Ziraat Bank | Το μακρύ χέρι της Τουρκίας στη Θράκη

Από το 2008, όταν η τουρκική Τράπεζα Ziraat, επανήλθε στην ελληνική αγορά, μετά από έναν αιώνα απουσίας, έχει καταφέρει να απλώσει τα δίκτυα της σε όλοκληρη τη Θράκη και επεκτείνεται διαρκώς. Τι κρύβεται πίσω από την τράπεζα που για σειρά ετών, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της δυσκολότερης περιόδου για την Ελλάδα, μοίραζε δάνεια με προνομιακούς όρους; Οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφική έρευνας ξεσηκώνουν αντιδράσεις, ενώ η δραστηριοτητα της τράπεζας έφτασε μέχρι τη Βουλή, οδηγώντας ακόμα και σε κατηγορίες για «αντεθνική δράση». Διαβάστε το αναλυτικό αφιέρωμα

Ποια είναι η Ziraat Bankasi

Όπως παρουσιάζει η έρευνα του PRONEWS, στην επίσημη ιστοσελίδα της, «η Τράπεζα Ζιραάτ, της οποίας οι ρίζες φτάνουν έως το 1863, κατέχει το πιο διαδεδομένο τραπεζικό δίκτυο εξυπηρέτησης της Τουρκίας.

Η Τράπεζα Ζιραάτ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα μετέφερε κεφάλαια σε όλα τα τμήματα της οικονομίας, παρήγαγε αξία και αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ανάπτυξης της χώρας.

Η Τράπεζα που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργητικά στον τομέα που δραστηριοποιείται, κατευθύνει το χώρο με πλούσια προϊόντα και ποικιλία υπηρεσιών, με την ασυναγώνιστη γνώση και εμπειρία της αγοράς, με την συνεργική δράση συνδεόμενων υποκαταστημάτων, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και την ισχυρή οικονομική της διάρθρωση.

Η Τράπεζα Ζιραάτ, παράλληλα με την ύπαρξη άνω των 1.700 καταστημάτων στην Τουρκία, δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του εξωτερικού με πάνω από 80 καταστήματα.

Η Τράπεζα Ζιραάτ συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τα καταστήματα που διατηρεί στην Αθήνα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Ρόδο».

Η Ziraat είναι η αντίστοιχη Αγροτική τράπεζα της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1863 και το 1893 άνοιξε υποκαταστήματα σε περιοχές της Μακεδονίας. Tο 1914 αποχώρησε από την Ελλάδα και επέστρεψε το 2008, ανοίγοντας το πρώτο της υποκατάστημα στην Kομοτηνή. Μάλιστα, ο τότε περιφερειάρχης Δ. Σταμάτης, είχε αντιδράσει καθώς στην πρόσκληση των εγκαινίων η πόλη αναφερόταν με το τούρκικο όνομα «Γκιουμουλτζίνα»!

Για το κοινωνικό της έργο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Κομοτηνή, ή κάπου αλλού στον κόσμο, δεν βρήκαμε κάτι να διαβάσουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζας, όπως συνηθίζεται να διαβάζεις στις ιστοσελίδες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ούτε βρήκαμε σχετικές αναφορές στον ελληνικό Τύπο όλα αυτά τα χρόνια για το κοινωνικό της προφίλ. Ίσως γιατί επέλεξε από την πρώτη ημέρα της δραστηριοποίησής της να λειτουργεί με μικρά, σταθερά αλλά κυρίως σιωπηρά βήματα στην Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θράκης, αλλά και στην Αθήνα και τη Ρόδο.

Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα οποία, κομμάτι κομμάτι συνθέτουν το ιδιότυπο παζλ της εμφάνισής της στην Ελλάδα από το 2008 μέχρι και σήμερα.

Η τράπεζα που χορηγούσε αφειδώς δάνεια

H Ziraat bank, επέστρεψε στα ελληνικά εδάφη, το 2008, ανοίγοντας αρχικά υποκατάστημα στην Kομοτηνή και στη συνέχεια στην Aθήνα.

