Πρόκειται για το THAAD που είναι σχεδιασμένο να καταστρέφει μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους κατά την τελική φάση της πτήσης τους
Τη μεταφορά του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD στη Νότια Κορέα ξεκίνησε ο αμερικανικός στρατός εν μέσω της έντασης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα συμφώνησαν πέρσι στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας
Από την πλευρά της η Κίνα εκφράζει τη διαφωνία της υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.
Στα πλάνα που μετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση φαίνονται μεγάλα φορτηγά με εξοπλισμό που σχετίζεται με την εκτόξευση πυραύλων να μπαίνουν σε ένα γήπεδο γκολφ στην πόλη Σεοντζού το πρωί της Τετάρτης.
Ωστόσο εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης αυτής συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της παρουσίας των πυραυλικών συστημάτων υποστηρίζοντας ότι αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Περισσότεροι από δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μερικοί από τους τραυματίες φέρουν κατάγματα.
Περισσότεροι από 200 κάτοικοι που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD στην περιοχή τους πραγματοποίησαν ολονύχτια διαδήλωση, ενώ θα παραμείνουν στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξή του. Αξιωματικός της αστυνομίας από την πόλη Σεοντζού, σε περιοχή της οποία θα εγκατασταθεί το THAAD, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει απομακρυνθεί από το χώρο που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη του συστήματος, ενώ δήλωσε άγνοια για τους τραυματίες.
Η Ουάσιγκτον και η Πιονγιάνγκ έχουν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ λιμάνι της Νότιας Κορέας επισκέπτεται πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο, αλλά και αμερικανική ναυτική αρμάδα αναμένεται να αγκυροβολήσει στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας.
Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε χθες μεγάλης κλίμακας άσκηση πυροβολικού με πραγματικά πυρά για την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το σενάριο της άσκησης υλοποιήθηκε στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, αφού πραγματοποίησαν βολές 300 πυροβόλα μακρού βεληνεκούς. Η άσκηση αυτή είχε ως αντικειμενικό σκοπό την αποστολή ενός πρακτικά πολεμικού επιθετικού μηνύματος στη Νότια Κορέα και κυρίως στη Σεούλ, καθώς η νοτιοκορεατική πρωτεύουσα βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς των πυροβόλων της Πιονγιάνγκ.
Από την άλλη μεριά, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Michigan μεταφέρει 150 πυραύλους “Τομαχόκ,” κι έχει “δέσει” σε νοτιοκορεατικό λιμάνι. Δυνατότητα διεξαγωγής αεροπορικών βομβαρδισμών έχει και η ναυτική νηοπομπή υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson που κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου με τη συμμετοχή και δύο ιαπωνικών αντιτορπιλικών, κλιμακώνοντας την ένταση της πολεμικής ατμόσφαιρας.
Οι τελευταίες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα, προκάλεσαν ανησυχία στη Σεούλ που επιτάχυνε τις διαβουλεύσεις της με την Ουάσιγκτον για την ταχεία ανάπτυξη του THAAD. Έτσι, τμήματα του συστήματος μεταφέρονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξή του στο νοτιοκορεατικό έδαφος. Ωστόσο, η εγκατάσταση του αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να διατυπώνει δεύτερες σκέψεις.
Αντίθετη με την εγκατάσταση του συστήματος είναι και η Κίνα, καθώς το Πεκίνο προσδίδει χαρακτήρα απειλής, στο ραντάρ του THAAD, που θα σαρώνει περιοχές εντός των κινεζικών συνόρων κι έτσι η Νότια Κορέα, αλλά και οι ΗΠΑ, θα έχουν τακτική εικόνα για τις μετακινήσεις κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων, εντός της κινεζικής επικράτειας. Η επίσπευση της εγκατάστασης του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος εκτιμάται ότι θα κάνει το Πεκίνο περισσότερο δισταχτικό στην ανάληψη προληπτικής διπλωματικής δράσης έναντι της Βόρειας Κορέας.
Το σύστημα THAAD είναι σχεδιασμένο να καταστρέφει μικρού και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά την τελική φάση της πτήσης τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ ενημερώνει σήμερα το Κογκρέσο, για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο
Εν τω μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των 100 μελών της αμερικανικής Γερουσίας από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Για την ενημέρωση οι Γερουσιαστές θα μεταβούν στο Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια, τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που θα τους ενημερώσουν θα πάνε στο Καπιτώλιο, όπου και θα κάνουν δεύτερη ενημέρωση στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Έτσι, θα έχει ενημερωθεί το σύνολο των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, μία ημέρα μετά τον επίσημο εορτασμό στην Πιονγιάνγκ της 85ης επετείου από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Η ενημέρωση στο Καπιτώλειο έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσιγκτον).
Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον τονίζουν ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις δύο ενημερώσεις έχοντας αποκτήσει μία ξεκάθαρη εικόνα για τη στρατηγική που έχει καταστρώσει ο Τραμπ προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει την πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας, κατά των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων στην Κορεατική Χερσόνησο.
Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι μια στρατηγική προσέγγιση της κατάστασης ήταν ρεαλιστικά απούσα, από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου για το ζήτημα που έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά περιφερειακής αποσταθεροποίησης.
Από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης την ενημέρωση θα κάνουν ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς, αλλά και ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, που προεδρεύει στο Κοινό Στρατιωτικό Επιτελείο των ΗΠΑ.
“Ελπίζω κι αναμένω ότι η επίσκεψή μας στο Λευκό Οίκο θα μας αποζημιώσει για το χρόνο που θα διαθέσουμε προκειμένου ν’ ακούσουμε πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε κι έτσι να ενημερωθούμε καλύτερα. Θα δούμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουνς που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, η σημερινή ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου πραγματοποιείται ενώ έχουν συμπληρωθεί 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ. Στο χρονικό αυτό διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει σειρά προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να καταργήσει πολιτικές επιλογές κι αποφάσεις του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το νομοθετικό έργο που έπρεπε να είχε παραχθεί τόσο από τη Γερουσία, όσο κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου, αλλά και μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν δηλώσει ότι οι πρώτοι μήνες της παραμονής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκαν από την έλλειψη επικοινωνίας με τα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Η αρνητική αυτή πολιτική εξέλιξη αποδίδεται στη χρονική καθυστέρηση ανάληψης καθηκόντων από σημαντικά στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και την αργοπορία με την οποία παρουσιάστηκαν οι πολιτικές θέσεις του Τραμπ, σε ζητήματα πολιτικής κομβικής σημασίας.
Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τον επίσημο εορτασμό των 100 ημερών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που θα γίνει το Σάββατο, ο Τραμπ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των οπαδών του, στην Πενσιλβανία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ δήλωσε για τις σημερινές ενημερώσεις ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, αλλά και οι άλλοι αξιωματούχοι θα μιλήσουν για τη στάση των ΗΠΑ και τις ενέργειες τους, στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, ενώ από τη μεριά του, ο στρατηγός Ντάνφορντ “θ’ αναλύσει μερικές από τις στρατιωτικές επιλογές,” παρουσιάζοντας και την άποψη του αμερικανικού Πενταγώνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο Τραμπ έχει συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί στην Κορεατική Χερσόνησο, με τους πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στη 15μελή σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, ενώ προσπαθεί να πιέσει την Κίνα, προκειμένου το Πεκίνο ν’ ασκήσει το σύνολο της επιρροής του στην Πιονγιάνγκ.
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο με αντικείμενο τη συζήτηση για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Μεταξύ των κυρώσεων αυτών, η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, αλλά και κυρώσεων στις κινεζικές εταιρίες που συνεργάζονται με την Βόρεια Κορέα.
Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ απορρίπτει τις ενέργειες των ΗΠΑ. “Υπάρχει μία παροιμία που λέει ότι σε όποιον αρέσει να παίζει με τη φωτιά, είναι μοιραίο να καίγεται από τις φλόγες. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τις ΗΠΑ,” δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.
Αρκετά μέλη της Γερουσίας από τη μεριά τους, ελπίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με διπλωματικά μέσα κι όχι με τη χρήση των όπλων.
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει μία “κόκκινη γραμμή” αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα, ενώ θα πρέπει να την ξεκαθαρίσει. “Η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις φιλοδοξίες που καλλιεργεί για τη διενέργεια πυρηνικού πλήγματος κατά των ΗΠΑ. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι το κόστος που θα έχει από μια τέτοια ενέργεια, να είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη. Εάν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, έχουμε μία ευκαιρία να επιλύσουμε το πρόβλημα ειρηνικά,” τόνισε ο ίδιος.
Τόσο ο Γκράχαμ, όσο κι ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν που είναι γνωστοί για τις επιθετικές με πολεμικά μέσα επιλογές και θέσεις τους κι έχουν ασκήσει κριτική στον Τραμπ, συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση έντασης που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Κορέα, σε δείπνο που είχαν μαζί του στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας. Οι δύο γερουσιαστές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την αποφασιστικότητα του.
Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από την στάση που θα τηρήσει η Κίνα, ενώ τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία είναι επιφυλακτικές έναντι ενός προληπτικού επιθετικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, καθώς οι δύο περιφερειακές χώρες θα δεχτούν άμεσα τις σοβαρές συνέπειες μιας βορειοκορεατικής αντεπίθεσης.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