Την Παρασκευή 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση της Τ.Ο. Ξάνθης της ΚΝΕ στη Γενισέα στα πλαίσια του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης που παρουσίαζε τα βασικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το βίντεο που προβλήθηκε με συνεντεύξεις παλιννοστούντων από τη Σοβιετική Ένωση που ετοίμασε η τοπική Οργάνωση της ΚΝΕ. Σε αυτό κάτοικοι του χωριού που έζησαν στη Σοβιετική Ένωση μετέφεραν τα βιώματά τους από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τη Δανάη Μουρούτη, μέλος της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ο αιώνα αποτελεί ένα θησαυρό συμπερασμάτων για το πώς θα μπορέσουν πραγματικά τα λαϊκά στρώματα να έχουν τη ζωή που τους αξίζει, μια ζωή που θα καθρεφτίζει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και των τεχνολογικών εξελίξεων, μια ζωή που ο εργαζόμενος λαός θα καρπώνεται τα αποτελέσματα των κόπων του.
Απευθυνόμαστε σήμερα σε όλους τους εργαζόμενους που ζούνε καθημερινά την εκμετάλλευση και τους καλούμε να προβληματιστούν και να συζητήσουμε το γιατί ζούμε σε αυτή τη μιζέρια, ποιό είναι το σύστημα που μπορεί να λύσει πραγματικά όλα τα προβλήματα.
Έχουμε πείρα πια από την ίδια μας τη ζωή. Ζούμε καθημερινά τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς. Ξέρουμε καλά πώς αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών. […]
Ξέρουμε πια τι εννοούν όταν μιλάμε για ανάπτυξη, ποιός πρέπει για ακόμα μια φορά, να φτύσει αίμα για να κερδίσει η μεγαλοεργοδοσία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τουρισμού. Μας λένε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για να πάρει πάλι μπρος η ελληνική οικονομία,κτλ.
Η αλήθεια όμως πίσω από τους τεράστιους τζίρους και τα καθαρά κέρδη που από το 2013 διαρκώς αυξάνονται είναι πως αυτό γίνεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων που δουλεύουν στον τουρισμό, οι οποίοι τους μήνες της αιχμής εργάζονται 12ωρα και 14ωρα με απίστευτους ρυθμούς εντατικοποίησης χωρίς ρεπό για 500 ευρώ.
Όμως την περιβόητη ανάπτυξη την βλέπουμε και στην Ξάνθη με τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα.
Η E VALUE είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Θράκη. Κάθε χρόνο αυξάνονται τα κέρδη της, δέχεται τα συχαρίκια από μεγαλοστελέχη της κυβέρνησης για το πόσο υγιής και πρότυπη εταιρεία είναι. Ταυτόχρονα όμως έχει το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων με 6ωρες συμβάσεις που ανανεώνονται, αν ανανεώνονται, κάθε μήνα με μισθούς της τάξης των 3οο ευρώ.
Στις επιχειρήσεις των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ εργάζονται εκατοντάδες νέοι από τα γύρω χωριά. Πρόσφατα με χάρισμα από το κράτος της γεωθερμίας ανοίξανε και θερμοκήπιο στο Εράσμιο. Σε ένα πραγματικό μεγαθήριο με 17 επιχειρήσεις στις 4 άκρες του πλανήτη υπάρχει περίπτωση κάποιος νέος με το μισθό που παίρνει έστω να σκεφτεί πως θα ανοίξει σπιτικό;
Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στην ΣΑΝΛΑΪΤ, επιχείρηση που ανήκει σε όμιλο με 6000 εργαζόμενους σε 5 χώρες. Κι όμως όσοι πάνε να πιάσουν δουλειά (οι περιβόητες 130 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2016) αμείβονται με 586 και 511 ευρώ σε ιδιαίτερα εντατικές και επικίνδυνες συνθήκες.
Σε μικρότερες επιχειρήσεις της περιοχής όπως ο ΔΡΑΚΟΣ και η ΜΑΪΤΕΞ είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, με απληρωσιά μηνών ή εκ περιτροπής εργασία για χρόνια.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους άνεργους βάζοντας το ερώτημα. Γιατί να υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι; Είναι άχρηστη η εργασία τους για την κοινωνία; Φυσικά και όχι. Είναι η φύση του σημερινού συστήματος τέτοια που έχοντας ως κίνητρο το κέρδος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία για όλους. Είναι η κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που το οδηγεί σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων για να τις ξεπεράσει, με κλείσιμο εργοστασίων και άλλων μεγάλων χώρων δουλειάς, τη μεταφορά τους σε άλλες χώρες που οι συνθήκες για το μεγάλο κεφάλαιο είναι πιο ευνοϊκές.