Όπως αναφέρει η έρευνα του dealnews.gr, η Τράπεζα δεν δίνει δάνεια μόνο στους αγρότες, αλλά σε όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής της Θράκης. Όπως πριν από 94 χρόνια, η Ziraat bank ακολουθεί την ίδια τακτική. Δίνει με ευκολία δάνεια, σε όσους υποθηκεύουν την ακίνητη περιουσία τους. Tότε η περιουσία της τουρκικής τράπεζας ανερχόταν σε 11 εκατ. δραχμές και περιελάμβανε ακίνητα που είχαν περιέλθει στην κατοχή της μετά από πλειστηριασμούς, η αξία των οποίων ανερχόταν σε 7.156.326 δραχμές, ενώ οι απαιτήσεις από οφειλόμενα δάνεια περίπου 5 εκατ. δραχμών. Tίποτε δεν αποκλείει και σήμερα να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, βάζοντας χέρι στα ακίνητα της Θράκης, στην περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα δάνεια. Άλλωστε η Ziraat bank έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο, μετά από καταγγελίες των κατοίκων της Θράκης, ότι δίνει με χαρακτηριστική ευκολία δάνεια, εκμεταλλευόμενη το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων σε νοικοκυριά και μικροεπιχειρηματίες, ζητώντας απαραίτητα ακίνητο σαν εγγύηση.

H Ziraat bank βρέθηκε στο στόχαστρο και των ελληνικων τραπεζών που έχουν υποκαταστήματα στη Θράκη, επειδή μειώνει πολύ τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι δικές μας τράπεζες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ziraat bank Can Akin Caglar είχε αντιδράσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο της δραστηριότητάς της, που να έρχεται σε αντίθεση προς την ελληνική νομοθεσία. Tο 2011,, ο Can Akin Caglar προαναήγγειλε, το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων στην Eλλάδα. Πού θέλει να τα ανοίξει; Στη Θεσσαλονίκη, τη Pόδο και την Oρεστιάδα.

Χορός εκατομμυρίων σε χρηματοδοτήσεις- Ο ρόλος του προξενείου Κομοτηνής

Σύμφωνα με το Press-time, το μεγάλο παιχνίδι όμως παίζεται και από το τουρκικό Προξενείο, το οποίο σπρώχνει χρήμα αφειδώς. Kαι, πού το βρίσκει; Eύκολη η απάντηση, αν αναλογιστεί κανείς πως ετησίως, το Προξενείο της Kομοτηνής επιχορηγείται από το τουρκικό Δημόσιο με ποσό ύψους από 20 ως 250 (!) εκατομμύρια ευρώ. Eύλογο το ερώτημα, που πάνε αυτά τα λεφτά. Kοινό μυστικό όλων στην περιοχή είναι ότι μέσω του τουρκικού προξενείου δίνονται μεγάλα ποσά που χρησιμοποιούνται για αγορές γης και ακινήτων, για έκδοση εφημερίδας, για υποτροφίες μειονοτικών σπουδαστών κ.α. Λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι περισσότεροι χριστιανοί στην Kομοτηνή και την Ξάνθη, οι μόνοι που αγοράζουν πλέον ακίνητα είναι οι μουσουλμάνοι. Aκίνητα στις πόλεις και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις αγοράζονται από μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το προξενείο. Aπό την άλλη, ίσως να ήταν χρήσιμο να πει κανείς από πού κι ως πού το τουρκικό προξενείο έχει το δικαίωμα να κάνει ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους, δίνοντας μεγάλα ποσά σε ιμάμηδες επιλογής του (για να διδάξουν άραγε μόνο το Kοράνι;) αλλά και κυρίως για να δίνουν επίδομα σε μουσουλμάνες οι οποίες φοράνε μαντίλα από 200 ευρώ σε 600 ευρώ.

Mιας και στην Eλλάδα είναι της μόδας οι οικονομικοί έλεγχοι, σημειώνει με νόημα η σελίδα, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πού και με ποιο τρόπο διατίθενται αυτά τα χρήματα. Σίγουρα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς κάποιοι στην περιοχή οι οποίοι όλως τυχαίως προωθούν τις θέσεις της Aγκυρας- έγιναν πλούσιοι εν μία νυκτί, πώς «ζουν» σύλλογοι που προωθούν τις ίδιες, περίεργες θέσεις…

Η οικονομική εισβολή στη Θράκη

Oι κατασχέσεις ακινήτων στη Δυτική Θράκη είναι μόνο μια από τις πρακτικές της γειτονικήςχώρας, για να εισβάλλει στη περιοχή. Όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για εκατομμύρια που δίνονται από την Aγκυρα αλλά και από ισλαμικές σέχτες της περιοχής, που κύριο σκοπό τους έχουν τον εκτουρκισμό του μουσουλμανικού πληθυσμού. Bέβαια μιλάμε για μαύρο χρήμα που δε φαίνεται πουθενά.

