Σχολιάζει την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής νέου αρχηγού στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή αλλιώς την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ (κατά κάποιους) σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κος Πεταλωτής τόνισε κατ’ αρχήν ότι η συγκεκριμένη επαφή κατά την οποία Παπανδρέου – Γεννηματά έδωσαν τα χέρια, δεν ήταν η πρώτη: «Οι διεργασίες υπήρχαν, δεν ήταν η πρώτη συνάντηση, όντως υπήρχαν επαφές. Την εποχή που ζούμε ο καθένας έχει τις δικές του παραστάσεις και την δική του αντίληψη των πραγμάτων που ακόμη και στον ίδιο κομματικό χώρο είναι διαφορετικές αυτές οι συνιστώσες. Κατ’ εμέ είναι δύο τα ζητήματα: εάν είσαι συντηρητικός με ό,τι συνεπάγεται αυτό και η συντήρηση δεν είναι πλέον η παλιά δεξιά συντήρηση υπάρχει και η λεγόμενη αριστερή συντήρηση ή αν είσαι προοδευτικός βλέπεις τα πράγματα προοδευτικά για την χώρα.

Πρέπει να βρεθούμε με ανθρώπους, να συγκλίνουμε, να αναθεωρήσουμε ίσως και δικές μας απόψεις. Αυτό θα δοκιμαστεί και στον χρόνο και θα είναι προς απόδειξη αν πραγματικά ταιριάζουμε όσοι προσπαθούμε. Το θέμα δεν είναι να πας σε εκλογές με κάποιον και να τελειώσει την επόμενη μέρα, το θέμα είναι να μπορείς να έχεις μια συγκροτημένη άποψη για την χώρα και εκεί νομίζω ότι υπάρχει ένα στελεχιακό δυναμικό της χώρας προοδευτικό που είναι σκόρπιο και το οποίο πρέπει κάποτε να συγκληθεί ξανά».

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις ακόμη και εντός του Κινήματος για την περί ης ο λόγος συνεργασία, όμως είναι θέμα των ηγετών των συνεργαζόμενων πολιτικών δυνάμεων να τις κάμψουν, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση: «Θα υπάρχουν διαμαρτυρίες από πολλές πλευρές ακόμα και από το κίνημα των δημοκρατών σοσιαλιστών. Αυτό είναι και το σωστό: να υπάρχει αμφισβήτηση σε ότι γίνεται σε κεντρικό επίπεδο. Είναι θέμα προς απόδειξη οι ηγεσίες να φανούν ότι είναι άξιες των περιστάσεων, να δείξουν ότι μπορούν να εκφράσουν τον χώρο που φιλοδοξούν να εκφράσουν. Φτάσαμε στην απόφαση μετά από πολλές διακυμάνσεις.

Και το ΠΑΣΟΚ έκανε σύγκληση με το ΠΟΤΑΜΙ έκαναν κοινή επιτροπή, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ τα έσπασαν την τελευταία στιγμή, άφησαν δημοσίως δύο θέσεις για το κίνημα και είπαμε ότι εμείς δεν συμμετέχουμε με αυτόν τον τρόπο. Φτάσαμε μετά από πολύ μεγάλο δρόμο σε αυτή την ιστορία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κος Πεταλωτής αναφέρθηκε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015: «Το Σεπτέμβριο που δεν κατεβήκαμε υπήρχε και τότε μια επαφή με την Φώφη Γεννηματά, η πρόταση που μας έγινε από το ΠΑΣΟΚ να διαλυθεί το κίνημα και να είμαστε κάποιοι λίγοι υποψήφιοι μεταξύ των οποίων ήμουν και εγώ με την δημοκρατική συμπαράταξη, δεν την δεχτήκαμε. Σιγά – σιγά γίνονται συμβιβασμοί, κάποτε ωριμάζουν και οι σκέψεις όλων, επιμένω ότι όλα αυτά είναι προς απόδειξη».

