Και ξαφνικά λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας “έσκασε μύτη” στην Ξάνθη και την Κομοτηνή ο πρώτος τη τάξη της Αμερικανικής Διπλωματίας Πρέσβυς κ.Goeffrey Pyatt και μάλιστα τον έπιασε και μία πρεμούρα να δει τον δήμαρχο της Ξάνθης αλλά και τον Πασχάλη Λύρατζη τον πρόεδρο του κέντρου πολιτισμού για να του δείξει λέει την … Αμερικάνική γωνιά και αν δεν υπήρχε η αναστάτωση και η κινητοποίηση της αστυνομίας της Ξάνθης, δεν μάθαινε κανένας ότι η αλεπού της διπλωματίας βρέθηκε στην Ξάνθη για να δει… την “Αμερικάνικη γωνιά” χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι υποτιμάται και δεν αξιολογείται το γεγονός καθώς και η “βιτρίνα” της επίσκεψής του. Μάλιστα για να ενισχυθεί αυτή η βιτρίνα, το γραφείο τύπου του δημάρχου της Ξάνθης απέστειλε το σχετικό δελτίο τύπου όπως άλλωστε συνηθίζεται και αφού το κοινοποίησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πρέσβης έκανε σε όλα τα δημοσιεύματα “Like”.
Διαβάστε πώς παρουσιάζεται η 30χρονη παρουσία του “σκληρού” διπλωμάτη της Αμερικής από το CNN GREECE
Geoffrey R. Pyatt: Ο «σκληρός» του State Department, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα
Με θητεία σε περιοχές που βρίσκονται στην αιχμή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϋ Πύατ (Geoffrey R. Pyatt), έρχεται στην Ελλάδα, την εποχή που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι – όσο ποτέ άλλοτε – στο προσκήνιο και τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Προσφυγικό, παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενεργειακό, Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, σκοπιανό, είναι θέματα που εστιάζει το State Department.
Ο Τζέφρεϋ Πύατ, στενός συνεργάτης της υφυπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, πριν ενταχθεί στοState Department εργαζόταν στο Δια – Αμερικανικό Διάλογο (Inter-American Dialogue), στο think tank δηλαδή που δημιουργούσε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των κορυφαίων αμερικανών.
Είναι διπλωμάτης καριέρας, «μετρά» σχεδόν τριάντα χρόνια στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και έρχεται στην Αθήνα από το Κίεβο, έχοντας διαχειριστεί την Ουκρανική Κρίση. Είναι δεινός χρήστης των social media και επικοινωνεί συχνά με τους followers του μέσω του λογαριασμού που διαθέτει στο twitter. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό περισσότερες από 2000 φωτογραφίες και video.
Με τη Βικτ. Νούλαντ κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο (10/12/2013). Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Ο κ. Πύατ είχε επισημάνει την ανάγκη εγκαθίδρυσης της σταθερότητας στην περιοχή, ήταν υπέρμαχος της ουσιαστικής προσέγγισης της Ουκρανίας με την Ε.Ε και της υιοθέτησης των ευρωπαϊκών αξιών και εργάσθηκε για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Συνομιλία του με τη Βικτόρια Νούλαντ ειχε υποκλαπεί το 2014, κατά τη διάρκεια της έκρυθμης κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Μόλις ανέλαβε το πηδάλιο της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο άρχισε να μαθαίνει Ουκρανικά.
Μέχρι η #Russia να εφαρμόζει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ, πρέπει να διατηρήσουμε τις κυρώσεις στη θέση τους – @ ABlinken #GMFNATO Πηγή: Twitter.Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, είναι οι ζώνες του πυρός που έχει θητεύσει.
Από το Μάιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2013 (που έγινε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία) ήταν αναπληρωτής βοηθός γραμματέας τους νεοσύσταστου γραφείου του State Department της Κεντρικής Ασίας που διαχειριζόταν τις σχέσεις μιας αχανούς περιοχής που εκτεινεται από το Καζακστάν μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.
Από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2010 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της αποστολής που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.
Πηγή: Pete Kiehart/Getty Images/Ideal Image
Από το 2002 έως το 2007, υπηρέτησε στηνΑμερικανική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Νωρίτερα, είχε υπηρετήσει στο Γενικό Προξενείο στο Χονγκ Κογνκ, ενθαρρύνοντας το διάλογο για τον έλεγχο του εμπορίου και των εξαγωγών.
Από το 1997 μέχρι το 1999 ήταν προϊστάμενος του αμερικανικού Προξενείου στη Λαχώρη, τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική επαρχία του Πακιστάν. Από το 1990 – 1992 ήταν στο προξενείο της Tegucigalpa, στην Ονδούρα.
Στιγμιότυπο από τον καθαρισμό πάρκου στην Ουκρανία κατά την Ημέρα της Γης. Πηγή: Twitter.
Who is Who
Ο Geoffrey R. Pyatt, γεννήθηκε το 1963 στη La Jolla, του San Diego. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το Yale. Mε τη σύζυγό του Μαρία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γουίλιαμ και την Κλαίρ.