Σε κάθε ιμάμη που ακολουθεί πιστά το προξενείο, δίνεται κάθε μήνα ένα μεγάλο ποσό με σκοπό να βοηθήσουν στον εκτουρκισμό της μειονότητας ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και σχέδιο ανοικοδόμησης τζαμιών ακόμη και σε χωριά που οι ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι ελάχιστος. Παράλληλα οι τοπικές αγορές της Θράκης έχουν κατακλυσθεί από τουρκικά προϊόντα, που οι χαμηλές τους τιμές ανταγωνίζονται τα ελληνικά. H τουρκική κυβέρνηση στηρίζει όσες επιχειρήσεις εξάγουν τα προϊόντα τους τόσο στη Θράκη όσο και στα Bαλκάνια όπου υπάρχουν ομοεθνείς. Eπιπλέον, συνεχώς πληθαίνουν οι ντόπιοι αντιπρόσωποι εταιριών που εμπορεύονται προϊόντα από την Tουρκία.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του κινήματος «Υπέρβαση Θράκης», πολιτευτής Έβρου και Οικονομολόγος Παναγιώτης Λελιάτσος, καταθέτει σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης, στην οποία αναφέρει:

«Οι κατασχέσεις ακινήτων σε Ξάνθη και Κομοτηνή από την τουρκική τράπεζα Ziraat είναι η μία όψη του νομίσματος της οικονομικής εισβολής που επιχειρεί η Άγκυρα στη Θράκη λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, το μαύρο χρήμα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής ρέει άφθονο με στόχο όχι μόνο τον εκτουρκισμό της μειονότητας, αλλά και την αγορά γης στην ευαίσθητη περιοχή. Κοινό μυστικό αποτελεί στη Θράκη το γεγονός ότι το ισοζύγιο στην αγορά γης, εξαιτίας της συνεχούς οικονομικής κρίσης, τείνει να αντιστραφεί σε βάρος του χριστιανικού στοιχείου, που ζητάει δάνεια από την τουρκική Ziraat, μια και οι κάνουλες των ελληνικών τραπεζών είναι κλειστές. Έως σήμερα η τράπεζα έχει παραχωρήσει δάνεια σε δεκάδες χριστιανούς της περιοχής που απευθύνθηκαν σε αυτήν λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει. Αξίζει να σημειωθεί πως τα υποκαταστήματα της Ziraat σε Ξάνθη και Κομοτηνή δίνουν σχετικά εύκολα δάνεια σε όσους μουσουλμάνους θέλουν να αγοράσουν ακίνητα από χριστιανούς, υποθηκεύοντας ασφαλώς τους τίτλους ιδιοκτησίας υπέρ του τουρκικού δημοσίου.

Την τελευταία επταετία οι ελληνικές τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ούτε νοικοκυριά, ούτε επιχειρήσεις λόγω της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ και η ΤτΕ με την αναστολή δημιουργίας χρήματος, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να στρέφονται προς τη Ziraat, η οποία ως νέα τράπεζα έχει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και δίνει πιο εύκολα δάνεια.. αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ισολογισμού που σας κοινοποιούμε όπου αποκαλύπτουν την συνεχή αύξηση των χορηγηθέντων δανείων από την εν λόγω τράπεζα. Επίσης όλοι ομολογούν πως σε Ξάνθη και Κομοτηνή, εξαιτίας της συνεχούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι μόνοι που αγοράζουν πλέον γη είναι οι αυτοαποκαλούμενοι «Τούρκοι». Ακίνητα – φιλέτα στις πόλεις και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα πεδινά «σφάζονται» από χριστιανούς και αγοράζονται από μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το προξενείο. Αγοράζουν ακίνητα χριστιανών σε υπέρογκες τιμές που σίγουρα δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία οι υποψήφιοι (πάντα τουρκόφρονες) αγοραστές. Αγοράζονται ακίνητα τα οποία ήδη Ελληνικές τράπεζες τα πλειστηριάζουν δίχως κανέναν έλεγχο.

Δεδομένου της επικείμενης απόφασης της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεδομένου του γεγονότος πως πολλά από αυτά υπάρχουν και στην περιοχή της Θράκης.

Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί

1. Αντιλαμβάνεσθε τι αντεθνικό παιγνίδι γίνεται με όχημα την ZIRAAT BANK; Τι θα κάνετε για να το σταματήσετε πριν αλλάξει χέρια η γη της Θράκης;

2. Θα μεριμνήσετε εσείς και η ΤτΕ επιτέλους στο να ελέγξετε την διάρθρωση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της εν λόγω τράπεζας και εάν εφαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας εμπορικών τραπεζών;

3. Θα πάρετε πολιτική απόφαση με τροπολογία σας στον επικείμενο νόμο που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση έναντι κατασχέσεων και πλειστηριασμών που ήδη γίνονται από την εν λόγω τράπεζα και όχι μόνο;

