Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για την απόφαση του ΣΤΕ σχετικά με την επιλογή διευθυντών
“Προφανώς στη χώρα μετά το 2015 άρχισαν να εκδίδονται αντισυνταγματικοί νόμοι, ενώ μέχρι τότε πρυτάνευε η συνταγματική τάξη και νομιμότητα. Στο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα πλαίσιο διάκρισης των εξουσιών σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα κριτικής προσέγγισής τους.
Και οι κρίνοντες κρίνονται, άλλωστε σε μια δημοκρατία.
Έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικοί μια σειρά καινοτόμων νόμων:
- για τις τηλεοπτικές άδειες,
- για την αντικατάσταση των προέδρων και διευθυντών των νοσοκομείων,
- για τη διαδοχική παράταση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων (λίστες φοροφυγάδων!)
- για την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Κρίθηκε αντισυνταγματικό να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων, με την αιτιολογία ότι αυτή η δημοκρατική διαδικασία αντίκειται στις συνταγματικές αρχές: «της ισότητας, της αξιοκρατίας ……. γιατί ανατίθεται η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων, στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και με την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».
Είναι όμως παράλληλα συνταγματικό και δημοκρατικό το δικαίωμα να επιλέγουν οι Δικαστές (ν. 3841/2010) τους δικούς τους προϊστάμενους.
Αισθάνονται σήμερα δικαιωμένοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι καταστροφείς της δημόσιας εκπαίδευσης, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν και πολέμησαν την όλη διαδικασία.
Οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή, δεν κρίνονται ώριμοι και ικανοί μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία να επιλέξουν τους διευθυντές των σχολείων τους!
Στη χώρα όπου όλα τα μνημόνια κρίθηκαν συνταγματικά, όπου ορισμένες αποφάσεις (πρόστιμο Θ. Αναστασιάδη) κάνουν μήνες να καθαρογραφούν, δικογραφίες εξοπλιστικών (Παπαντωνίου) μένουν χρόνια στα συρτάρια, η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας νόμων αυτής της κυβέρνησης, κινείται με εξαιρετική ταχύτητα.
Στην επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης και διευθυντών σχολείων για πρώτη φορά συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι «παράγοντες» του κλάδου, που γνώριζαν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα.
Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή και διοίκηση της εκπαίδευσης και με τον νέο συνταγματικό νόμο.
Ας ρωτήσει η ΝΟΔΕ Ξάνθης τους εκπαιδευτικούς, πώς νιώθουν σήμερα, χωρίς την απειλή της αξιολόγησης, τον εκβιασμό και την ομηρία.
Οι γκρίζες μέρες της «συν-διοίκησης» ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ πέρασαν ανεπιστρεπτί.