Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου*
Στο σημερινό ρευστό αλλά και κρίσιμο πολιτικό τοπίο, δύο ομάδες Ελλήνων εκλογέων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον διερεύνησης των απόψεων και των επιλογών τους. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» της πρόθεσης ψήφου (Αναποφάσιστοι, ΔΑ, Λευκό / Άκυρο, Αποχή) που έχει απασχολήσει έρευνες και αναλύσεις, αρκετές φορές στο παρελθόν.
Η δεύτερη περιλαμβάνει όλους όσοι τοποθετούν πολιτικά τον εαυτό τους στην Κεντροαριστερά ή έστω τους απασχολεί το μέλλον της. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ενεργό χώρο σήμερα, με ανοιχτές τις συζητήσεις και διαδικασίες ανασύνταξής του. Αν και η κατάληξη αυτών των διαδικασιών μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της επόμενης ημέρας, ελάχιστες φορές έχουν αποτελέσει κύριο αντικείμενο δημοσκοπήσεων.
Για αυτόν το λόγο, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα που ανέθεσε στην «Pulse RC» το παρεμβατικό blog Rizopoulos Post, προκειμένου να διερευνηθούν δυο σημαντικές παράμετροι: η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον μεγαλύτερο φορέα της Κεντροαριστεράς σήμερα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος στις σχετικές διεργασίες.
Στο πρώτο ερώτημα, ένας στους τρεις ερωτηθέντες (35%) προτιμά να μην υπάρχει «καμία συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης» – όπως ακριβώς είναι σήμερα! Περίπου ένας στους δέκα (12%) θα έβλεπε ως καλύτερη επιλογή να «συνεργαστούν έως και κυβερνητικά», ενώ μόλις 7% επιλέγει «να συνεργαστούν στενά, έως και να συνασπιστούν σε ενιαίο σχηματισμό». Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της συνεργασίας (από τις ομάδες πληθυσμού που παρουσιάζονται στις υποαναλύσεις) τα συναντάμε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (18% + 11%) ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εναντίον κάθε μορφής συνεργασίας, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (51%) και των επιχειρηματιών / επαγγελματιών (43%).
Στο δεύτερο ερώτημα, για το «αν η συζήτηση και οι διαδικασίες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ» ένας στους τρεις (35%) απαντά αρνητικά («Σίγουρα και μάλλον όχι»), έναντι ενός στους τέσσερις (23%) που απαντά θετικά («Σίγουρα και μάλλον ναι»). Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά τα συναντάμε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (39%) και τα υψηλότερα αρνητικά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (48%) και των συνταξιούχων (40%). Κάτι λιγότερο από τους μισούς απαντούν ότι τα ερωτήματα «δεν τους αφορούν», τους είναι αδιάφορα ή δεν απαντούν!
*Ο Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse RC, μέλος της ESOMAR και της Royal Statistical Society.