Έκλεισε η συμφωνία με τους Θεσμούς: «Ψαλίδι» έως 18% στις συντάξεις, στο 3,7% ο πήχης του πλεονάσματος
«Υπάρχει άσπρος καπνός» και «ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα» δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε και έτσι κλείνει ο κύκλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο για την δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τρόικας. Πλέον υπάρχει συμφωνία που αναμένεται να χαρακτηριστεί από την τρόικα preliminary agreement (τεχνική προκαταρκτική συμφωνία) εν αναμονή του συμβιβασμού για το χρέος που οδηγεί στο staff level agreement (τεχνική συμφωνία).
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κομμάτι της συμφωνίας είναι η μείωση των συντάξεων έως και 18% από (1/1/19), που θα αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ η μέση μείωση στο εισόδημα των συνταξιούχων, λόγω των προσωπικών διαφορών, θα είναι στο 9%.
Συμφωνήθηκε πλαφόν 18% στη μείωση κύριων συντάξεων και 18% μείωση των επικουρικών από 1/1/19 και στο 9% μεσοσταθμικά οι περικοπές.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας πάνω από 12 ωρών που ξεκίνησαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς.
Τις επόμενες ημέρες προωθούνται τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία. Στην κυβέρνηση αναμένουν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να κάνουν μια κίνηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα βασικά της συμφωνίας
Περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις από 1/1/2019. Θα θιγούν 900.000 συνταξιούχοι που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Οι απώλειες θα είναι από λίγα ευρώ ως και περισσότερα από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και γενικότερα όσοι παίρνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% μαζί στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.
Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.
Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.
Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών με επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παίρνουνπαράταση με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 και συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2%, αρα ο πήχης ανεβαίνει στο 3,7%.
Πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.
α) Φοροελαφρύνσεις:
μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σε 26% το 2019,
μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019.
προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος.
επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο.
β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ)
σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ),
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε ακόμα:
– Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας