Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Φυσιολογικά ο δήμαρχος πρέπει να αισθάνεται ενισχυμένος μετά την ομόφωνη απόφαση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το διευρυμένο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ
Με δεδομένου ότι ακόμη και η αντιπολίτευση συμφώνησε στην τελική του πρόταση να μην ξαναέρθει για συζήτηση το θέμα της έναρξης ισχύος του διευρυμένου κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΞ, αλλά με την παρούσα απόφαση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου «εξουσιοδοτούν» το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης να εφαρμόσει το διευρυμένο κοινωνικό τιμολόγιο.
Μάλιστα θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συναίνεσαν να γραφτεί η απόφαση στα πρακτικά έτσι όπως την παρουσίασε ο Δήμαρχος.
Τελικά είναι έτσι; Πρέπει να νοιώθει ενισχυμένος;
Η πρώτη απάντηση είναι ναι.
Ναι γιατί η ενδοπαραταξιακή του αντιπολίτευση που θεωρητικά στα μάτια της ανέβηκε αφού πέρασε μία τέτοια απόφαση από την ολομέλεια.
Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να ρίξει «γέφυρες» στους αποστασιοποιημένους συμβούλους του, αυτή η απόφαση, ίσως να θεωρεί ότι είναι θετική για τον ίδιο τον δήμαρχο.
Ναι γιατί η αντιπολίτευση συμφώνησε, παρόλο που γνώριζε ότι αυτές οι ενέργειες του δημάρχου περί κοινωνικής ευαισθησίας είναι ένα «τερτίπι» ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Όχι. δεν πρέπει ο δήμαρχος να θεωρεί τον εαυτό του ενισχυμένο ούτε απέναντι στους αποστασιοποιημένους συμβούλους του αλλά ούτε και στην αντιπολίτευση.
Όχι απέναντι στους συμβούλους του διότι μόνος του, μαζί με τον Σδρέβανο το «πάλεψε». Το «πάλεψε» μάλλον μόνος του γιατί ο Σδρέβανος κάηκε και μόνο που στην αίθουσα ακούστηκε από τον Καμαρίδη ότι έχει το οκ από τον δήμαρχο να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική στην ΔΕΥΑΞ και δεν το έκανε, «κάηκε» από την πρώτη στιγμή.
Άρα ο δήμαρχος μόνος του έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά. Απλά οι σύμβουλοι του συναίνεσαν σιωπηρά και αν το θέμα δεν είχε πολιτικό κόστος, δεν θα παραβρίσκονταν στην αίθουσα.
Αν αναγνώσει κάποιος την μη συμμετοχή των συμβουλών της συμπολίτευσης θα καταγράψει ότι δεν τους έκανε ούτε «ζέστη» ούτε «κρύο». Μάλιστα πολλοί από τους συμβούλους της συμπολίτευσης, ευχόταν να περάσει η πρόταση της αντιπολίτευσης για να ξαναέρθει το θέμα για συζήτηση από την ΔΕΥΑΞ ποιο ολοκληρωμένη συμπεριλαμβάνοντας και τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους μόνο και μόνο για να πούνε στον δήμαρχο ότι το θέμα κρύβει «πατάτα».
Τελικό συμπέρασμα; Ο δήμαρχος δεν καρπώθηκε σε ότι αφορά τους δικούς συμβούλους την επιτυχία.
Όσο για την αντιπολίτευση συναίνεσε με ξεκάθαρες τοποθετήσεις των παρατάξεων.
Ο Καμαρίδης ήταν από την αρχή ξεκάθαρος πώς ότι φέρνει η δημοτική αρχή προς ψήφιση και αφορά μειώσεις υποχρεώσεων προς τους συμπολίτες, η παράταξη του θα το ψηφίσει.
Ενώ ο Μπένης και ο Φανουράκης παρόλο που στις τοποθετήσεις τους επεσήμαναν τις παραλείψεις της πρότασης, συναίνεσαν διότι αναγνωρίζουν το ακριβό κόστος του νερού.
Τελικά ο δήμαρχος δεν βγήκε ενισχυμένος από αυτήν του την επιτυχία γιατί η αντιπολίτευση έκανε την ανάγκη φιλότιμο, παρόλο που είχε περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης λόγω της κακής πρότασης Σδρέβανου και του γεγονότος ότι η ΔΕΥΑΞ πλήρωσε για τα κέρδη της 300.000 ευρώ στην εφορία, αφαιρώντας τα από τους Ξανθιώτες.
Αυτό από μόνο του ήταν ένα πεδίο αντιπαράθεσης και κριτικής προς την διοίκηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ίσως ο δήμαρχος πόνταρε σε αυτό το σημείο και χειρίστηκε έξυπνα την όλη ιστορία, όμως, δεν πείρε με το μέρος του ούτε τους αποστασιοποιημένους συμβούλους του ούτε την αντιπολίτευση.
Απλά η άσχημη οικονομική κατάσταση των Ξανθιωτών είναι αυτή που λειτούργησε υπέρ του.