευόταν στον Καναδά (ή οπουδήποτε αλλού εκτός της ΕΕ), πλέον θα προστατεύεται, και μάλιστα αναδρομικά από το 2013. Η συμφωνία αυτή ισχύει και για άλλα διάσημα Ευρωπαϊκά τυριά. Για το θέμα της φέτας είναι στην ουσία η συμφωνία είναι συμφέρουσα. Με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας.
Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Οι εξαγωγές των τυροκομικών προϊόντων γίνονται κατά 90% προς τις χώρες της ΕΕ, όπου το προϊόν προστατεύεται.
Η διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος είναι το κύριο θέμα. Διότι, η αύξηση της ζήτησης αντιμετωπίστηκε με ανορθόδοξο τρόπο. Οι Έλληνες παραγωγοί χρησιμοποιούν γάλα που δεν προέρχεται από πρόβατα ελληνικών φυλών! Τα γαλλικά πρόβατα δεν ανήκουν στις ελληνικές φυλές, όπως λένε οι κανονισμοί. Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Με αυτό θα έπρεπε να ασχολούνται εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την ελληνική οικονομία.
Χρειαζόμαστε υψηλή ποιότητα, αλλά και κέρδος για τον Έλληνα παραγωγό. Το κέρδος δεν έρχεται μόνο με την υψηλή τιμή πώλησης. Αλλά και με την μείωση του κόστους παραγωγής. Μόνο με την έρευνα μπορεί να αντιμετωπιστεί το κόστος των ζωοτροφών. Ή ακόμη κι αυτό της απόδοσης των προβάτων.
Από το 2012 υπάρχει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ισχυρισμών υγείας των τροφίμων, ο 432 του 2012. Αν τον είχαμε εφαρμόσει θα μπορούσαμε να πετύχουμε υψηλότερες τιμές πώλησης στο προϊόν. Η ελληνική φέτα έχει έξι (6) χρήσιμους ισχυρισμούς υγείας που αφορούν πολλά σημεία του σώματός μας. Δεν επενδύουμε στην έρευνα, ούτε καν στην εκπαίδευση των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή της φέτας. Και θα μπορούσαμε να το πουλάμε υψηλότερα αλλά και περισσότερο.
Αυτή είναι «η συμφωνία αλήθειας» σχετικά με το θέμα της φέτα και της CETA. Φυσικά υπάρχουν δυο λόγοι που θα μπορούσε να καταψηφιστεί η συμφωνία αυτή από τους Έλληνες ευρωβουλευτές ή να δηλώσουν παρών. Ο ένας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την συμφωνία, όπως περιέγραψα, οπότε για την πολιτική του ανακολουθία για εσωτερική κατανάλωση, για άλλη μια φορά, έπρεπε να τιμωρηθεί πολιτικά, κάτι όμως που θα εξυπηρετούσε μόνο το κομματικό συμφέρον. Ο δεύτερος είναι το ασαφές θεσμικό νομικό πλαίσιο που υπάρχει, όχι για το θέμα της φέτας, αλλά γενικότερα, σχετικά με τις διαιτητικές διαμάχες μεταξύ των εταιρειών, του Καναδά και της Ε.Ε.
Καταλήγοντας, θα περιμέναμε από των πρώην υπουργό να θέσει στη σωστή βάση το όλο θέμα, επί της ουσίας και όχι επί των εντυπώσεων. Το ξανατονίζουμε από την ώρα που υιοθετήθηκε η τοποθέτηση του από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να προβληματιστεί και ο ίδιος. Ας είμαστε πλέον ειλικρινείς απέναντι στον πολίτη και τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Αλλιώς συνεχίζουμε το νόμισμα του λαϊκισμού να το στριφογυρνάμε και πάντα να βλέπουμε την ίδια όψη, την δεξιά και την αριστερή.
Ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
Ανέστης Αντωνιάδης