Απευθυνόμαστε και στις μικρότερες ηλικίες, τους μαθητές, που θα αποτελέσουν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης και βλέπουν το σχολειό χρόνο το χρόνο να γίνεται χειρότερο καθώς μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε επιχείρηση. Στόχος τους είναι να ετοιμάσουν τους μαθητές να αποδεχτούν το μέλλον τους ως εργαζόμενοι με τσακισμένα δικαιώματα, με χαμηλά το κεφάλι και χωρίς κουβέντα. Θέλουμε να κάνουμε με τους μαθητές και τους εργαζόμενους γονείς τους την κουβέντα για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ένα τέτοιο σχολείο σαν το σημερινό, που εξαντλεί τον μαθητή, τον βάζει σε μια συνεχή αναζήτηση της ατομικής λύσης, τον κάνει να αδιαφορεί και σε πολλές περιπτώσεις να σιχαίνεται το διάβασμα συνολικά. Αλλά και την κουβέντα για το τι σχολείο έχει ανάγκη σήμερα ο μαθητής για να ολοκληρωθεί ως άνθρωπος.
Στον αντίποδα αυτής της σαπίλας που βιώνουμε όλοι, ο προηγούμενος αιώνας απέδειξε περίτρανα ότι μπορεί να υπάρξει μια κοινωνία που πραγματικά θα ευημερεί όλος ο λαός, θα προοδεύει, θα αξιοποιεί την ανάπτυξη της τεχνολογίας για να καλυτερεύει όλο και περισσότερο τις συνθήκες που ζει, μορφώνεται, εργάζεται, ψυχαγωγείται.
Η εργατική τάξη, οι λαοί στις χώρες που οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός κατάφεραν στις δεκαετίες του 20ου αιώνα επιτεύγματα και κατακτήσεις που ακόμα και σήμερα ο καπιταλισμός δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πετύχει. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός έχει ως κίνητρο της παραγωγής να ικανοποιεί όλο και περισσότερο τις ανάγκες του ανθρώπου.
Πιστεύουμε πως οι παλιννοστούντες από τις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης έχουν χρέος αυτά που ζήσανε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, με όλα τα λάθη και τις αδυναμίες που υπήρξαν, να τα μεταδώσουν στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους της χώρας μας. Να πούνε την αλήθεια για το σοσιαλισμό.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε περιεκτικά στις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων στη Σοβιετική Ένωση που αφορούσαν την παιδεία, την υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα και την εξάλειψη της ανεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη ζωή της γυναίκας στο σοσιαλισμό.
Η ομιλία έκλεισε με κάλεσμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ριζωμένο βαθιά σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι στρατηγικής σημασίας: «Στο 20ο Συνέδριο του Κόμματός μας που έγινε τον Απρίλη συλλογικά προβληματιστήκαμε πώς θα γίνουμε πιο ικανοί να φτιάξουμε ένα τέτοιο Κόμμα αντάξιο των μεγάλων στόχων, συνεχιστή της ηρωικής εκατοντάχρονης πορείας μας.
Έχοντας συνείδηση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, της ανάγκης ξεπεράσματος του καπιταλιστικού συστήματος και οικοδόμησης της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.
Έχοντας βγάλει συμπεράσματα από τη νίκη των μπολσεβίκων το 1917 και την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα.
Βαδίζουμε πιο σίγουρα, πιο σταθερά στο δρόμο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ ώστε πιο αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο του.
Κι αν είναι οι θυσίες μας βαριές
Στο τέλος θα βγούμε νικητές».
Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μικρότεροι φίλοι της ΚΝΕ έπαιξαν στο μαθητικό στέκι παιχνίδι ερωτήσεων με θέμα «Καπιταλισμός VS Σοσιαλισμός». Στο τέλος δόθηκαν σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν αναμνηστικά.
Η εκδήλωση έκλεισε με μεγάλο ποντιακό και λαϊκό γλέντι με το Στέφανο Πετρίδη και το σχήμα του, που ξεσήκωσε για χορό μικρούς και μεγάλους.