Μόνο με αγώνες θα κερδηθούν και τα στοιχειώδη δικαιώματα!
Απάντηση στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για το «οξυμμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό στο Δήμο Μύκης» έδωσε μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ εκκρεμούν ακόμη οι απαντήσεις των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Από την απάντηση του Υπουργείου και τα συνοδευτικά έγγραφα του Δ. Μύκης και της Δ/νσης Υδάτων προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Με την υπάρχουσα χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα. Από το 2015 και μετά έχουν δοθεί από τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριότητων 397.680 ευρώ το 2016, ενώ για το 2017 έχει «προγραμματιστεί» να κατανεμηθεί αντίστοιχο ποσό αν και μέχρι στιγμής, δηλαδή αφού πέρασαν οι 7 από τους 12 μήνες του χρόνου, σύμφωνα με την απάντηση θα κατανεμηθεί η 1η και 2η δόση, δηλ. 66.280 ευρώ. Για «πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες» δόθηκαν 200.000 ευρώ το 2015 ενώ τα 170.000 ευρώ που έταξε ο Υπουργός από τον Απρίλη ακόμα περιμένουν την Υπουργική Απόφαση για να οριστικοποιηθούν.
Βέβαια αν κάποιος ψάξει τι επιδοτήσεις έχουν δοθεί αυτά, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, σε μεγαλοεπιχειρηματίες κι εφοπλιστές θα δει πως μπροστά σε αυτά, τα κονδύλια που χρειάζονται για την κάλυψη της βασικής ανάγκης για υδροδότηση ενός ολόκληρου δήμου είναι ψίχουλα.
- Με τους αντιλαϊκούς νόμους που απαγορεύουν ουσιαστικά την πρόσληψη προσωπικού αποκλείεται να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Ενδεικτικά στην Δ/νση Υδάτων στην Καβάλα που εγκρίνει τις γεωτρήσεις και όπου υπάρχουν 108 αιτήσεις από το Δ.Μύκης για γεωτρήσεις/πηγές η απάντηση ήταν «Σε ό,τι αφορά την Δ/νση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχουμε ήδη ενημερώσει με παλιότερα έγγραφά μας τους εκάστοτε επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης ότι με το υφιστάμενο προσωπικό της Υπηρεσίας και με τον υφιστάμενο όγκο και ρυθμό αποστολής αιτήσεων για χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου 5 (πέντε) ετών (!!!) για την ικανοποίηση των αιτημάτων πολιτών καθώς και μεγάλων χρηστών, όπως Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, κτλ.».
Περιμένοντας τις απαντήσεις και των 2 άλλων Υπουργείων, πιστεύουμε πως οι κάτοικοι στα χωριά του Δήμου Μύκης πρέπει να οργανωθούν και με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν την επίλυση του οξυμένου προβλήματος που φέτος το καλοκαίρι έχει φτάσει στο απροχώρητο με ελάχιστές ώρες νερό την ημέρα. Τα κονδύλια για τα απαραίτητα έργα που απ’ ό,τι φαίνεται εκτός από τη βελτίωση του δικτύου του πόσιμου νερού είναι και η δημιουργία ξεχωριστού δικτύου για άρδευση των χωραφιών πρέπει άμεσα να δοθούν.
|
Μόνο ο αγώνας δίνει λύση στα προβλήματα!