Έναρξη των δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ- Ο επόμενος διαγωνισμός πότε θα αρχίσει;
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, ξεκίνησαν οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών, αρχικά στις περιοχές που αναπαράγονται ζητώντας παράλληλα και είναι σωστό, από τους πολίτες, μέσα στους ιδιωτικούς τους χώρους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας ότι οι αεροψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν όταν βγουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις δράσεις της διεύθυνσης δημόσιας υγείας.
Εκείνο όμως που πρέπει να λάβει υπ όψη της η Περιφέρεια και είναι σημαντικό κατά την άποψη των πολιτών, είναι ότι θα πρέπει ο διαγωνισμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών για την επόμενη διετία να ξεκινήσει από σήμερα, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα και η σύμβαση τελειώνει φέτος.
Ελπίζουμε ο κ. Μέτιος να μην αφήσει να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι που του χρόνου τον Ιούνιο θα κυνηγάμε τις “ενστάσεις” με αποτέλεσμα να “σπάσει” το έργο και να δοθεί τμηματικά απευθείας σε γνωστούς και φίλους με ότι αυτό σημαίνει για την δημόσια υγεία και τον λαό της Περιφέρειας.
Ξεκίνησαν οι δράσεις του έργου καταπολέμησης κουνουπιών από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα εντομολογικά και κλιματολογικά δεδομένα της Περιφέρειας και δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κίνδυνου, πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις όπως έλεγχος των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών, παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας και ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.
Η καταπολέμηση των κουνουπιών σε μεγάλες εκτάσεις από αέρος θα πραγματοποιηθεί όταν απαιτηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών προνυμφών. Το τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των δράσεων καταπολέμησης θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, συνιστάται η εφαρμογή από τους πολίτες ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια όπως:
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. (Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει).
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
- Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές, και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜΘ θα είναι στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.