Γ. Πεταλωτής: «Η πλειοψηφία του παλιού ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η πραγματικότητα»
«Υπάρχει πολύς μεγάλος αριθμός πρώην ψηφοφόρων που εμπιστευόταν το ΠΑΣΟΚ όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε την φυσιογνωμία του όταν ήρθαν τα πάνω κάτω, όταν ο Σύριζα έταζε λαγούς με πετραχήλια όταν άνθρωποι για τους δικούς τους λόγους πήγαν εκεί.

Το θέμα δεν είναι μόνο να προσελκύσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους το θέμα είναι να διαμορφωθεί  μια πρόταση σοβαρότητας από έναν προοδευτικό χώρο για την ίδια την χώρα. Αν είσαι μικρός διεσπαρμένος όπως είναι ο χώρος της δημοκρατίας στην Ελλάδα σήμερα, όσο καλές προτάσεις και να έχεις αυτές δεν ακούγονται, δεν εμπλουτίζονται και δεν μπορούν να είναι σημαντικές για την χώρα» τονίζει ο κος Πεταλωτής και συνεχίζει: «Επειδή η πολιτική πρέπει να είναι και επί του πρακτέου και να εφαρμόζεται, το να μπορείς να εκπροσωπηθείς στο κοινοβούλιο σαν κόμμα και ως χώρος θέλει και κάποιες προϋποθέσεις. Με την σύγκληση σαφώς και δυναμώνεται αυτό το πεδίο των προϋποθέσεων άρα δίνει την δυνατότητα σε περισσότερες δυνάμεις που συγκλίνουν σε έναν κοινό σκοπό και έχουν τις ίδιες πολιτικές καταβολές να εκπροσωπηθούν στην βουλή».

Εν τω μεταξύ, ο κος Πεταλωτής δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εκλογής νέου αρχηγού στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά την τροπή που έχον πάρει τα πράγματα: «Πρέπει να υπάρξει μια ομογενοποίηση και της λειτουργίας και των πολιτικών απόψεων, αυτό όμως θέλει μια δοκιμασία. Θα δοκιμαστούν τα πράγματα, έχουμε χρόνο μπροστά μας, εάν συμφωνούμε πολιτικά θα καταλήξει και σε μια ομογενοποίηση και προφανώς θα μπουν και θέματα εκλογής νέου αρχηγού».

Όσο για τον δικό του προσδιορισμό στα πράγματα, ο πρώην υπουργός τον περιγράφει ως εξής: «Ίσως είμαι από τους λίγους πολιτικούς της περιοχής που δεν κάνω συμφωνίες, δεν το έκανα ποτέ, το πλήρωσα αυτό, είμαι μακριά από τακτικισμούς παρόλο που χρειάζονται στην πολιτική, στα πολιτικά πρόσωπα ποτέ όμως δεν θα έκανα συμφωνίες που δεν έχουν προϋπόθεση στο να συμφωνώ πολιτικά και επί της αρχής και με αξίες.

Εμένα με ενδιαφέρει να εκφραστεί ο χώρος μου, με ενδιαφέρει οι πολίτες οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο μου, είναι πάρα πολλοί και οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν κάποια πολιτική έκφραση και έκαναν άλλες επιλογές να μπορέσουν να εκφράζονται. Η περιοχή μας είναι μια ιδιαίτερη περιοχή όπου οι συμφωνίες γίνονται από τα κόμματα με άλλα κριτήρια πολλές φορές, τα κριτήρια ψήφων.

Καλό είναι να εμμένουμε σε αρχές  και να συζητάμε επί αρχών, εγώ αυτές τις αρχές θα υπηρετήσω. Εμένα πάντως το προσκλητήριό μου είναι να βγουν και νέοι άνθρωποι μπροστά στην περιοχή, ονόματα τα οποία ίσως δεν έχουν εμπλακεί σε βουλευτικές εκλογές ποτέ, να υπάρξει μια επιλογή και άλλων ανθρώπων, που είναι έξω από κόμματα, που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, αλλά έχουν κοινές συνισταμένες στην πολιτική τους άποψη και μέσα από αυτόν τον εμπλουτισμό υπάρχει ρόλος και θέση για όλους».

xronos.gr