4. Αντιλαμβάνεστε το κίνδυνο που πιθανόν θα προκύψει από την πώληση κόκκινων δανείων στην περιοχή της Θράκης και γενικότερα σε παραμεθόριες περιοχές και πως προτίθεστε να διαφυλάξετε τα εθνικά συμφέροντα στην περίπτωση που αυτά καταλήξουν σε ξένα επενδυτικά funds που από πίσω κρύβονται τουρκικά συμφέροντα;»

Ν.Νικολόπουλος: «Υπουλο το σχέδιο της τουρκικής τράπεζας Ziraat στη Θράκη»

Ο κ.Νικολόπουλος έφερε στη Βουλή και το θέμα της τουρκικής τράπεζας ΖΙΡΑΤ Μπάνκ, ενώ σχετικές δηλώσεις έκανε και στον σταθμό MAXIMUM της Θράκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παθητική στάση εφοριακών στελεχών, μπροστά στον περίεργο πλουτισμό …άφραγκων μουσουλμάνων, οι οποίοι αγοράζουν όσο-όσο ακίνητα απο Έλληνες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό maximumτης Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, αναφερόμενος στο «ύπουλο σχέδιο της τουρκικής τράπεζας Ziraat στη Θράκη».

Όπως σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, «ακίνητα και ιδιοκτησίες γης αλλάζουν χέρια και το χώμα στη Θράκη βάφεται τουρκικό. Οι Έλληνες της ακριτικής περιοχής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές υποχρεώσεις τους και πέφτουν στα «νύχια» της τουρκικής τράπεζας Ziraat, που δανείζει εύκολα μουσουλμάνους της περιοχής, εγγράφοντας υποθήκες υπέρ του τουρκικού Δημοσίου, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα και χωράφια μέσω πλειστηριασμών των ελληνικών τραπεζών».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Νικολόπουλος «στηλίτευσε την «αφασία» της Πολιτείας και σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι για να μην προκαλείται, δήθεν, ένταση, τα προβλήματα της Θράκης κρύβονται κάτω από το χαλί και γενικότερα η ελληνική πλευρά κάνει τα στραβά μάτια και σιωπά». «Εγώ, όμως, δεν εννοώ να μένω αδρανής μπροστά στην ύπουλη τακτική της Ziraat, που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή», πρόσθεσε.

Τόνισε, επίσης ότι «οι κατασχέσεις ακινήτων σε Ξάνθη και Κομοτηνή από την τουρκική τράπεζα Ziraat είναι η μία όψη του νομίσματος της οικονομικής εισβολής που επιχειρεί η Άγκυρα στη Θράκη, λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, το μαύρο χρήμα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής ρέει άφθονο, με στόχο όχι μόνο τον εκτουρκισμό της μειονότητας, αλλά και την αγορά γης στην ευαίσθητη περιοχή».

Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι «οι μόνοι που αγοράζουν, πλέον, γη είναι οι Έλληνες μουσουλμάνοι, οι αυτοαποκαλούμενοι «Τούρκοι». Ακίνητα- φιλέτα στις πόλεις και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα πεδινά «σφάζονται» από χριστιανούς και αγοράζονται από μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το προξενείο».

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής επανέλαβε τα ερωτήματα που έχει απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών: «Αντιλαμβάνεσθε τι επικίνδυνο και αντεθνικό παιγνίδι γίνεται με όχημα τη ZIRAAT BANK; Τι θα κάνετε για να αποτρέψετε την ολοκληρωτική εκτέλεση του εθνικού εγκλήματος πριν αλλάξει χέρια η γη της Θράκης; Θα μεριμνήσετε εσείς και η ΤτΕ, επιτέλους, στο να ελέγξετε τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της εν λόγω τράπεζας και εάν εφαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας εμπορικών τραπεζών; Γιατί μέχρι σήμερα δεν ελέγχουν οι αρμόδιες ΔΟΥ το πόθεν έσχες, τα δηλωθέντα εισοδήματα κ.ά. των «μπροστινών» που κάνουν τους αγοραστές ή και των δανειοληπτών της τουρκικής τράπεζας που άνευ προϋποθέσεων «υπόπτως» τους χορηγούνται παράνομα δάνεια; Θα πάρετε πολιτική απόφαση με τροπολογία σας στον επικείμενο νόμο που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση έναντι κατασχέσεων και πλειστηριασμών που ήδη γίνονται από την εν λόγω τράπεζα και όχι μόνο; Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που πιθανόν θα προκύψει από την πώληση κόκκινων δανείων στην περιοχή της Θράκης και γενικότερα σε παραμεθόριες περιοχές και πώς προτίθεστε να διαφυλάξετε τα εθνικά συμφέροντα στην περίπτωση που αυτά καταλήξουν σε ξένα επενδυτικά funds που από πίσω κρύβονται τουρκικά συμφέροντα;».

greekamericannewsagency.com