Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε σήμερα (14.05 17) στην Κομοτηνή τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις «Ελευθέρια» για την ενσωμάτωση της Ροδόπης στην Ελλάδα.

 

Παρέστη στη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και παρακολούθησε τη παρέλαση Σχολείων, Συλλόγων και Ενόπλων Δυνάμεων, από την εξέδρα μπροστά στην έδρα της ΑΜ-Θ Περιφέρειας.

 

Στο τέλος της παρέλασης, έκανε στα τοπικά ΜΜΕ την εξής δήλωση:

 

«Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της ευλογημένης Θράκης μας! Γιορτάζουμε τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ εδώ στη Κομοτηνή, στη Ροδόπη, στην έδρα της Περιφέρειας, και στην Αλεξανδρούπολη, του νομού Έβρου, σύνορα της Ελλάδας, σύνορα της Ευρώπης, οπως ευρωπαϊκά σύνορα είναι και όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ΚΑΝΕΝΑΣ και για ΤΙΠΟΤΑ δεν δικαιούται και δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

 

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους κατοίκους της Θράκης Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Έλληνες πολίτες. Με σημαία μία και μοναδική. Τη γαλανόλευκη με τον σταυρό. Το σημειώνω αυτό, γιατί όποιος λέει ότι είναι Θρακιώτης και αποδέχεται ή εμφανίζεται με άλλη σημαία, προσβάλλει τη Θράκη και δεν μπορεί να είναι Έλληνας.

 

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να εκπροσωπώ τη Κυβέρνηση στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις. Λυπάμαι, μόνο, που δεν μπόρεσα λόγω πιεστικών υποχρεώσεων να μην είμαι εδώ χθες, στην υποδοχή της Παναγίας. Γιορτάζει σήμερα. Ημέρα της μητέρας…

 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω, ότι με τη ψήφιση των μέτρων και αντιμέτρων στη Βουλή, το κλείσιμο της Αξιολόγησης στο επόμενο Γιούρογκρουπ και την ένταξή μας στο QE, τη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, βγαίνοντας πλέον από τη μιζέρια της κρίσης και στοχεύοντας σε αναπτυξιακές πολιτικές, σε αυτές θα ενταχθεί με ιδιαίτερη έμφαση η Θράκη, από τα Πομακοχώρια Ξάνθης – Ροδόπης και το τριεθνές του Έβρου, μέχρι τα παράλιά της.

 

Υπενθυμίζω και τις ανάλογες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη τελευταία περιοδεία του εδώ. Η Θράκη θα αλλάξει όψη. Οι σκελετωμένες βιομηχανικές της ζώνες θα αποκτήσουν ζωή.

 

Και πάλι χρόνια πολλά».